Hlavní obsah

Tvrdé tréninky a boj o smlouvy, to je model přípravy Jágrova Kladna

KLADNO

Po příchodu Jaromíra Jágra do vedení kladenského hokejového klubu začal středočeský celek s trochu odlišnou přípravou na další extraligovou sezónu. Pod novým trenérem Zdeňkem Vojtou Kladno rozjelo tak trochu zámořský styl kempu, ve kterém od začátku bojuje o smlouvy velký počet hráčů a kádr se v přípravě postupně zužuje. V nelítostné konkurenci zůstávají jen ti nejlepší a neodolnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V přípravě Kladna nemají nic jisté ani ty největší hvězdy

Článek

Do přípravy Kladna vstoupilo celkem 34 hráčů, přičemž do extraligové sezóny chce klub použít dvaadvacet. Místo se najde jen pro dva brankáře, osm obránců a dvanáct útočníků. Od července tak kádr prochází neustálými změnami. Pět hráčů už Kladno opustilo, do začátku sezóny bude muset odejít dalších sedm.

"V tomto týdnu nás čekají další tři přípravné zápasy, takže se dá očekávat, že během nich dojde v kádru k dalšímu řezu," říká obránce David Hájek, jenž patří do skupiny ohrožených. "Chtěl bych se do kádru Kladna prosadit, kdysi se mi to i dařilo. Ale nemám absolutně nic jistého a stejně jako další kluci budu muset o smlouvu ještě bojovat," dodal zkušený 31letý zadák.

Chábera blízko smlouvy?

O místo v sestavě si v pondělí řekl dvěma góly proti ruské Ufě útočník Michal Dragoun, velmi blízko k získání smlouvy je brankář Jan Chábera. "S Kladnem jsme se už na určitých věcech dohodli, dolaďuje se jen pár věcí s Chomutovem. Nic podepsaného ale zatím není," prozradil v úterý Sport.cz. Není divu, že je v proslovech opatrný, v loňské sezóně měl smlouvu s Chomutovem, ale klub jej brzy propustil a narychlo pak sehnal místo jen ve slovinské Lublani.

V Kladně je situace o to komplikovanější, že útočník Jan Hlaváč je v klubu jen na pár zápasů před odchodem do Švédska, stejná situace zřejmě nastane i u Hořavy a obránce Skrbka. Navíc od víkendu je v Kladně na zkoušce kanadský obránce Jason Lepine a v jednání i příchod dalších dvou hráčů ze zámoří. Dosavadní útočník Richard Diviš se zase musel pro přetlak v útoku dokonce přeorientovat na obránce.

Trenér Vojta: Nedělám rozdíly podle jmen, ale podle výkonů

Boj o místo je velký. A také pořádně náročný. Nový kouč Zdeněk Vojta ordinuje hráčům tvrdé tréninkové dávky a zavádí i nové prvky jako tahání pneumatik a podobné "lahůdky". "Existují dvě možnosti. Buď budeme ladit formu a trénovat jen pro to, aby byla dobrá nálada a hráči se cítili fajn. Anebo se bude trénovat intenzivně a s vysokým nasazením a tu zkušenost poté přeneseme do zápasů," řekl nedávno  serveru kladenskelisty.cz.

Bývalý kladenský hokejista a trenér, jenž působí jako metodik i na Fakultě tělesné výchovy a sportu, přitom nastavil jasná kritéria. "Nedělám v mužstvu rozdíl podle jmen, ale podle výkonů, které kdo předvádí. Všichni musejí makat stejně a nadoraz," říká. Kdo neuspěje, dostane nabídku na působení v prvoligovém Písku, který nyní funguje jako kladenská "farma". Během sezóny pak bude mít šanci se do extraligového celku vrátit.

I v přípravě hraje Kladno pořád nadoraz

"Trénuje se dvoufázově a je to náročné pro všechny. Ale na druhou stranu to může být jen ku prospěchu věci. V sezóně nám pak může tvrdá letní příprava jen pomoci," myslí si brankář Chábera. A tvrdý boj o místo má i svá pozitiva pro fanoušky - v každém dosavadním přípravném zápase jste mohli vidět hrát Kladno doslova nadoraz.

"Tím, že je tady tolik kluků, kteří bojují o smlouvu, tak nasazení je i v každém přípravném zápase vysoké. Nemůžeme si dovolit hrát na 70 procent, musíme hrát pořád naplno," tvrdí Hájek. Možná i proto z dosavadních pěti zápasů prohrálo Kladno zatím jen s Českými Budějovicemi a supersilnou Ufou.

Reklama

Související témata: