Hlavní obsah

Hokejisté Českých Budějovic myslí na play off, výš zatím ne

S cílem minimálně účasti v play off vstupují do nové extraligové sezóny hokejisté Mountfieldu České Budějovice. Vyšší mety si zatím nekladou a případně ambice přehodnotí až v samotných vyřazovacích bojích, řekl v úterý sportovní manažer českobudějovického klubu Josef Zajíc.

Foto: PRÁVO

Trenér Budějovic František Výborný.

Článek

Jihočeši se připravují na sezónu s nižším rozpočtem. Předběžně počítají s částkou zhruba 93 miliónů korun, což je proti loňsku o deset miliónů méně. "Ale dali jsme si za cíl rozpočet snížit až o 15 milionů a stále hledáme další úspory," uvedl generální manažer klubu František Joun.

Podle něj zatím přesnou sumu, kterou Mountfield bude potřebovat na sezónu, nelze určit. Do částky se promítnou příjmy ze vstupného a zároveň případné prémie pro hráče za umístění. Joun řekl, že klub má nyní zajištěno 90 procent financí na sezónu, zbytek ještě shání.

Kádr zůstal téměř stejný

České Budějovice nijak zásadně neměnily kádr. V létě získaly obránce Petera Mikuše z Mladé Boleslavi, slovinského beka Aleše Kranjce a dalšího zadáka Romana Vráblíka z Písku. Do Mountfieldu se také vrátil odchovanec jihočeského hokeje útočník Petr Sailer, který naposledy hostoval v Karlových Varech, z juniorského týmu se k prvnímu mužstvu připojil mladý brankář Pavel Kantor.

Klub přes léto opustil Jakub Šulc, jenž se vrátil do Slavie, odkud v Českých Budějovicích hostoval. Další obránce Ivo Kotaška zamířil do polského Sanoku. Útočník Aleš Ježek odešel do Popradu a další forvard Michal Pšurný ukončil v Českých Budějovicích hostování ze Zlína.

Příležitost dostanou i mladí

"Kádr má svou sílu, což se nám potvrdilo už v přípravě. Ale rozhodující bude až samotná soutěž, podle ní poznáme kvalitu týmu," řekl Zajíc. Podle něj dostanou v sezóně příležitost i mladí odchovanci klubu.

Jihočeši v přípravě sehráli 12 zápasů, desetkrát zvítězili a dvakrát prohráli. V nové soutěži European Trophy si klub zajistil účast v prosincové finálové skupině.

"Uhráli jsme přes léto dobré výsledky, ale nijak je nepřeceňujeme. Všichni si uvědomujeme, že se jedná pouze o přípravu. Extraliga bude zase něco jiného. Očekáváme od prvních kol ve všech zápasech velkou vyrovnanost," řekl trenér František Výborný.

Kouč stále stojí o Vykoukala

Ten se ještě stále nemusí vzdávat nadějí na služby zkušeného obránce Jiřího Vykoukala. Čtyřicetiletý mistr světa sice po minulé sezóně uvažoval o konci kariéry, ale nakonec se ještě definitivně nerozhodl.

"Jirka s námi přes léto trénoval, akorát si v přípravě zlomil nohu a nyní je v rekonvalescenci. Jakmile se uzdraví, dá nám vědět, zda by ještě v kariéře pokračoval. To rozhodnutí zůstává pouze na něm," uvedl Zajíc.

Podle něj Vykoukal vedení Budějovic slíbil, že by s Jihočechy jednal jako s prvními. Na návrat do Sparty, v níž strávil podstatnou část kariéry, už prý zkušený obránce nepomýšlí.

Reklama

Související témata: