Hlavní obsah

Sparta - Liberec 1:2Stav série 3:4Velkolepý obrat Sparta nedokonala! Liberec slaví postup do finále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Vitásek 0 : 1
33. Najman 0 : 2
41. Řepík 1 : 2
Záznam online reportáže

Velkolepý obrat se v semifinále play off extraligy hokejistům Sparty dokonat nepodařilo, takže i nadále platí, že ve vyřazovací části tuzemské nejvyšší soutěže ještě nikdo nedokázal otočit sérii z 0:3 na zápasy. Pražané v rozhodujícím sedmém utkání prohráli doma s Libercem 1:2 a Bílí Tygři tak počtvrté v historii postoupili do finále. To začíná v neděli a Severočeši jej začnou venku – buď v Třinci, nebo Mladé Boleslavi. Sparta tak i popáté prohrála rozhodující sedmý zápas a jako největší favorit na titul končí v semifinále a musí vzít zavděk bronzem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Liberečtí hráči se radují z prvního gólu, vpravo je David Dvořáček ze Sparty.

Článek

Sparta se musela v klíčové bitvě obejít bez disciplinárkou potrestaného obránce Němečka, jenž dostal jednozápasový flastr za faul na Grígera v úterním šestém duelu. V sestavě ho nahradil Piskáček, který se tak dočkal debutu v letošním play off.

První nebezpečnější příležitost si vypracovali po akci Tomáška domácích, brankář Kváča ale přečkal i následující obrovský závar ve svém brankovišti. A o chvilku později navíc Bílí Tygři sami udeřili. Vitásek po rychlém kontru vypálil z levého kruhu na bližší tyč a Severočeši se teprve ve druhém duelu série dočkali gólu jako první.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ondřej Vitásek z Liberce se raduje z prvního gólu.

Spartu ovšem inkasovaná trefa nabudila a zejména centr její první formace Horák byl hned dvakrát blízko srovnání. Nejprve ale před odkrytou brankou trefil horní tyčku, následně pak jeho šanci zlikvidoval pozorný Kváča.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář Liberce Petr Kváča vyráží jednu ze střel Sparty.

Horák hrozil i po první změně stran. Přihrávkou od mantinelu našel Řepíka, jenž ale zamířil jen do Kváčova betonu. A ve 33. minutě bylo Spartě ještě hůř. Do chytré přihrávky kapitána Jelínka totiž vložil hůl Adam Najman a usměrnil puk přesně mezi betony gólmana Machovského.

Jenže Spartě parádně vyšel vstup do třetí třetiny. Uplynulo z ní jen 46 vteřin, když se puk po střele Košťálka trochu se štěstím odrazil k Řepíkovi, a kapitán Pražanů svým šestým gólem v play off vrátil domácí do hry.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Adam Najman (vzadu) se raduje z druhého gólu Liberce.

A hned vzápětí se Najman dopustil vůbec prvního nedovoleného zákroku v sérii a sparťané tak hráli přesilovku. Sehráli ji ale špatně a v 48. minutě museli děkovat Machovskému, že parádním zákrokem lapačkou proti střele Najmana uchoval domácím naději na srovnání.

Bílí Tygři se pak uchýlili jen k pozorné defenzivě a dopředu se logicky moc nehnali. Čtyři minuty před koncem základní hrací doby mířil Machovský na střídačku, aby hrála Sparta se šesti bruslaři. Na poslední chvíli se ale do branky vrátil a zabránil tak třetímu gólu hostů. Až minutu před třetí sirénou odjel Machovský na střídačku nadobro, jenže Sparta se už větší šance nedočkala a končí tak v semifinále s bronzovými medailemi.

Semifinále play off hokejové extraligy - 7. zápas:
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 41. Řepík (Košťálek, Rousek) - 8. Vitásek (P. Jelínek, Knot), 33. A. Najman (P. Jelínek). Rozhodčí: Šír, Hradil - Špůr, Ondráček. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Bez diváků. Konečný stav série: 3:4.
Sparta: Machovský - Košťálek, Polášek, M. Jandus, Polášek, O. Němec, Piskáček, Jurčina - Řepík, R. Horák, Rousek - M. Forman, Tomášek, Sobotka - Dvořáček, Pech, Buchtele - Zikmund, M. Sukeľ, A. Kudrna. Trenéři: Hořava a Jandač.
Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, T. Hanousek, Derner - Lenc, Gríger, Birner - Bulíř, A. Musil, J. Vlach - D. Špaček, P. Jelínek, A. Najman - A. Dlouhý, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Reklama

Související témata: