Hlavní obsah

Sparta letos poprvé doma uhrála tři body, porazila Vítkovice

PRAHA

V dohrávce šestého kola hokejové Tipsport extraligy Sparta porazila Vítkovice 4:2 a poprvé v probíhající sezóně dosáhla před svými fanoušky na výhru za tři body. K tomu domácí porazili v nejvyšší soutěži hosty poprvé od března 2010.

Článek

První tři minuty zahajovací třetiny ukázaly, kdo bude mít v úvodní dvacetiminutovce navrch. Sparťané se dostali do několika šancí a vítkovický brankář Filip Šindelář se nemusel ani moc zahřívat, domácí ho dostatečně rozcvičili.

V páté minutě sehráli sparťané přesilovku, měli dvě slibné příležitosti, ale gól ještě nedali. Dočkali se v osmé minutě. Adam Lapšanský vypíchl obráncům puk a mnohé v hale překvapil - 1:0 a první gól v sezóně byl na světě.

Do početní výhody se dostali i hosté, ale velké představení nepředvedli. Po deseti minutách se sparťané dočkali potlesku během hry, měli jednoznačně navrch. Necelé tři minuty zbývaly do konce třetiny, když Mario Bližnák vybojoval za brankou puk, vítkovický Ctirad Ovčačík zaváhal a Dominik Pacovský zvýšil na 2:0.

Sparta zaváhala šest sekund před koncem druhé třetiny 

Druhou část začala Sparta přesilovou hrou pěti proti třem, měla dvaačtyřicet sekund, ale nic z toho. Poté už při plném počtu hráčů tři sparťané jeli na jednoho obránce, ale také neuspěli. A tak přišla radost na druhé straně hned z protiútoku.

Jiří Burger trefil brusli Jaroslava Kasíka a Vítkovice snížily. Při přesilovce se ale tvrdou ranou předvedl Petr Ton - 3:1. Poté se připomněl opět Burger, fauloval v polovině utkání Tomáše Rachůnka při početní výhodě a 3706 fanoušků se dočkalo trestného nájezdu, ale mladý domácí forvard a nejlepší střelec mužstva neproměnil, mohl se přitom střelecky prosadit ve čtvrtém utkání v řadě.

Domácí hráči si opět vysloužili za svoji hru potlesk, ale konec druhého dějství se jim hodně nepodařil. Hosté hráli v oslabení a opět dal o sobě vědět Burger, který v minulém kole trefil hattrick. Střela od mantinelu překvapila brankáře Tomáše Pöpperleho. Do konce třetiny zbývalo odehrát šest sekund. Sparťanský gólman si v této dvacetiminutovce připsal čtyři zákroky a dvakrát inkasoval.

Sparta hrála na začátku třetí třetiny minutu přesilovku, ale nic kloudného nepředvedla, patrně gól do šatny, který inkasovala, provedl své. V osmé minutě se ale domácí mohli trochu uklidnit, na 4:2 zvýšil Yorick Treille, kterému zpoza branky přihrál Alex Foster.

Vítkovice místo toho, aby hrály v pěti a pokusily se změnit skóre, tak se v čtyřiapadesáté minutě dostaly na 61 sekund do tří. Při tomto rozložení sil se špatně zápas otáčí. Pátou trefu Sparty mohl čtyři minuty před koncem trefit Ton, ale zvonila jen tyčka a skóre se už neměnilo.

Dohrávka 6. kola
Sparta - Vítkovice 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Lapšanský (Foster, Kučný), 18. Pacovský (Bližňák), 30. Ton (Tenkrát, Bližňák), 48. Treille (Foster, Kučný) - 25. Burger, 40. Burger (J. Káňa). Rozhodčí: Pešina, Souček - L. Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 3:9. V oslabení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 3706.
Pöpperle - Milam, Sersen, Kasík, Jan Hanzlík, Kučný, Philipp - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Lapšanský, Luňák, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Šindelář - Malík, Kudělka, Ovčačík, Voráček, Punčochář, Trnka, Rehák - Ujčík, Burger, J. Káňa - Pohl, Húževka, Walker - Szturc, Strapáč, J. Sýkora - Svačina, Štefanka, T. Káňa. Trenéři: Trličík a Moták.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice