Hlavní obsah

Pardubice požadují větší kontrolu hospodaření hokejového klubu

Pardubická radnice jakožto akcionář hokejového klubu chce mít větší přehled o jeho hospodaření. Novinářům to v úterý řekl primátorčin náměstek Jindřich Tauber (ČSSD). Klub skončil minulou sezonu ve ztrátě 20 miliónů korun. Valná hromada nedávno zvolila tři nové místopředsedy představenstva, ale zástupce města mezi nimi není.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

"Chceme mít víc kontrolních mechanismů, větší kontrolu finančních toků. Myslím, že nedáváme hokeji malou sumu a chtěli bychom znát, kam naše peníze půjdou," uvedl Tauber.

Očekával, že město bude mít jednoho místopředsedu představenstva a člena v dozorčí radě a hodlá to dál prosazovat. "Tři noví místopředsedové představenstva zastupují většinového akcionáře," řekl Tauber. Podle něj město aspoň dostává každý měsíc zprávu, jak si klub stojí finančně. Minulou sezónu to vypadalo, že bude v plusu několik miliónů korun a za pár měsíců vykázal velkou ztrátu.

Město vlastní necelých 35 procent akcií, podnikatel Roman Šmidberský má podíl téměř 52 procent. Dalším větším akcionářem je Jaroslav Šuda. Město a zástupci hokeje delší dobu jednají, jak se vypořádat ze ztrátou. Zástupci klubu také chtějí po městě větší výhody, než mají dosud.

Podle města je klub předlužený

Mimořádné jednání zastupitelstva, které projedná situaci v hokejovém klubu, by se mělo přesunout z předpokládaného listopadového termínu patrně na počátek prosince.

Podle města je klub předlužený, protože vykazoval kumulovanou ztrátu přes 40 miliónů korun. Akcionáři teď delší dobu jednají, jak loňskou ztrátu uhradí.

Klub také jedná o navýšení dotace na hokejovou mládež a nejraději by neplatil nájemné v ČEZ Areně. V nájmu je rovněž zahrnutá nákladná dostavba haly za 100 miliónů korun. Ke splácení úvěru se zavázal předchozí management klubu.

Reklama

Související témata: