Hlavní obsah

O2 arena je pro Slavii příliš drahá. Vrátí se do Edenu? Výjimku už dostala

PRAHA

Hokejová Slavia = O2 arena. Takové spojení mělo platit ještě do roku 2024. Právě tak dlouho měla ještě pražskému celku běžet smlouva se společností Bestsport, provozovatelem libeňské haly. Jenže je klidně možné, že sešívaní se vrátí do "garáže" v Edenu už letos. Stadión sice nesplňuje extraligové normy, Asociace profesionálních klubů (APK) však Slavii na následující dvě sezóny udělila výjimku.

Foto: www.sazkaarena.cz

O2 Aréna v Praze

Článek

Výjimka byla udělena i Kladnu, Mladé Boleslavi a Litvínovu, tyto celky však na rozdíl od Slavie musí na nevyhovujících stadiónech odehrát celý ročník extraligy. Slávisté mají Eden jako záložní variantu.

Roční slávistický rozpočet činí něco málo přes sto miliónů korun, z toho však musí vedení klubu platit nejen svůj seniorský tým, ale i mládež a dva stadióny. Ten v Edenu a pak O2 arenu, kde mají smlouvu do roku 2024. „Naplnit rozpočet je rok od roku těžší a těžší. Jako jediný tým v extralize jsme vlastníky stadiónu, velkou zátěží je navíc pro nás právě nevýhodná smlouva o pronájmu O2 Arény,“ přiznává slávistický obchodní ředitel Ladislav Blažek.

Společnost Bestsport, která je provozovatelem víceúčelové haly v Libni, je od počátku května v insolvenci. Firma následně prošla reorganizací, vedení Slavie tedy nyní jedná s novými lidmi. „Jednání probíhají, snažíme si zajistit lepší podmínky než ty stávající,“ potvrzuje Blažek. „Pokud bychom nepostoupili do play-off, jsme na nule,“ přidává.

Začátek Slavia odehraje v Libni

Stávající pronájem je Slavia schopná splácet jenom díky sportovním úspěchům z minulých sezón. „Prosperujeme z postupů v play-off. Kdyby tomu tak nebylo, na O2 arenu bychom prostě neměli. Už dvě sezóny bychom hráli v Edenu. Potřebujeme hrát ve vyřazovací části, abychom si sezónu mohli doplatit,“ tvrdí generální manažer a kouč sešívaných Vladimír Růžička. „Jednání probíhají, stále se něco dolaďuje,“ doplňuje s tím, že začátek extraligy Slavia stoprocentně odehraje v O2 areně.

Kouč Slavie Vladimír Růžičkafoto: ČTK/Radek Petrášek

Ale co bude dál, když obě strany společnou řeč nenajdou? „To nikdo neví. Výjimku na hraní v Edenu máme na dva roky. Chceme hrát v O2 areně, tam jsme doma. Hraje se nám tam dobře, vyhráli jsme tam titul. Věřím, že to všechno dobře dopadne,“ říká Růžička.

<tbody><tr class="invert"><td><strong>Slavia má nového spolumajitele, Růžička proto podepíše víceletou smlouvu</strong> </td></tr><tr class="highlight"><td>Skvělá zpráva pro fanoušky Slavie! Trenér Vladimír Růžička v nejbližší době podepíše s klubem novou víceltou smlouvu. Může za to především změna ve vlastnické struktuře klubu, novým spolumajitelem se stal 38letý Vladimír Pitter, který bude mít v akciové společnosti nejvyšší podíl (20 procent). Mezi majiteli už nefiguruje například bývalý předseda představenstva Miroslav Tvrdý, se kterým se Růžička, rovněž jeden z akcionářů klubu, v poslední době názorově rozcházel. </td></tr><tr><td>„Jsem hrozně rád, že pan Pitter přišel. Kdyby tomu tak nebylo, vypadalo by to s námi dost špatně. Stav uvnitř klubu se zlepšil a to se týče i mezilidských vztahů. To je pro mě strašně důležité, jsem maximálně spokojený. Kdyby tomu tak nebylo, tato sezóna by pro mě byla ve Slavii na 99 procent tou poslední,“ řekl Růžička. </td></tr></tbody>

Smlouvu na hraní domácích zápasů v O2 areně má Slavia do roku 2024. Může pro to od ní teď tak snadno upustit? „Můžeme mít smlouvu, jakou chceme, když na to ale nebudeme mít, tak co máme dělat? My jsme ale pro ně jediní, kteří jim za rok uspořádají v hale 30 akcí. Celý měsíc je de facto vyblokovaný pro nás. My na oplátku chceme lepší podmínky. Hala je sice přepychová, ale pro nás strašně drahá,“ tvrdí Růžička. Zároveň si ale uvědomuje, že Bestsport má při jednání své mantinely, které nechce překročit.

Mít dva stadióny je přepych

„Tenkrát, když se rozhodovalo o výstavbě haly, se mělo zvážit, jestli ji někdo utáhne. A ne teď přemýšlet, když už je postavená, co se s ní bude dělat. Jestli máme rozpočet 110 miliónů, tak plných 30 miliónů musíme dát stranou na dva stadióny. A to je v českých podmínkách, kde se peníze shánějí těžko, dost velký přepych.“

„Kluby v extralize se bojí krachu, když jim město teď místo 30 miliónů dá jen 25. My nemáme sebemenśí podporu od magistrátu ani obvodního úřadu. Kdybychom na tom ve Slavii byli v uvozovkách tak špatně, jako ostatní celky, mohli bychom udělat celou první pětku z výborných Kanaďanů,“ tvrdí Tomáš Kotouč, předseda představenstva.

V minulosti Slavia připustila i možnost, že by v Edenu vyrostl nový zimní stadión, do kterého by se následně mohla přesunout. „Ta možnost tady pořád je, probíráme ji. Nic bližšího k tomu ale říct nemůžeme. Zatím máme smlouvu v O2 areně a tam chceme hrát,“ má jasno slávistický šéf.

„Náš roční rozpočet, který ještě pro letošní sezónu nemáme zcela naplněný, činí 115 miliónů korun. Z toho jde čtvrtina na A mužstvo, zbytek na stadióny v Edenu a Libni, a na mládež. Po základní části jsme na nule,“ řekl Sport.cz Blažek.

„Hrát jen play-out, tak to můžeme rovnou zavřít,“ říká Blažek s tím, že pokud by se Slavia skupině play-out nevyhnula, sehrála by ji v Edenu na sto procent. Bylo by tak tomu i v příštím ročníku? „Uvidíme. Předpokládám, že hala v Libni už bude mít nového vlastníka. Pak znovu bude setrvání v 02 areně nebo návrat do Edenu předmětem diskuze, “ uzavírá Blažek.

Reklama

Související témata: