Hlavní obsah

Sparta - to letos byla ostuda a mizérie, která se změnila v horor

PRAHA

Byla a není. Naděje a pád. Sny a zklamání. Vše sedí na hokejovou Spartu v rozmezí několika měsíců. V září jeden z favoritů extraligy, který uvadal, až spadl v únoru na pomyslné dno. Žádné boje v play-off, žádné prémie, žádné ovace. Bída, ostuda a boj ve skupině o přežití v nejvyšší soutěži. Historický okamžik, který nikdo klubu neodpáře.

Foto: , ČTK

Zklamaní hokejisté Sparty po prohře s Litvínovem. Brány play-off jsou pro Pražany uzavřeny.

Článek

Před sezónou...

Brankář Tomáš Pöpperle před sezónou věřil v úspěch a černá sezóna byla ještě v říši snů. Nikdo na ni ani nepomyslel. Proč taky. „Sparta je trochu výjimečný klub," pravil gólman.

...špatný rozjezd...

3. října, 7. kolo. Sparta prohrála v Mladé Boleslavi 0:5, šlo o třetí porážku v řadě. „Katastrofa a blamáž od všech dvaceti lidí,“ nechal se slyšet kapitán David Výborný. „Trápí nás koncovka a i sebevědomí každého hráče je na bodu mrazu,“ připojil se útočník Tomáš Kůrka.

...a ten stále nekončí...

12. říjen, porážka v Českých Budějovicích, Sparta je po 10. kole předposlední a má deset bodů. Horší je už jen Kladno se třemi body. „Bylo to vyvrcholení těch sraček, které tady jsou. Věřím, že nic horšího nás nemůže potkat. Myslím, že keců už bylo dost, teď jsou na řadě činy, to si hráči musí dát do hlavy,“ byl nespokojený trenér Miloš Holaň.

...zmar a čekání trvá... 

2. listopad a domácí porážka s Třincem 0:3. Sparťané jsou stále předposlední.

"Já radši nebudu nic říkat, mohl bych si ublížit," řekl po utkání ve dveřích útočník Kůrka. „Hráčům tohle připomeneme, lidi za nimi stojí a oni se jim odmění takovým výkonem. Mě mrzí a štve prvních dvacet minut, jak my k tomu přistoupili, to je neomluvitelné, doufám, že už se to nestane,“ čílil se už nový trenér Miloslav Hořava.

Zmar v podání brankáře hokejistů Sparty Novotného a obránce Hanzlíka. Ne jen v jednom zápase, mohou si říci fanoušci klubu z Holešovic.foto: Právo/Petr Horník

...skok v čase a záchvěv změny.... 

Ten samý muž stále věřil. 21.ledna hrála Sparta doma derby se Slavií, vyhrála 3:0 a Hořava už před utkáním sliboval, že hráči mají sebevědomí. Tým z Holešovic je po výhře na dvanáctém místě a ztrácí deset bodů na předkolo play-off. Do konce základní části zbývá devět kol. „Máme dost sebevědomí, lidem dlužíme proti Slavii fanatický výkon. Lidi si to zaslouží, drželi nás, nevypískali, neházeli na nás odpadky, jsme povinni jim to splatit vynikajícím výkonem,“ řekl Hořava den před kláním. Podařilo se.

...jenže. Žádný posun k lepšímu... 

25. leden, Sparta dohrává 35. kolo s Litvínovem, ale nejlepší střelec mužstva zůstává v době utkání v šatně, kde šlape na kole. Proč? „Je to rozhodnutí trenérů, řekli mi, že nehraji. Já jsem hráč, jsem tu od toho, abych hrál hokej. Co je mimo, to neovlivním. Ani to neřeším,“ nechtěl situaci rozebírat Radek Smoleňák.

...je odpískáno, letos to je propadák 

Po reprezentační pauze čekají extraligu ještě tři kola. Sparta musí koukat pod sebe, druhým směrem se už nevyškrábe, v této sezóně na to prostě nemá. „Ani v nejhorším snu jsem si nedokázal představit takový scénář. Prožíváme naprosto katastrofální sezónu, kterou jsme totálně zpackali. Nemůžeme se divit, že nyní čelíme frustraci ze strany fanoušků,“ zhodnotil uplynulých šest měsíců Petr Bříza, generální manažer klubu.

A tak končí jeden příběh velkého klubu. I když - Spartu čeká skupina o udržení v nejvyšší soutěži. Sice má náskok, ale pokud bude pokračovat v nastolené bodové sbírce...

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín