Hlavní obsah

Patří do desítky snajprů, ale sporťáka zatím Svoboda pustil k ledu

PRAHA

Deset hokejových snajprů, každý jiný, přesto mají jedno společné. Ve svém týmu jsou jediní, ostatní na ně mnohdy spoléhají. Být nejlepším po základní části už něco značí, teď je čeká play-off. Na vrcholu stanul ten nejstarší, Tomáš Vlasák z Plzně. Mezi nejmladší patří slávistický útočník Tomáš Svoboda. „Žádná privilegia ale nemám, pořád patřím mezi mladé, takže nic není,“ je v poklidu forvard, který začínal ve třech letech v Litoměřicích.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Svoboda (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem ze Slavie Michalem Vondrkou.

Článek

Prominentní desítka je spravedlivě rozdělena. Pět hráčů nedosáhlo třicítky, pětici už tři křížky zdobí. Nejmladším v této společnosti je vítkovický Jan Káňa, je mu dvacet. Na opačné straně střelnice stojí o šestnáct let starší Vlasák. Průměrný věk těchto hráčů je 28,4 roků.

Tomáši, ve Slavii jste v této sezóně vstřelil 17 gólů, připsal si 11 asistencí ve 44 zápasech. V minulých dvou ročnících jste v extralize odehrál 27 utkání a nasbíral 6 bodů. Jste překvapený, že máte letos taková čísla? Předtím tady třeba Jarda Bednář, který nastupoval prakticky ve dvou útocích, takže bylo těžší se prosadit. Vždycky jsem přišel z Havlíčkova Brodu do rozjetého vlaku, nebylo to jednoduchý, ale jsem rád za šanci, teď se mohu odvděčit.

Cítíte na sebe před play-off tlak? To bych neřekl, máme poměrně čtyři vyrovnané pětky. Je tu sice nová soutěž, ale tlak na mě není vyvíjen.

Nejlepším střelcem základní části se stal s třiceti góly šestatřicetiletý Tomáš Vlasák, v čem je výjimečný? Takových hráčů moc v extralize není, jestli se mu vůbec někdo přibližuje. Je skvělý bruslař, napohled to vypadá hrozně lehce, hodně přemýšlí, ví, kam si má najet. K tomu v koncovce má chladnou hlavu. On si výborně sedl s Martinem Strakou, oni táhnou Plzeň. Oni dokážou dát puk do prázdný branky, a to i na užším kluzišti.

Desítka nejlepších střelců v týmech hrajcící play-off
KlubJménoGólyVěk
TřinecMartin Růžička2425
LiberecJaroslav Kudrna1835
VítkoviceJan Káňa2020
ZlánJaroslav Balaštík2231
PardubiceMartin Bartek1930
České BudějoviceMilan Gulaš2325
SlaviaTomáš Svoboda1723
PlzeňTomáš Vlasák3036
LitvínovPeter Jánský2025
Karlovy VaryDavid Hruška1934

Patříte mezi emotivní hráče, dokážete je udržet v nadcházejících zápasech?

Člověk, kterému není lhostejný zápas a sezóna, tak určitě projeví nějaké emoce, ale letos jsem neměl nějaké výkyvy, takže jsem spokojený.

Před Slavií jste hrál tři sezóny v kanadské quebecké lize za Drummondville Voltigeurs a Acadie-Bathurst Tita. Nemrzí vás, že jste se vrátil?

Nebyla nějaká větší šance se dostat dále, musel bych začít úplně odspoda, to se mi nechtělo. Jsem rád, že jsem zpátky.

Před několika lety jste řekl, že byste si přál sportovní auto, tehdy jste jezdil v Octavii. Jaká je situace v roce 2011? Ne, ne. Mám Superba. Přece jen byla nějaká krize, ceny sice šly dolů, ale už mám více roků. Každý mladý kluk chce hezký auto, ale teď o tom nepřemýšlím.

Máte vybranou značku? To ne, mně se toho líbí hodně (smích).

Reklama

Související témata: