Hlavní obsah

Zlín - Plzeň 3:4 PPStav série 3:4Plzeň v extázi! Po nevídaném dramatu ve Zlíně jí v 97. minutě vystřelil první titul kapitán Straka

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Balej 0 : 1
26. Balaštík 1 : 1
36. Johnson 1 : 2
39. Ondráček 2 : 2
50. Kovář 2 : 3
60. Čech 3 : 3
97. Straka 3 : 4
Záznam online reportáže

Zlín
Aktualizováno

Konečně se dočkali! Hokejisté Plzně poprvé ve své historii získali mistrovský titul, když ve finálové sérii přetlačili Zlín 4:3 na zápasy. Nevídané drama sedmého duelu rozhodl až v 97. minutě symbolicky kapitán Škodovky Martin Straka a rozhodl tak o triumfu 4:3 po prodloužení. Straka stejně jako další veteráni Západočechů Vlasák se Špačkem slaví první extraligové zlato, zatímco Ondřej Kratěna se stal s osmým tuzemským titulem extraligovým rekordmanem.

Článek

Beznadějně vyprodaný stadión Luďka Čajky sledoval v rozhodující sedmé finálové bitvě až nečekaně otevřený hokej. Už ve druhé minutě zboural Balaštík u mantinelu Frola, následně si vybruslil před plzeňskou bránu a vypálil. Mazanec kotouč neudržel, ke štěstí Západočechů však projel brankovištěm mimo tři tyče. O minutu později už zvedali ruce nad hlavu hostující fanoušci, jenže předčasně, neboť Kovářův pokus rozvlnil síť zvenku.

Po zběsilém začátku tempo hry přeci jen trochu opadlo a na ledě bylo vidět nespočet menších šarvátek po odpískání, což se při důležitosti utkání dalo očekávat. Minutu a půl po začátku druhé třetiny našel Vlasák pasem zpoza branky Baleje a slovenský útočník poslal Škodovku do vedení.

Zlín náskok Plzně vždy vymazal

Zlíňané okamžitě odpověděli mohutným náporem a už po čtyřech minutách se jim podařilo vyrovnat. Po vyšachování obrany sice Čech místo opuštěné branky trefil jen tyč, od ní se ale puk odrazil k Balaštíkovi, který už Mazance překonal. Hned vzápětí mohl Ondráček dokonce skóre otočit, plzeňský gólman jej ale vychytal.

Z ničeho nic tak udeřilo na druhé straně. Straka bekhendem poslal puk k Johnsonovi, který střelou z voleje vrátil Indiánům náskok. A to ještě o pár vteřin později netrefil Balej zcela prázdnou zlínskou klec. Západočeši však o vedení znovu brzy přišli, tentokrát už za necelé tři minuty. Köhler si vybruslil zpoza branky a jeho akci zakončil ranou pod horní tyčku Ondráček.

Ve 45. minutě se proháčkoval plzeňskou obranou Okál, stopku jeho průniku vystavil až Mazanec, když včas sklapl k sobě své betony. V 50. minutě nejproduktivnější hráč play off Jan Kovář zkusil střelu zpoza brankové čáry a puk se od betonů gólmana Sedláčka odrazil do zlínské branky. Hosté se tak potřetí v zápase ujali vedení.

Zlín vstal z mrtvých a muselo se prodlužovat

85 vteřin před třetí sirénou risknul Zlín hru v šesti bez brankáře, navíc Indiány poslal do čtyř Kovářův faul na Köhlera. Když už se zdálo, že Škodovka drtivý nápor domácích přečká, napřáhl v čase 59:50 na modré Čech, nechytatelnou dělovkou vymetl šibenici a poslal zápas do prodloužení.

To odstartovalo neméně dramaticky. Straka se nejdříve protlačil až před Sedláčka, pak ale nedokázal zakončit, ve druhé minutě nastaveného času Holíkovu střelu vyrazil Mazanec jen k Okálovi, ten však o centimetry minul zcela prázdnou plzeňskou branku. "Puk byl nějak na hraně, špatně jsem ho trefil. Vyloženě moje chyba," kál se smolař.

Šance přicházely i nadále, rozhodující trefa visela ve vzduchu. Po chybě Zámorského postupoval sám na Sedláčka znovu Straka, místo střely si ale šteloval puk na kličku a Řezníček jej na poslední chvíli stačil povalit k ledu. Hrozil i Zlín, nejčastěji pak Kostoruek s Holíkem, jenže rovněž bez efektu.

Kašpařík trefil ve druhém prodloužení horní tyč

A tak se šlo do druhého prodloužení. To už neabsolvoval plzeňský zadák Jaroslav Špaček, který navlékl teplákovou soupravu a stoupl si nad hráče po bok trenérů, tak jak byl zvyklý v takřka celém play off. V 85. minutě zachránila Ševce po Kašpaříkově pokusu z mezikruží horní tyčka, o pět minut později zase selhal před Sedláčkem Vlasák. Když už to vypadalo, že ani druhé prodloužení vítěze neurčí, rozhodl v čase 96:15 o historicky prvním plzeňském titulu symbolicky kapitán Martin Straka

Finále play off hokejové extraligy - 7. zápas
PSG Zlín - HC Škoda Plzeň 3:4 v druhém prodloužení (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 26. Balaštík (Čech, Leška), 39. Ondráček (Köhler, Čajánek), 60. Čech (Zámorský, Čajánek) - 22. Balej (Vlasák, Kašpařík), 36. Johnson (Martin Straka, St. Pierre), 50. Jan Kovář (Johnson, Martin Straka), 97. Martin Straka. Rozhodčí: Baluška (SR), A. Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 6641 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.
Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Tesařík, Horák, Matějíček, Urbanec - Ondráček, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Holík, Melenovský, Čech - Okál, Kostourek, Fořt. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurík.
Plzeň: Mazanec - Jiří Hanzlík, J. Špaček, J. Jeřábek, St. Pierre, Slovák, Frolo, Mozík - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, Kašpařík, Vlasák - Balej, T. Sýkora, Pletka - Dvořák, Lev, Petruška. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice