Hlavní obsah

Plzeň porazila Liberec a vyhrála i pošesté v sezóně doma

Hokejisté Plzně porazili ve 13. kole Liberec 4:1 a vyhráli i šestý domácí zápas v této sezóně. Západočeši o své výhře rozhodli již během úvodní dvacetiminutovky, kdy dvakrát využili přesilovou hru. Severočeši překonali Marka Mazance hájícího tentokrát plzeňskou branku místo Adama Svobody až za stavu 0:4 a opustili čelo tabulky.

Foto: Petr Eret, ČTK

Hokejisté Plzně se radují z gólu. Zprava Martin Straka, Jiří Marušák a Radek Duda.

Článek

Hosté vstoupili do utkání aktivněji a záhy mohli jít do vedení v téměř dvě minuty dlouhé přesilovce pět na tři. Plzeňský brankář Mazanec ale během ní dokázal vyrazit ránu Vaka bez přípravy a naopak již při hře pět na pět musel po přečíslení na druhé straně střelu Vostřáka na poslední chvíli pravým betonem vykopnout Pinc.

Domácí si postupně zlepšeným pohybem vynutili nápor, na nějž reagovali hráči Liberce dvěma nedovolenými zákroky krátce za sebou. Dvojnásobnou početní výhodu Západočeši zužitkovali zásluhou přesné rány Marušáka z voleje od modré čáry. V 11. minutě se při přesilovce protáhl od mantinelu před branku junior Petruška, naskakující dnes v prvním útoku Indiánů, a povedenou střelou zvýšil na 2:0. Severočeši poté viditelně znervózněli a v oslabení na konci první třetiny je od další pohromy uchránil jen pozorný Pinc.

Útočník Plzně Martin Straka střílí na libereckého brankáře brankář Marka Pince.foto: ČTK/Petr Eret

V prostřední části hosté zlepšili obranu ve středním pásmu a hrozili z rychlých protiútoků. Po individuální akci Nedvěda mohl v 25. minutě snížit po závaru okolo plzeňského brankoviště Hay, zblízka ovšem zamířil pouze nad poloodkrytou Mazancovo branku. Domácí sice často stříleli, ale spolehlivě pracující liberecká defenziva je k dorážkám nepustila. Když už se až před Pince protáhl zpoza branky Lev, nedokázal přehodit klečícího strážce svatyně Bílých Tygrů. Třetí branky se diváci v ČEZ aréně dočkali pouhé čtyři vteřiny před druhou sirénou, kdy Kratěnovo nahození šikovně usměrnil do sítě nekrytý Hlinka hrající předposlední utkání v plzeňských barvách před odchodem do Švédska.

V závěrečné dvacetiminutovce se domácí neuchýlili k bránění třígólového náskoku, ale stále aktivní hrou zaměstnávali Pince. Ten zastavil bombu Petrušky při přečíslení dvou na jednoho a za chvíli i nebezpečnou teč Kováře. Čtvrtá branka přišla v 50. minutě při vyloučení libereckého kapitána Nedvěda, které potrestal povedenou trefou ze vzduchu Kratěna. Vzápětí se hosté dočkali snížení na 4:1, když Čakajíkovu střelu dorazil pohotově Vak. Před koncem normální hrací doby ještě Pinc zneškodnil vleže šanci Dudy a lapačkou skvěle zasáhl proti tvrdé střele Vostřáka.

HC Plzeň 1929 - Bílí Tygři Liberec 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Marušák (Jiří Hanzlík, Martin Straka), 11. Petruška (Duda), 40. J. Hlinka (Kratěna), 50. Kratěna (Jan Kovář, J. Hlinka) - 51. Vak (Čakajík). Rozhodčí: Hodek, Pešina - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:0. Diváci: 5056.
Plzeň: M. Mazanec - Marušák, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Kinrade, Dresler, Dan Růžička, Schnabel - Duda, Martin Straka, Petruška - Kratěna, J. Hlinka, Mrňa - Stránský, Jan Kovář, Lev - Dvořák, Vostřák, Johnson. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.
Liberec: Pinc (36.- 37. Vošvrda) - Čakajík, Trončinský, Holub, Hay, Derner, Kajínek, Pavlů, Ulrych - Kudrna, P. Nedvěd, Vantuch - Klimenta, Vak, Špaček - Bárta, Urban, Dušek - Kica, Bortňák, L. Krejčík. Trenéři: Kalous a Pešán.

Reklama

Související témata: