Hlavní obsah

Sparťané vyškolili Vítkovice v přesilovkách, využili čtyři

PRAHA

Ve 32. kole hokejové Tipsport extraligy Sparta porazila Vítkovice 5:2 a dostala se na první místo tabulky. Sparťané se představili před svými fanoušky po delší době. Ve své hale hráli naposledy 29. listopadu, když vyhráli derby se Slavií. O domácí výhře rozhodly čtyři využité přesilovky a rozdílový gól kapitána Michala Broše. Hosté úterní porážkou nenavázali na předchozí dvě venkovní výhry.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Peter Jánský ze Sparty (vpravo) a Michal Broš se radují z branky, kterou inkasoval vítkovický brankář Roman Málek (uprostřed).

Článek

Po 19 sekundách zápasu se do slibné šance dostal sparťanský útočník Ivan Rachůnek, který ještě o víkendu hrál za reprezentaci turnaj v Moskvě, ale v cestě jeho střele stála tyčka. Po 90 sekundách utkání jeli zase dva sparťané na brankáře Romana Málka, ale Petr Tenkrát netrefil branku. A tak se trefil někdo jiný. V páté minutě prohráli domácí vhazování ve vlastní třetině, k puku se dostal obránce Marek Malík, vystřelil a jeho ránu tečoval Peter Húževka do růžku, gólman Tomáš Pöpperle neměl šanci.

Sparťané mohli srovnat v přesilové hře, ale tento záměr jim nevyšel. O čtyři minuty později měla Sparta možnost složení reparátu. Skóre se ani teď neměnilo. Možnosti využít početní výhodu se dočkali i hosté, jenže ani vítkovické šance neuspěly. Ale zahřívání trestné lavice neustávalo a početní výhodu měla opět Sparta.

Pacovský srovnal před odchodem do šatny

Třiadvacet sekund hráli sparťané dokonce pět na tři, ale domácím tento čas nestačil ani na jednu střelu. Až při následné hře pět na čtyři se většina fanoušků v hale radovala. Půl minuty chybělo do odchodu do šatny, když Dominik Pacovský srovnal na 1:1.

Hráči z Holešovic se dvakrát v tomto ročníku nejvyšší soutěže potkali s Vítkovicemi, dvakrát uspěli s celkovým skóre 10:5. Úterní souboj byl po dvaceti minutách vyrovnaný. Loni Sparta s Vítkovicemi všechna čtyři utkání v extralize prohrála, nezískala ani bod při skóre 8:17, což byla nejhorší bilance od sezóny 1999/2000.

Druhá třetina nezačala pro hosty ideálně - 86 sekund ve dvojnásobném oslabení. Na lavici hanby seděl Malík a Štefanka. Sparťanské střelnici obrana a Málek dlouho odolávali, ale přesně s návratem čtvrtého hráče do hry, Vítkovice inkasovaly, Spartu poslal do vedení 2:1 Tenkrát. Srovnat mohl za dvě minuty Húževka, ale Pöpperle si vysloužil potlesk za svůj zákrok.

Hosté poté hráli přesilovou hru, nevyužili ji, jen ale hlasatel oznámil, že domácí hrají v plném počtu, tak ve 31. minutě Lukáš Klimek srovnal na 2:2. Obránce David Kočí, který v úterý podepsal se Spartou kontrakt do konce sezóny, jen bezmocně pokrčil rameny, stejně tak brankář Popperle.

Rozhodl kapitán Broš

Při přesilovce a před koncem třetiny dal o sobě vědět nádherným průnikem Ivan Rachůnek, ale poslední překážku nepřekonal, tím byl brankář Málek a téměř pět tisíc fanoušků v Tipsport areně si jen povzdychlo.

Třetí dvacetiminutovka přinesla práci i pro videorozhodčího, puk se odrazil od tyčky a hosté se dožadovali branky, ale té nedosáhli a skóre zůstalo 2:2. Následně hrály Vítkovice přesilovku, ale ani zde neuspěly.

Deset minut před koncem poslední třetiny Sparta hrála přesilovku, měla příležitost na využití třetí početní výhody v utkání. A stalo se. Gól na 3:2 si připsal kapitán Michal Broš. Ten se gólově předvedl i za tři minuty, když se individuálně prosadil. Dvě rychlé trefy rozhodly o dělbě bodů. A nebyl konec. Čtvrtý přesilovkový gól při hře pět na tři si ještě připsal Troy Milam.

Sparta - Vítkovice 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 20. Pacovský (Sersen, Broš), 23. Tenkrát (Ton, Milam), 51. Broš, 54. Broš (Jánský, Kočí), 57. Milam (Ton) - 5. Húževka (Malík, Štefanka), 31. Klimek (Burger, Walker). Rozhodčí: Souček, Kalivoda - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:10, navíc Malík (VIT) 10. minut OT. Využití: 4:0. Diváci: 4871.
Pöpperle - Milam, Sersen, Jan Hanzlík, Kučný, Philipp, Krstev, D. Kočí, Kasík - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližnák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Jánský, Rubeš, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Málek - Malík, Kudělka, Bartoň, Voráček, Punčochář, Sedlák, Ovčačík - Walker, Burger, Klimek - Štefanka, Húževka, J. Sýkora - Šedivý, Strapáč, J. Káňa - T. Káňa, Pohl, Szturc - Pabiška. Trenéři: Trličík a Moták.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice