Hlavní obsah

Starostmi zdrcené Vary u dna

KARLOVY VARY

Nedávno slavily titul, teď jsou na odpis u dna tabulky. Euforie z extraligového triumfu v roce 2009 je v Karlových Varech nenávratně pryč, hokejový klub ovládla tíživá atmosféra. Vedle sportovních nezdarů se v ní odráží i tahanice s radnicí o peníze a zničující nájem v KV Areně.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Karlových Varů Václav Baďouček (vlevo) a lékař týmu Michal Vinš

Článek

Ze sedmi utkání v sezóně vyhrála Energie jediné a není divu, že se nedaří, když na klub silně doléhají existenční starosti. „Nemůžeme se ale vymlouvat na to, co se děje kolem. Od nás hráčů se chce jediné, abychom sbírali body, a s tím, co předvádíme, to prostě nejde,“ říká útočník Petr Kumstát, který věřil, že úterní výhra nad Kladnem tým nakopla.

Jenže přišly další dvě porážky a psychika je zpátky na bodu mrazu, zvláště po nedělní ztrátě takřka vyhraného zápasu. „Jakmile dostaneme gól, přestáváme hrát. Přece se nemůžeme pokaždé takhle sesypat,“ tvrdí Lukáš Mensator, jenž v nové sezóně už třikrát střídal. Zatímco proti Pardubicím i Plzni ujel z branky po čtyřech gólech, včera ho ve třetí části zradilo zdraví a náhradník Benda smutně lovil puky ze sítě.

„Gólmanům nemůžeme vyčítat, když školácky nedokážeme před brankou pokrýt hráče,“ přiznává Kumstát. Ještě v 50. minutě přitom Vítkovice ve Varech prohrávaly 0:2, nakonec si však po brance v prodloužení odvezly dva body. Domácím na výhru nestačily ani trefy Lukáše Pecha, se šesti góly nejlepšího kanonýra extraligy.

„Jediná šance, jak se z toho dostat, je chytnout se dvěma třemi výhrami za sebou,“ uvažuje Mensator. „Hrajeme teď téměř obden a potkáváme soupeře, kteří měli vždy více volna, například Vítkovice k nám přijely po týdenní pauze, to je určité znevýhodnění,“ tvrdí trenér Václav Baďouček, jehož pozice nemusí být zrovna jistá.

K naplnění rozpočtu ještě chybí osm miliónů

„Může dojít k nějakým změnám, ale přiznejme si, že naším cílem bude vyhnout se baráži. Byli jsme nuceni udělat hodně úsporných opatření, šetříme teď na všem,“ přiznává generální manažer klubu Miroslav Vaněk snížení rozpočtu ze 120 na 88 miliónů korun. I tak k jeho naplnění chybí ještě téměř osm miliónů.

„Když máte méně peněz, musíte využívat především mladé hokejisty, kteří jsou levnější. Protáhnout se v naší situaci do předkola play-off, to bych považoval za úspěch,“ říká Vaněk, jemuž je líto, že od září 2009, kdy se tým přestěhoval ze starého zimáku do moderní haly, přestalo fungovat karlovarské kouzlo vlastního ledu.

Z 62 zápasů před vlastními fanoušky v KV Areně vyhráli domácí jen 24. „Je to nějak zakleté. Pořád dokola si říkáme, jak hlavně chceme výkonem potěšit diváky, jenže většinou je opak pravdou,“ krčí rameny Mensator. Včerejší souboj s Vítkovicemi sledovalo pouze 2274 lidí, méně jich letos nikde ještě na extraligu nepřišlo. „Když začneme doma vyhrávat, třeba se nám i splní přání o nabité hale a šesti tisících divácích v hledišti,“ doufá gólman.

Moderní KV Arena, která byla dárkem za titul, navíc spolyká za nájem až 12 miliónů korun, takže z peněz od radnice klubu zbývá zlomek. K tomu všemu se chystá soud ohledně vlastnictví haly za 1,2 miliardy. Zatím sice patří městu, to ji ale chce nechat vrátit do rukou stavebních firem, což by zvýraznilo nejistotu hokejistů.

Klubu se ani nedaří najít společnou řeč s městem při debatách o budoucnosti extraligového hokeje ve Varech. Teprve 1. listopadu bude jasno, zda dojde k přidělení další dvoumiliónové dotace. Část radních nechce uvolnit peníze do podniku, který má podle nich neprůhledné hospodaření a je zadlužen.

Přitom Vaněk nabízí městu podíl ve společnosti, aby mohlo účetnictví kontrolovat. Bez schválení dotace podle něj hrozí, že nebude mít na pronájmy haly pro tréninky mládeže, už teď klub údajně dluží nájemné za dva měsíce.

Reklama

Související témata: