Hlavní obsah

Kýhos: Není snadné jít k poslednímu, ale první trenéry nevyhazují

KARLOVY VARY

Nový náboj a dávku sebevědomí by chtěl nalít do svých nových svěřenců kouč Vladimír Kýhos, který o víkendu oficiálně převzal hokejisty Karlových Varů. Západočeši jsou v extraligové tabulce poslední a na desáté Vítkovice ztrácejí dvanáct bodů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Trenér Karlových Varů Vladimír Kýhos

Článek

Kýhos připustil, že není snadné jít k poslednímu mužstvu tabulky. "Snadné to rozhodně není, ale šel jsem do toho, protože si myslím, že ten tým určitě není tak špatný, jaké je jeho postavení v tabulce," řekl dnes ČTK. "Nabídku od prvního mančaftu dostanete těžko, tam není důvod trenéry vyhazovat," dodal s úsměvem pětapadesátiletý kouč.

Trénování už mu po odvolání z lavičky Litvínova na konci listopadu začínalo chybět. "Člověk, když takhle skončí, tak je rád, že si chvilku vydechne a má klid. Tlak v Litvínově byl velký, tak jsem si odpočinul, uklidnil se, vše vyprchalo a už se zase těším na trénování. Hokej je můj život a trénovat určitě chci," prohlásil Kýhos.

Během pauzy měl alespoň možnost sledovat hokej z jiného pohledu. "Chodil jsem na hokej samozřejmě u nás v Litvínově a jezdil také na první ligu do Mostu," řekl Kýhos, jemuž v Karlových Varech zůstali k ruce asistenti odvolaného Václava Baďoučka Martin Pešout a Václav Kněžický.

"Je určitě dobře, že zůstali, neboť mají o týmu dobrý přehled. Na druhou stranu já to beru tak, že je vždy nejlepší si udělat sám vlastní obrázek. Sám chci také postupně mluvit se všemi hráči," plánoval Kýhos.

Rychle poznal, že atmosféra v kabině není veselá. "Nepanuje tam nejlepší nálada, což se dá ale lehce pochopit. Hráči na sobě mají deku, stačí, aby si otevřeli noviny, každý jim to připomíná, jak na tom jsou."

Zvýšit sebevědomí a nalít do hráčů novou energii

Je si však jistý, že tým hrát hokej nezapomněl. "Je třeba dát hráčům nový náboj, pokusit se zvýšit jejich sebevědomí a nalít do nich novou sílu a energii. K tomu je samozřejmě zapotřebí vyhrát nějaký zápas a nejlépe udělat nějakou vítěznou sérii," konstatoval Kýhos.

Jistý blok mohou mít hokejisté Energie prý také v tom, že neproměňují šance, i když si je dokážou vytvořit. "Zažil jsem to i v Litvínově. Hráli jsme třeba vynikající hokej, ale nedali ani ty největší šance a nakonec prohráli třeba jasně 1:5," připomněl kouč.

"Hráči hokej určitě nezapomněli a především v ofenzivě je podle mého názoru velká síla. Na druhou stranu je mužstvo určitě poznamenané nedostatkem financí, což odnesli obránci a taková síla jako dříve v defenzivě není. Ty prohry ale nejsou jen o obraně a brankářích, to je o celém týmu, i útočníci se podílejí na obranné fázi," dodal Kýhos.

Sám si vytyčil za jeden z cílů pozvednout psychiku gólmana Lukáše Mensatora, který dříve patřil k širšímu kádru reprezentace, ale v poslední době se mu příliš nedaří. "Lukáš se v tom sám utápí, už je to takhle tři roky... Mluvil jsem s ním a moc rád bych mu z toho pomohl nahoru, ale samozřejmě, že tým nestojí jen na gólmanovi," zdůraznil Kýhos.

S vedením klubu je dohodnutý do konce dubna. "Ještě se o tom bavíme, neboť na to nebylo moc času, ale je jasné, že vše další bude záviset hlavně na tom, jak se týmu pod mým vedením bude dařit a jak sezona dopadne. Pak se třeba pobavíme, co a jak dál," uvedl Kýhos.

Reklama

Související témata: