Hlavní obsah

Ton se hned při své premiéře v dresu Komety uvedl brankou. Slavia dál vítězí

Hokejový útočník Petr Ton se hned ve svém premiérovém startu v dresu brněnské Komety gólově prosadil. Na zápis mezi střelce čekal po příchodu od rivala ze Sparty pouze do třetího střídání. I díky tomu porazili Jihomoravané účastníka Kontinentální ligy Amur Chabarovsk 2:1.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Petr Ton už střílí góly za brněnskou Kometu.

Článek

Čtyřicetiletému Tonovi se podařilo doklepnout kotouč do sítě už v sedmé minutě po Ostřížkově ráně. "Vyhráli jsme, jsem spokojený. Ale samozřejmě musím říct, že jsem hrál první zápas. Bylo pro mě lepší, že kluci už měli za sebou dvě utkání a víc mi v premiéře pomohli," hodnotil svoje vystoupení nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku hokejové extraligy.

Ton poukázal na to, že samotný trénink, bruslení a zvedání činek v posilovně zdaleka nestačí k tomu, aby se hráč dostal do rychlostních situací na ledě. "Hodně se snažím držet puk, nezbavovat se ho za každou cenu, o něco se chci pokusit, vytvořit šance ostatním," dodal útočník, který strávil posledních jedenáct let ve Spartě.

Prvního zásahu v dresu Komety si považoval. Jako ofenzivní hráč by chtěl v Brně pokračovat ve sbírání co nejvíce bodů za branky a asistence. V letní přípravě ovšem kanadské body nepovažuje zdaleka za tak důležité jako v extralize.

Dá na statistiky

"Určitě je pro mě příjemnější, že jsem se uvedl brankou. Nechtěl bych, aby lidé říkali hned od léta, že přišel do týmu nějaký dědeček. Nejsem pověrčivý, ale na statistiky hodně dám. Byly situace, kdy jsem se stal nejlepším střelcem a v létě jsem nemohl dát gól," usmál se Ton.

Úvod sezóny provázelo hodně faulů, vyloučených a také nevyužitých přesilovek. Oba týmy měly na kontě hodně zmařených střeleckých příležitostí. "Je vidět, že je začátek. Považuji za dobré, že se hrálo ostře a v bojovném duchu. Byl to jeden z těžších zápasů, rozhodčí nasadili hodně přísný metr. Zápas provázela výborná atmosféra," pochvaloval si brněnskou premiéru Ton.

Slavii i Spartě se v přípravě daří

I ve čtvrtém přípravném duelu během letní přestávky dokázala zvítězit Slavia. Rovněž Pražané měli za soupeře celek z Kontinentální ligy a porazili Vladivostok 4:2. Slavia sice po předchozích dvou zápasech s čistým štítem proti Liberci (1:0) a Záhřebu (4:0) tentokrát inkasovala, dvě trefy švédského forvarda Niclase Bergforse ale Admiralu na výhru nestačily. Za domácí kontrovali Michal Poletín, Tomáš Doležal, Pavel Klhůfek a v závěru Juraj Valach, jenž potvrdil výhru svěřenců trenérského dua Ladislav Lubina - Josef Beránek.

Sparta nastoupila proti dalšímu účastníkovi KHL Medveščaku Záhřeb a dosud vykazuje stejnou bilanci jako její rival z metropole - dosud pouze vítězí, byť má na kontě o jeden úspěch méně než sešívaní. Stejně jako před pár dny proti Eisbärenu Berlín - tentokrát ale již v prodloužení - rozhodla o výhře letní posila Martin Réway, když v přesilovce tečoval Piskáčkovu střelu. Podruhé v řadě tak rozhodl o vítězství svého týmu.

Olomouc zdolala Pardubice

Potřetí za sebou v celkem čtyřech odehraných zápasech uspěl nováček z Olomouce, když zdolal Pardubice 4:0. Čisté konto vychytal Jiří Trvaj, mezi střelce se zapsal i Pavel Patera. V dalších zápasech podlehl Litvínov Karlovým Varům 1:2, Mladá Boleslav s bezchybným gólmanem Davidem Rittichem mezi tyčemi udolala Plzeň 2:0.

V nově postavené třinecké Werk Areně začal úvodním soubojem první ročník Steel Cupu: Třinec v něm podlehl Vítkovicím těsně 2:3. V domácím dresu se proti mateřskému celku nedokázal prosadit Zbyněk Irgl, naproti tomu hostující Vladimír Svačina nejprve zvládl proměnit trestné střílení a jen 49 sekund před koncem základní hrací doby i rozhodl.

Přípravné hokejové zápasy extraligových týmů:
HC Kometa Brno - Amur Chabarovsk 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
Branky: 7. P. Ton, 8. J. Káňa II - 45. Litovčenko.
HC Sparta Praha - Medveščak Záhřeb 3:2 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)
Branky: 25. Přibyl, 33. Hrbas, 64. Réway - 28. Pelletier, 59. Glumac.
HC Olomouc - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)
Branky: 8. Buc, 13. Patera, 15. Králík, 24. Jergl.
BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky: 10. Látal, 59. Ovčačík.
HC Slavia Praha - Admiral Vladivostok 4:2 (1:0, 2:1, 1:0)
Branky: 20. Poletín, 35. T. Doležal, 40. Klhůfek, 57. Valach - 32. a 43. Bergfors.
HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky: 35. Majdan - 15. R. Pšurný, 35. Kverka.
Mezinárodní hokejový turnaj Steel Cup v Třinci:
HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Steel 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)
Branky: 6. Klesla, 47. Kreps - 8. z tr. střílení a 60. Svačina, 17. Zdráhal.

Reklama

Související témata: