Hlavní obsah

Za Slavii nastoupil hráč, který nebyl v zápisu. Pražané v Brně prohráli

BRNO

Hokejisté Komety Brno zvítězili v předehrávaném utkání 24. kola extraligy na domácím ledě nad Slavií 4:0. O branky Moravanů se postarali Petrovický, Dlouhý, Jaroslav Svoboda a Balej. První čisté konto v sezóně vychytal gólman domácích Sasu Hovi. Kometa tímto vítězstvím ukončila sérii tří zápasů, v nichž nezískala ani bod. Naopak Slavia z posledních šesti utkání už počtvrté vyšla střelecky naprázdno.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Hokejisté Komety Brno se radují z branky.

Článek

Hosté vlastní chybou ztratili hned v úvodu útočníka Kaluse, který chyběl v zápisu. Sudí to však zjistili zhy. Už po třech vteřinách se totiž právě Kalus pustil do křížku s domácím Tomášem Pospíšilem. Oba aktéři bitky putovali na trestnou lavici, kde však trestoměřiči zjistili, že Kalusovo jméno není uvedeno v oficiálním zápisu.

Po pětiminutovém diskutování u trestné lavice slovenští hlavní rozhodčí Baluška a Müller nekompromisně Kalusovi ukázali, že musí putovat do šatny a zápas pro něj skončil. Na trestnou lavici místo něj usedl Lukáš Žejdl.

Kalus vypadl ze slávistické sestavy při přepisování zápisu, kde v první verzi figuroval. Přepsanou verzi posléze vedoucí pražského týmu Josef Hronek potvrdil podpisem. "Bohužel jsme zápis po přepisu podepsali bez kontroly," přiznal Hronek.

Trenér Vladimír Růžička musel sestavu bleskově přeskupit. I když se Slavia snažila o agresivní hokej, Brňané hráli přesněji, častěji útočili a jejich tlak zúročil v 10. minutě vedoucím gólem Petrovický. Po akci Tomáše Pospíšila a Balejově přihrávce Petrovický zkušeně naznačil při nájezdu na Furcha střelu a z velkého úhlu poslal kotouč do sítě.

Druhý gól přidal Dlouhý

Hned v úvodu druhé třetiny přidal Dlouhý po střele švihem do horního růžku slávistické branky druhý gól. Slavia vzápětí propásla ideální možnost ke zvratu, když zanedlouho po Hubáčkovi usedl na trestnou lavici i obránce Žižka za sevření kotouče. Ovšem z více než půldruhaminutové přesilovky pět na tři nevytěžila Slavia vůbec nic, neboť se jen s obtížemi prosazovala přes bojovně naladěné a obětavě bránící domácí hokejisty, které v kritických chvílích podržel brankář Hovi.

Po této nevyužité příležitosti Slavia přitvrdila hru, na větší agresivitu ale hosté doplatili několika vyloučeními v těsném sledu. I když přesilovky stále nepatří k silným zbraním svěřenců trenéra Zdeňka Venery, po delší době Brňané při Tomicově vyloučení početní výhodu v 37. minutě využili. Akci obránců Kováčika s Bičánkem zakončil Jaroslav Svoboda střelou na Furcha, který měl zakrytý výhled a na letící kotouč už nestačil zareagovat.

Střeleckou bídu potvrdili Pražané v poslední třetině, kdy zahodili příležitost ke zkorigování výsledku při další 90 sekund dlouhé přesilovce pět na tři. I když Slavia dvakrát vyšachovala domácí zadáky, její třetí nejproduktivnější hráč Tomáš Svoboda ani jednou netrefil odkrytou domácí branku. Další střely pochytal s přehledem Hovi.

V závěru už Slavia podlehla bezmoci a hernímu chaosu a nevzmohla se na vážnější odpor. Kometě nabídla lacinou přesilovku, neboť po špatném střídání měla na ledě šest hráčů. Přesilovku využil Balej čtvrtým gólem, který definitivně potvrdil brněnské vítězství.

HC Kometa Brno - HC Slavia Praha 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)on-line
Branky a nahrávky: 10. Petrovický (Balej, T. Pospíšil), 22. Dlouhý (Valach, Malec), 37. Jaroslav Svoboda (Kováčik, Bičánek), 53. Balej (T. Pospíšil, Petrovický). Rozhodčí: Baluška, Müller (oba SR) - Čech, Dřínovský. Vyloučení: 7:9. Využití: 2:0. Diváci: 7029.
Brno: Hovi - Švrček, Žižka, Kováčik, Bičánek, Valach, Malec - T. Pospíšil, Petrovický, Balej - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Hubáček, Němec, Jakub Svoboda - H. Zohorna, Koreis, Jankovič. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Slavia: Furch - Kadlec, Vašíček, Kolařík, Kuboš, J. Krejčík, Roth, Šulc - P. Jelínek, Krenželok, Tomica - Žejdl, Kůrka, J. Doležal - Jaškin, V. Růžička ml., Sklenář - T. Svoboda, T. Hertl, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st., Čelanský a Beránek.

Reklama

Související témata: