Hlavní obsah

Dva roky stop za kokain! Dynamo s reprezentantem ukončilo smlouvu

Hokejový útočník Jan Mandát z Pardubic dostal od disciplinární komise extraligy dvouletý trest zákazu startů za doping. Pětadvacetiletý hráč, který v této sezoně debutoval v seniorské reprezentaci, byl 13. prosince po zápase v Liberci pozitivně testován na kokain. Mandát má zastavenou činnost do 12. ledna 2023, vedení Dynama hráči okamžitě ukončilo smlouvu.

Foto: David Taneček, ČTK

Pardubický Jan Mandát

Článek

"Disciplinární komise dospěla k závěru, že užitím zakázané látky došlo k porušení antidopingových pravidel s tím, že nebylo prokázáno, že by hráč látku užil s cílem dosáhnout vyššího sportovního výkonu," uvedli zástupci Českého svazu ledního hokeje v tiskové zprávě.

Vedení Východočechů v reakci na to oznámilo, že odchovanec Jihlavy v klubu s okamžitou platností končí. "Jan Mandát svým jednáním poškodil klub, spoluhráče, český hokej a nejvíc sebe. Už jsme avizovali, že proti těmto prohřeškům budeme nekompromisní a budeme je tvrdě trestat. Kauza Mandát je uzavřena a víc se k tomu nebudeme vyjadřovat," uvedl člen představenstva Dušan Salfický na klubovém webu.

Mandát není prvním hráčem Dynama, jenž měl v aktuální sezoně problémy s dopingem. V listopadu byl z kádru dočasně vyřazen útočník Robert Kousal, který měl mít údajně při policejní kontrole pozitivní orientační test na kokain. Krevní rozbor to nepotvrdil, pozitivně ale vyšel na látku THC, kanabinoid nacházející se v konopí. Celý tým pak podstoupil interní kontrolu na přítomnost dopingu a zakázaných látek, ale všechny testy byly negativní.

Začátkem prosince se proto jeden z lídrů připojil zpátky k pardubickému mužstvu. Posléze bylo s Kousalem ukončeno správní řízení, protože se podezření z řízení pod vlivem omamných látek nepotvrdilo. Dostal jen pokutu 500 korun za dopravní přestupek, kvůli němuž ho policejní hlídka původně zastavila, protože nerespektoval přikázaný směr jízdy při výjezdu od čerpací stanice.

"Navzdory opatřením, která jsme zavedli, s vědomím hrozby tvrdého trestu, je to pro mě nepochopitelný faul. Považuji to za obrovské selhání Jana Mandáta. Facka pro všechny, kteří se snažíme klub posouvat a měnit k lepšímu. Neomluvitelná chyba a zklamání. Minulost. Konec," uvedl dnes majitel klubu Petr Dědek na twitteru.

Podle webu Dynama byli hráči i členové realizačního týmu v únoru opět podrobeni namátkové kontrole na doping a výsledky všech byly negativní.

Mandátovi hrozil až čtyřletý trest. Proti rozhodnutí disciplinární komise se může odvolat k Arbitrážní komisi Národní sportovní agentury.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: