Hlavní obsah

Gólová sklizeň. Když se divák baví a trenéři mají náběh na infarkt

PRAHA

Když to padá, tak to padá. Ve čtrnácti utkáních probíhající sezóny hokejové extraligy padlo deset a více gólů. Největšího součtu se diváci dopočítali dvakrát. Naposledy v neděli. Mladá Boleslav vs. mistrovské Pardubice 6:8. Stejnou nálož zažil poslední klub tabulky také ve 21. kole. To ale porazil Karlovy Vary 9:5. Pokaždé čtrnáct přesných tref.

Foto: Roman Vondruš, ČTK

Brankář Miroslav Kopřiva ze Slavie inkasoval gól od Tomáše Divíška z Mladé Boleslavi.

Článek

„Měli jsme fantastický začátek,“ říkal v neděli po utkání boleslavský trenér Vladimír Hiadlovský. Domácí po pěti minutách vedli 3:0. Kdo by pomyslel na porážku. Jenže zahajovací dvacetiminutovka skončila divokým skóre 4:4. „Byl to atraktivní duel pro diváky, pro trenéry nikoliv,“ hodnotil pardubický asistent Pavel Hynek výhru 8:6.

Podobná slova padala i 17. listopadu 2010, kdy padlo také čtrnáct gólů. „Krásný zápas pro diváky, ale infarktový pro trenéry, bylo to jako na horské dráze,“ přiznal Miloš Holaň, kouč Boleslavi. A jeho protějšek Václav Baďouček z Varů? „Zápas rozhodla naše neexistující obranná hra,“ pronesl po devíti trefách v karlovarské brance a porážce 5:9. Nelze se divit.

Liberec a jeho osm gólů za šestnáct minut

Střílelo se i loni. V minulém ročníku nejvyšší soutěže se do rekordních zápisů zapsal třeba Liberec. Ten byl nemilosrdný v domácím utkání s Kladnem. Během dvaceti minut hráči zpod Ještědu nasázeli osm gólů, tím vytvořili rekord české nejvyšší soutěže. Přesněji jim na to stačilo šestnáct minut.

„To byla třetina z říše snů,“ pochvaloval si tehdy trenér Jiří Kalous. Kladenský Petr Kasík nestačil věřit realitě. "Po první třetině jsme si řekli, že musíme zlepšit bránění, a všichni viděli, jak to nakonec dopadlo. Skóre 8:0 jsem za svou hráčskou ani trenérskou kariéru nezažil,“ přiznal.

Letošních deset a více gólu na utkání
21. koloMladá Boleslav - Karlovy Vary9:5
39. koloMladá Boleslav - Pardubice6:8
7. koloZlín - Litvínov10:2
30. koloČeské Budějovice - Mladá Boleslav10:2
1. koloPlzeň - Karlovy Vary6:5
15. koloPardubice - Třinec9:2
20. koloČeské Budějovice - Třinec5:6
21. koloTřinec - Litvínov10:1
23. koloMladá Boleslav - Plzeň4:7
30. koloLiberec Plzeň5:6
4. koloTřinec - Kladno7:3
24. koloČeské Budějovice - Litvínov4:6
27. koloVítkovice - České Budějovice4:6
32. koloVítkovice - Plzeň6:4

Ale jsou i kurióznější zápasy. Slovenské hokejistky se zapsaly do Guinnessovy knihy rekordů, když v říjnu roku 2009 znemožnily bulharské sokyně 82 góly. Ony žádný přitom nedostaly. Slovenky se zapsaly do historie také v olympijské kvalifikaci v Lotyšsku na olympiádu do Vancouveru. Po třech zápasech skončily na skóre 105:2.

Jenže hokej se dá hrát i více než šedesát minut. Amatérští hráči v Edmontonu si před třemi lety tohoto sportu užili 241 hodin. Za tu dobu padlo 4473 gólů a klání skončilo poměrem 2250:2223. V tomto případě ale nešlo jen o bláznivý nápad. Finanční výtěžek z tohoto utkání byl věnován na boj proti rakovině.

Reklama