Hlavní obsah

Hokejová extraliga se hlásí. Startuje ročník, kam vstupuje Třinec s cejchem mistra

PRAHA

S Třincem jako mistrem, za který se řadí dalších třináct mužstev. Hokejová Tipsport extraliga se v neděli rozjede. Kvůli letecké tragédii v Rusku bylo odloženo první páteční kolo. Opět se rozhoří debata, kdo může vyhrát, kdo se neprobojuje do play-off, který hráč vyhraje kanadské bodování, kdo překvapí, kdo zklame, který trenér skončí jako první. Hokejové Česko, které má doma z posledních dvou mistrovství světa zlato a bronz, za pár hodin ožije.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Poslední šampióni. Hokejisté Třince slaví premiérový extraligový titul.

Článek

Do nového ročníku vstupuje sport na ledě s prvky divokého západu. Ústředním sloganem je: „Z každého souboje vzejde vítěz.“ Česká televize natočila tři western-hokejové spoty podkreslené tématickou hudbou. Tolik jako obal, který má nalákat fanoušky na stadióny.

Loni jich za celou sezónu přišlo 2 235 323, průměrná návštěvnost v základní části se vyšplhala na 4 936 vstupenek, což byl proti předchozímu ročníku menší ústup ze slávy.

Nedělní program, 2. kolo
15:10Mladá Boleslav - Zlín
17:00Třinec - Brno
17:00Pardubice - Liberec
17:00Slavia - Karlovy Vary
17:30Kladno - Sparta
17:30Litvínov - České Budějovice
17:30Plzeň - Vítkovice

Fanouška zajímají hráči a jejich výkony. Ale také samozřejmě jména, která českou nejvyšší soutěž hrají a dávají ji tvář. A je co nabídnout: Marek Malík a Viktor Ujčík z Vítkovic. Vladimír Sičák, Jakub Nakládal a Petr Koukal z Pardubic. Petr Kadlec a Dmitrij Jaškin ve Slavii, Petr Leška ze Zlína, k Litvínovu patří zase Martin Ručinský. Pro Plzeň je synonymem Martin Straka i poslední král bodování Tomáš Vlasák. Petr Nedvěd, to je Liberec. A co Karlovy Vary a Lukáš Mensator, Václav Skuhravý a Petr Kumstát. Brno a Petr Hubáček, Kladno a Pavel Patera, ze Sparty například Tomáš Pöpperle, Shacha Treille a jeho bratr Yorick.

A seznam zdaleka nekončí. Petr Čajánek se vrátil z Petrohradu do Zlína, před říjnovým odchodem na sever Evropy si ligu zahrají Jaroslav Hlinka v Plzni a Jan Hlaváč na Kladně, do Sparty z KHL přišel obránce Angel Krstev. Mladá Boleslav se bude spoléhat na nové duo David Výborný, Jaroslav Balaštík. Plzeň přivítala Františka Kaberleho, Radka Dudu, Adama Svobodu. Do Slavie se vrátil Tomáš Kůrka. Bratři Rachůnkové posílili Spartu.

Jména jsou ale i v kolonce ztrát. Do KHL odešel fenomén v bodování play-off Martin Růčižka z Třince. Stejným směrem se vydal i Lukáš Krajíček, Marek Kvapil, Tomáš Duba. Do první ligy zavítal nestor Jiří Dopita.

Extraliga v kostce
Dlouhodobá část - čtyřkolově každý s každým, 52 kol - 18. 9. 2011 – 26. 2. 2011
Předkolo play-off - systém play-off na tři vítězná utkání, hrají mužstva na 7. -10. místě - 29. 2. – 6. 3. 2012
O umístění na 11. - 14. místě - čtyřkolově mužstva na 11. - 14. místě - 2. 3. - 8. 4. 2012
Závěrečná část - Česká pojišťovna play-off - 8. 3. - 21. 4. 2012, o udržení - 15. 4. - 26. 4. 2012

Čtrnáct mužstev bude bojovat o play-off a následně o titul. Nový šampión vejde ve známost nejpozději 21. dubna příštího roku. Do té doby týmy rozehrají bitvu, doufejme, že poutavou. Tu by ráda hrála i Sparta, která má po minulém ročníku co napravovat.

„V neděli začíná liga a ta teprve ukáže, jak na tom tento kádr je. Důležité bude nakopnout tým, aby odváděl maximum a rval se o každý bod,“ řekl sparťanský trenér Josef Jandač pár hodin před začátkem soutěže.

Hokejisté Plzně Martin Straka (vpravo), Radek Duda (uprostřed) a Nicholas Johnson se radují z branky v minulé sezóně. Letos patří mezi favority ligy. foto: ČTK/Petr Eret

Největším favoritem podle bookmakerů je Plzeň. Loni zvládla skvěle stíhací jízdu po odečtu bodů za špatné registrace, ale play-off už nevyšlo. Co letos? „Příprava byla velice kvalitní. Sehráli jsme jedenáct zápasů, ani neříkám přípravných, protože byly velice kvalitní, v nichž se vystřídalo šestatřicet hráčů. Mě obzvláště těší, že ve statistice vstřelených i obdržených branek jsme v celé European Trophy druzí nejlepší. Mám radost i z toho, že jsme v konkurenci evropských týmu dokázali, že naše liga má svojí kvalitu a úroveň,“ nechal se slyšet plzeňský kouč Marian Jelínek. Teď je tu ale extraliga.

Post nejvyšší nebude chtít opustit mistr z Třince. „Před rokem jsem prohlásil, že nás zajímá jen titul. Tento cíl se povedlo realizovat a já jsem mohl splnit slib, že budu nalévat během oslav víno v odkrytém autobusu. Stejný úkol je před námi rovněž letos. Nechceme snižovat laťku, míříme znovu vysoko,“ prohlásil sympaticky ředitel klubu Evžen Delong.

Jiné plány nebudou mít vždy ambiciózní Pardubice, Liberec, Brno. Také Vítkovice jako loňský finalista. A co třeba Slavia, která pod trenérem Vladimírem Růžičkou vždy odehraje nadstandard.

Tipsport a jeho kurzy na vítěze extraligy
Plzeň 19294,50:1
ČSOB pojišťovna Pardubice5:1
Oceláři Třinec5:1
Sparta Praha8:1
Bílí Tygři Liberec8:1
Vítkovice Steel10:1
Slavia Praha12:1
Kometa Brno15:1
PSG Zlín30:1
MOUNTFIELD30:1
Energie Karlovy Vary60:1
BK Mladá Boleslav80:1
Verva Litvínov100:1
Rytíři Kladno150:1
Nejproduktivnější hráč
Tomáš Vlasák6:1
Martin Straka7:1
Petr Nedvěd8:1
Nejlepší střelec
Tomáš Vlasák5:1
Radek Duda7:1
Milan Gulaš7:1

Tabulka má ale i druhý konec. Čtyři týmy se neprobojují do předkola play-off. Podle sázkové kanceláře Tipsport obsadí poslední místo Rytíři z Kladna, kterým nově šéfuje Jaromír Jágr. Ten ale vše vidí absolutně jinak.

„Já věřím, že Kladno je schopno udělat titul. Spousta lidí se bude smát, když si budou číst noviny, tak si budou myslet, že je to Dikobraz, ale já říkám, co cítím,“ pověděl odvážně devětatřicetiletý útočník před odletem do Ameriky.

Kanadské bodování loni ovládlo duo z Plzně. Na druhé místo se probojoval Martin Straka, první byl Tomáš Vlasák. I v nadcházejícím ročníku patří mezi favority. K nim se přidala i staronová posila Indiánů Radek Duda.

„Hokej mi dává stále sebeuspokojení, baví mě tréninky i zápasy, užívám si atmosféru v kabině,“ prozradil zase litvínovský kapitán Martin Ručinský, kterému je čtyřicet let.

A tak by to mělo být i s fanoušky. Extraliga může začít a bavit...

Reklama