Hlavní obsah

Machovský si připsal druhou nulu, ale mrzí ho odchod Pejchara

Plzeň

Hokejisté Plzně se sice střelecky trápí, když už 157 minut nedali branku ze hry, přesto dnes získali díky hubené výhře 1:0 po samostatných nájezdech nad Litvínovem dva body. Výrazně jim k tomu pomohl gólman Matěj Machovský. Dvacetiletý mladík totiž již podruhé v sezoně vychytal nulu a svůj bezchybný výkon podtrhl během penalt.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Matěj Machovský z Plzně.

Článek

"Dnešní nula byla supertěžká. Všichni viděli, že na mě stříleli i hodně z dálky. Dost mi to tam skákalo v brankovišti, ale nejdůležitější je, že jsme vyhráli za dva body," řekl novinářům Machovský, který odolal po bezbrankových 65 minutách i litvínovským nájezdovým exekutorům Hüblovi s Lukešem.

Mensatorem mátli soupeře

"Hodně pomohl Ruda Pejchar. Snažil se do mě narvat před rozstřelem co nejvíc informací. Navíc zmátl soupeře tím, že poslal rozcvičovat Lukáše (Mensatora). Byli jsme domluveni, že mi řekne po prvním nájezdu, jestli to dochytám já," vysvětloval taktické pokyny trenéra plzeňských gólmanů Pejchara, který nechal opavského rodáka dochytat samostatné nájezdy, přestože v minulém rozstřelu se Spartou neměl jediný úspěšný zákrok.

Tentokrát byl bývalý juniorský reprezentant úspěšnější. "Při tom prvním nájezdu jsem cítil, jak mi střela lehce škrtla vyrážečku. Pak už jsem věděl, že budu chytat i dál," popsal Machovský neúspěšný nájezd Hübla, kterého následně napodobil střelou vedle Lukeš.

Jeho brankářský kouč Pejchar ovšem nyní během reprezentační pauzy Plzeň opouští a zkusí štěstí v KHL. Machovského jeho odchod za novým angažmá mrzí. "Je to skvělý člověk. Bude mi hodně chybět. Je to jeden z nejlepších brankářských trenérů, které jsem stačil poznat. Má skvělé tréninky a postřehy a navíc dokáže člověku výborně pomoci i psychicky," prohlásil Machovský.

Letní posila Indiánů se v plzeňské brance zatím často střídá s kolegou Lukášem Mensatorem, přestože z předchozího působení v kanadské juniorské lize OHL byl navyklý na větší zápasový zápřah. "Nejsem na to zvyklý, poslední tři roky jsme pořád chytal. Navíc je pro mě novinka ta pauza kvůli reprezentace. Těžko říct, jestli našemu týmu prospěje. Třeba se po ní zase rozstřílíme. Já každopádně ještě dnes vyrážím domů," poodhalil své nejbližší plány gólman, který ve své premiérové extraligové sezoně naskočil již do čtrnácti utkání.

Reklama

Související témata: