Hlavní obsah

Slavia porazila Spartu 1:0 po nájezdech, doma s ní neprohrála už posedmé v řadě

PRAHA

První pražské derby v letošní sezóně patří Slavii. Růžičkovi svěřenci sice za celých 65 minut nedokázali sparťanského brankáře Pöpperleho ani jednou překonat, protože Holešovickým se však „vedlo“ stejně, stačil k dvoubodovému zisku za výhru 1:0 Krenželokův proměněný samostatný nájezd. Slavia tak se svým odvěkým rivalem doma neprohrála už přes tři roky, neporazitelnost prodloužila na sedm utkání.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Adam Lapšanský (vlevo) ze Sparty a Jiří Vašíček ze Slavie v pražském derby v rámci 13. kola extraligy.

Článek

Utkání předcházelo slavnostní vyřazení dresu Josefa Vašíčka s číslem 63, který zahynul při letecké katastrofě u Jaroslavle. Stadión utichl, diváci povstali a drželi minutu ticha. Samotný zápas však fanoušky ze sedadel příliš nezvedal. Šancí jen minimum, hra plná nepřesností a odehrávající se převážně ve středním pásmu.

O trochu nebezpečnější byla přeci jen Sparta, jako první ale mohli jít do vedení domácí. V šestnácté minutě chyboval při rozehrávce Kočí, kotouče se zmocnil Kůrka, trefil ale Pöpperleho rameno. Sparťané odpověděli o dvě minuty později, při přesilové hře pálil nebezpečně Tenkrát, Furchovu branku však netrefil.

V úvodu druhého dějství na sebe dvakrát upozornil sparťanský zadák Sersen. Nejprve jeho tečovaná střela jen o kousek minula pravou tyč, vzápětí jej vychytal Furch. Na druhé straně se blýskl povedenou individuální akcí Kůrka, který se natlačil od pravého mantinelu až před branku, trefil ale jen Pöpperleho betony.

Minutu před druhým odchodem do šaten hostující obrana zapomněl na Svobodu, který sám před Pöpperlem zvolil kličku do bekhendu, sparťanský gólman však pohotovým zákrokem vyrážečkou šanci zmařil.

Ve 45. minutě byla Sparta blízko úvodní trefě, když na Tona zívala odkrytá klec. I kvůli faulu Svobody ale zamířil mimo. Pět minut před koncem základní hrací doby pálil z mezikruží Sklenář, Pöpperle stihl své betony sklapnout včas. Ještě lepší možnost k rozhodnutí měl o minutu později Tomica, kotouč však poslal do Pöpperleho připravené lapačky. Na druhé straně si zase na Furchovi vylámal zuby Ivan Rachůnek.

A protože se gólu diváci nedočkali ani v pětiminutovém nastavení, rozhodnout musely až nájezdy. V nich se za Slavii trefili Růžička s Krenželok, za Spartu jen Ton, a tak sešívání brali bod navíc.

HC Slavia Praha - HC Sparta Praha 1:0 po sam. nájezdech
Rozhodující samostatný nájezd Krenželok. Rozhodčí: Salonen (Fin.), Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 8852.
Slavia: Furch - Kadlec, Kolařík, Kuboš, Šulc, Roth, Vašíček, J. Krejčík - Kůrka, Krenželok, Tomica - T. Svoboda, V. Růžička ml., Sklenář - Kalus, P. Jelínek, Doležal - Jaškin, T. Hertl, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st., Čelanský a Beránek.
Sparta: Pöpperle - Jan Hanzlík, Sersen, D. Kočí, Milam, Kasík, Philipp, Kučný - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Přibyl, Lapšanský, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

Reklama

Související témata: