Hlavní obsah

Sparta otočila předehrávku s Plzní a vyhoupla se do čela extraligy

PRAHA

Jen jediný den vydrželi hokejisté Českých Budějovic v čele extraligy. Po čtvrteční předehrávce 14. kola se na první místo zásluhou výhry 4:1 nad Plzní vyhoupla pražská Sparta. Západočeši přitom začali v Holešovicích nadějně, Lvovou zásluhou šli už v páté minutě do vedení, byla to ale jejich poslední radost. Sparťané utkání čtyřmi góly otočili, dvěma trefami se blýskl Ivan Rachůnek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hokejista Sparty Ivan Rachůnek (vlevo) se raduje z branky s Petrem Tenkrátem.

Článek

V páté minutě se plzeňský Hlinka šikovně proháčkoval až do útočného pásma, střelou po ledě ovšem Pöpperleho nezaskočil. Jenže po následném buly se kotouče zmocnil Lev, který už na sparťanského gólmana vyzrát dokázal. Spartu inkasovaný gól nepoznamenal, i zásluhou nabídnuté přesilové hry brzy skóre srovnala.

Tonova rána sice branku minula, kotouč se ale před ni od zadního mantinelu vrátil a Ivan Rachůnek jej ze vzduchu poslal do sítě. Ve čtrnácté minutě už mohli domácí vést, Kučného tečovaná střela od modré ale zazvonila o levou tyčku. Na druhé straně se sám před Pöpperlem zjevil Heřman, puk mu ale od hole odskočil a s následující přihrávkou na Dvořáka si domácí obrana poradila.

Plzeňského Patrika Petrušku (uprostřed) stíhají sparťané Adam Lapšanský (vlevo) a Mario Bližňák.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Vít Šimáne

Uběhlo jen pětačtyřicet vteřin z prostřední části, když na vrcholku kruhu napřáhl Milam a dělovkou pod horní tyčku poslal Spartu do vedení. Indiáni okamžitě kontrovali pokusy Dvořáka se Stránským, Pöpperle byl ale pozorný. Ve 29. minutě dostal ideální pas do mezikruží Kasík a jen parádní zákrok Mazance uchránil Plzeňany od třetí inkasované branky.

Nevyužitá dvojnásobná přesilovka a třetí inkasovaný gól

V polovině utkání měli hosté ideální příležitost ke srovnání, přes minutu a půl dlouhou dvojnásobnou početní výhodu ale nejenže neproměnili, navíc sami kapitulovali. Z trestné lavice se vracející Treille předložil v přečíslení puk Ivanu Rachůnkovi, který svým druhým gólem zvýšil na 3:1. A to ještě o minutu později zívala při dalším brejku otevřená klec na Tona, leč sparťanský kanonýr ji minul.

Ve 47. minutě hráli hosté podruhé přesilovku 5 na 3, tentokrát trvala čtyřicet vteřin, i tentokrát ale sparťané odolali. Přesto Západočeši hrozili i kvůli mnoha přesilovkám dál, nadějně vypadlo především zakončení Kratěny, jenže Pöpperle svůj tým držel. Naději na zdramatizování však Plzni vzala zbytečná vyloučení z konce zápasu, jedno z nich navíc potrestal čtvrtou brankou Tenkrát.

HC Sparta Praha - HC Plzeň 1929 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. I. Rachůnek (Ton, Sersen), 21. Milam (Bližňák, Ton), 33. I. Rachůnek (Y. Treille), 57. Tenkrát (Sersen) - 5. Lev (Jan Kovář). Rozhodčí: Smitka, Lacina - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 7:6, navíc Kinrade (Plzeň) 10 minut. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4502.
Sparta: Pöpperle - Jan Hanzlík, Sersen, Milam, D. Kočí, Kasík, Philipp, Kučný - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Přibyl, Lapšanský, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Plzeň: M. Mazanec - Dan Růžička, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Kinrade, Dresler, Marušák, J. Jeřábek - Duda, Martin Straka, Petruška - Kratěna, J. Hlinka, Mrňa - Stránský, Jan Kovář, Lev - Vostřák, M. Heřman, Dvořák - od 21. navíc P. Sedláček. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.

Reklama

Související témata: