Hlavní obsah

České Budějovice poprvé v sezoně uspěly venku, vyhrály v Brně

BRNO

Hokejisté Komety Brno doplatili v 10. kole extraligy na špatnou koncovku prohrou na domácím ledě s Českými Budějovicemi 1:4. Brňané nenavázali na předcházející dvě vítězství, o jejich porážce rozhodla nevydařená druhá třetina. Mountfield těžily z jistého výkonu brankáře Jakuba Kováře, preciznější hry v defenzívě a na čtvrtý pokus poprvé v sezoně venku vyhrál.

Foto: Igor Zehl, ČTK

U hrazení bojují brněnský hráč Radim Bičánek (vlevo) a Jakub Langhammer z Českých Budějovic.

Článek

Brňanům dopomohly k mírné převaze dvě přesilové hry, ve kterých se ale střelecky neprosadili. Ani českobudějovičtí hokejisté se ale k bezprostřednímu ohrožení brankáře Hoviho přes pozornou obranu nedostali. Jedinou šanci měl po Malcově kolmé přihrávce z vlastní obranné třetiny až za obránce soupeře brněnský útočník Pospíšil. Jeho sólový nájezd s pokusem o blafák ale pozorný brankář Kovář vystihl.

Ovšem ve druhé třetině Kometa ztratila koncentrovanost v defenzívě. Ve 24. minutě po vyhraném vhazování v útočné třetině se dostal na modré čáře ke střele obránce Vydarený, který překvapil brankáře Hoviho, jemuž proklouzl kotouč do sítě. Domácí hokejisty inkasovaná branka nepřibrzdila v jejich aktivitě. Vzápětí mohl vyrovnat Jaroslav Svoboda. Jeho střela ale těsně minula cíl a další dorážku obránce Valacha brankář Kovář vyrazil. Další šanci neproměnil Hruška.

Kritickým okamžikem pro brněnský tým bylo dvojnásobné oslabení po vyloučeních Pospíšila a Jaroslava Svobody. Krátkou přesilovku pět na tři hosté využili, když po zmatku před brněnskou brankou skóroval Langhammer. Situace byla tak nepřehledná, že gól slovenští sudí Müllner a Konc uznali až po konzultaci s videorozhodčím.

Po druhé brance se Brňané začali herně vytrácet. Jejich útočná hra postupně ztrácela sílu a režii zápasu převzali českobudějovičtí hokejisté, kteří přesněji kombinovali a lépe napadali protivníka hned po ztrátě kotouče.

Kometa se v poslední třetině pokusila o útočnější hru. Ovšem takticky chytře hrající soupeř přílišnou snahu o ofenzívu pohotově potrestal. Ve 42. minutě Podlešák vyslal přesným pasem do brejku Mertla, jenž vstřelil třetí branku.

Malou naději na zvrat vykřesali domácí hokejisté brankou v oslabení. Po pravém křídle ujel Hubáček a jeho přihrávku zužitkoval Holec. V dalším oslabení znovu ujel Hubáček, svůj blafák do bekendu ale zakončil pouze střelou do horní tyče. V nervózním závěru Brňané po dalším nedorozumění v obranné hře pomohli Kašpaříkovi k snadnému čtvrtému gólu, jenž definitivně pečetil českobudějovické vítězství.

HC Kometa Brno - HC Mountfield České Budějovice 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 45. Holec (Hubáček) - 24. Vydarený (Šimánek, Kašpařík), 30. Langhammer (Gulaš), 42. Mertl (Podlešák), 54. Kašpařík (Šimánek). Rozhodčí: Müllner, Konc (oba SR) - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7038.
Brno: Hovi - Švrček, Žižka, Bičánek, Kováčik, Malec, Valach - Pospíšil, Holec, Hubáček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, R. Dlouhý - Erat, R. Hruška, Jakub Svoboda - H. Zohorna, Koreis, Podkonický. Trenéři: Venera a Oslizlo.
České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Kranjc, J. Novák, Vydarený, Kolarz, Mikuš - Kotalík, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Langhammer, Podlešák - Martynek, Červený, L. Květoň - Marek, Mertl, R. Pšurný. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Reklama

Související témata:
  3 : 4 Vsetín - Kladno 3 : 4 dohráno
20240422T18 : 00:00+0200
Vsetín vs. Kladno
Vsetín vs. Kladno
Vsetín
Kladno