Hlavní obsah

Hokejisté Sparty v Mladé Boleslavi vyhráli. Kočí byl v klidu. Byla to zábava, smál se

MLADÁ BOLESLAV

Předehrávka 11. kola hokejové Tipsport extraligy má první výsledek. Mladá Boleslav doma prohrála se Spartou 1:2 po nájezdech. Nejsledovanější na ledě byla dvojice David Kočí a David Výborný. První prožil premiéru v domácí nejvyšší soutěži, z NHL přišel s vizitkou jediného českého bitkaře. Druhý byl tři minulé roky sparťanským kapitánem a nikdy v jiném klubu než ve Spartě v Česku nehrál. Až letos v šestatřiceti letech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Kočí ze Sparty se hned při své premiéře v extralize pustil do boleslavského Balaštíka.

Článek
Fotogalerie

"Je to napůl. Bod bych před zápasem bral. Ani mi nedošlo, že hraji proti Spartě, až když jsme šli na rozcvičku, už tam moc kluků ale neznám. Na ledě nic neproběhlo, soustředil jsem se na svůj výkon, motivace slíbená nebyla. Vždycky, když jsem něco slíbil, tak jsme prohráli," řekl po utkání Výborný.

Před pár týdny o startu Kočího v extralize moc lidí nepřemýšlelo, ani hráč si tuto variantu nepřipouštěl, připravoval se na další sezónu v zámoří. Ale neúspěšný kemp ve Winnipegu vše změnil a třicetiletý, téměř dvoumetrový obránce se oblékl ve čtvrtek do sparťanského dresu.

Hosté nastoupili do utkání jako favorit, ale po první třetině šli do šatny s jednogólovým přídělem, sami se na větší šanci nevzmohli. Na gólu domácích měl podíl kapitán David Výborný. Nejdříve si poseděl dvě minuty na trestné lavici, ale za dvacet sekund po návratu bylo vše jinak. On přihrál a Roman Tomas poslal poslední mužstvo tabulky do vedení.

David Kočí po prvním tréninku na Spartěfoto: Právo/Milan Malíček

Fanouškům se ukázalo i číslo dva v bílém dresu, s tím nastoupil do zápasu Kočí. V první dvacetiminutovce naskočil do devíti střídání, když chodil na led jako sedmý bek. Dostal se i na oslabení, jeho nejviditelnější okamžik přišel v úvodní části v 16. minutě. Jeho téměř 110 kilogramů se opřelo o Zdeňka Bahenského, ten se poroučel rychle k ledu. U rozhodčích tento střet prošel bez povšimnutí, jen Jiří Cetkovský měl Kočímu co říci, ale u toho také zůstalo. Nic vážnějšího.

Kočí se připojil k týmu v pondělí, na Spartě zažil první trénink, o tři dny později ho trenér Josef Jandač poslal do zápasu. Dít se tak bude tři týdny, na tak dlouho je dohoda mezi hráčem a klubem z Holešovic.

David Výborný si v mladoboleslavském dresu poprvé zahrál proti Spartě.foto: Právo/Petr Hloušek

Sparta srovnala v přesilovce 

Ve druhé třetině měli hosté problémy a mohli být rádi, že neprohrávali vyšším skóre. Ale jen na začátku. Opačná situace nastala po třicáté minutě, sparťané hráli tři přesilovky a jednu také využili a srovnali skóre na 1:1, gól si připsal Petr Tenkrát.

S přibývajícími minutami se také více a více do obrátek dostávalo nervové vypětí hráčů na ledě, ale k ničemu ostřejšímu nedošlo. Kočí si plnil svoji roli, hlídal si prostor před brankářem Pöpperlem, chodil na oslabení a nic zbytečně nevymýšlel. Výborný zase připravoval šance spoluhráčům a trefil i tyčku. Oba si plnili to, co se od nich očekávalo.

David Výborný z Mladé Boleslavi se snaží přes bránícího Michala Broše vystřelit na sparťanského gólmana.foto: Právo/Petr Hloušek

Rozhodující moment utkání nenadešel ve třetí třetině, v této části žádný z hráčů nedokázal překonat brankáře, nastal čas prodloužení. Ale ani za dalších pět minut se fanoušci gólu nedočkali, určit vítěze musely nájezdy. Ten vstřelil Petr Ton. V extraligové premiéře se radoval Kočí, Výborný prohrál.

"Byl to dobrý zápas, užil jsem si to, byla to zábava. Nevěděl jsem co očekávat. Abych řekl pravdu, zase takový rozdíl to nebyl, hřiště je o trochu větší, v obraně je více místa, na bránění to je těžší, myslím, že jsem si na to ale zvykl docela rychle," dodal Kočí, který sparťanský dres znal jen do juniorského věku, poté odešel do Ameriky, v roce 2000 ho draftoval Pittsburgh jako 146. v pořadí.

Premiéru v NHL si připsal 10. března 2007. Na český debut si musel ještě pár let počkat. Až v třiceti letech oblékl dres Sparty. Kočí v NHL nastoupil do 142 zápasů, vstřelil 1 gól, na 2 přihrál, absolvoval 53 bitek a posbíral 461 trestných minut.

"Jsem vděčný, že mi trenéři ve Spartě dali šanci. Opravdu vděčný," byl po utkání spokojený Kočí, který byl vyhlášen za hosty nejlepším hráčem utkání. Na druhé straně tuto cenu přebral Výborný.

BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha 1:2 sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Tomas (D. Výborný) - 34. Tenkrát (Bližňák, Sersen), rozhodující sam. nájezd Ton. Rozhodčí: A. Jeřábek, Husička - Horinek, Rozlílek. Vyloučení: 4:6, navíc Lapšanský (Sparta) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 3690.
Mladá Boleslav: Valent - Rýgl, Chaloupka, Žabka, Baldwin, Drábek, Jindra, Dudáš, Beňovič - Balaštík, D. Výborný, Tomas - Goertzen, Bahenský, Pabiška - Cetkovský, Vrbata, Kotrla - Mikulík, Stieler, Demel. Trenéři: V. Jeřábek a Hiadlovský.
Sparta Praha: Pöpperle - Milam, Sersen, Kasík, Jan Hanzlík, Kučný, Philipp, Kočí - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Lapšanský, Luňák, Žálčík - od 26. navíc Přibyl. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

Reklama