Hlavní obsah

Trest za chyby! Extraligu si dočasně nezapíská hned deset rozhodčích

Praha

Hned deset rozhodčích, čtyři hlavní a šest čárových, bylo komisí rozhodčích Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) dočasně vyřazeno z nominace pro extraligové zápasy. Komise rozhodčích zároveň na svém mimořádném zasedání uznala stížnosti Sparty a z části i Liberce s Litvínovem na výkony sudích v extraligových zápasech konaných v minulém týdnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejoví rozhodčí - ilustrační foto.

Článek

Z extraligové listiny byli na nějakou dobu vyřazeni hlavní arbitři Robert Čech, Roman Mrkva a Radek Wagner, o dočasné přerušování nasazování požádal z pracovních důvodů Martin Homola. Z čárových mohou na extraligu dočasně zapomenout Jaromír Bryška, Milan Jindra, Lukáš Kajínek, Přemysl Skopal, Kamil Zavřel a Michal Zíka. Kromě Homoly můžou všichni řídit utkání první ligy.

Komise rozhodčích se zabývala stížnostmi Sparty, Liberce, Litvínova a Karlových Varů a kromě Energetiků dala všem úplně či z části za pravdu. Litvínov podal stížnost na tendenční jednostranné vedení zápasu se Zlínem ze strany hlavních rozhodčích Romana Poláka s Čechem a čárových Bryškou se Skopalem. Generální manažer Chemiků Robert Kysela po utkání dokonce uvedl, že jeho tým byl poškozen úmyslně.

Ve dvou ze tří bodů dala komise rozhodčích Vervě za pravdu. Druhý gól Zlína neměl platit kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti, chybně pak byl ve třetí třetině vyloučen Ručinský. Rozhodčí Čech byl potrestán odebráním dvou a Polák jedním utkáním v nejvyšší soutěži.

Všechny tři stížnosti Sparty uznány jako oprávněné

Všechny tři sparťanské stížnosti na výkony rozhodčích Homoly s Pešinou v nedělním zápase se Zlínem uznala komise jako oprávněné. Arbitři přehlédli dva fauly Beranů, navíc proti Spartě chybně nařídili trestné střílení, ze kterého inkasovala. Homolovi byla za závažná pochybení zastavena činnost na dvě utkání.

V duelu Pardubice s Libercem byl chybně vyloučen hostující obránce Šimek, naopak gólmanovi Bílých Tygrů Jánu Lašákovi udělili hlavní sudí Šindler s Horákem trest do konce utkání v souladu s pravidly.

Na 13. prosince je naplánován prověrkový seminář extraligových rozhodčích. Ti na něm projdou jak fyzickými, tak teoretickými testy. Pro profesionální sudí pak navíc budou zavedeny pravidelné semináře, na nichž budou promítány a analyzovány záznamy situací rozporovaných kluby, delegáty, či videorozhodčími.

Připravuje se koncept Akademie rozhodčích

Komise sudích pak na základě podnětu výkonného výboru ČSLH připraví koncept Akadamie rozhodčích. Ta bude sloužit vybraným rozhodčím z Programu rozvoje a bývalým hráčům, kteří projeví zájem o status profesionálního sudího.

„Jsme připraveni podpořit programy, které povedou ke zkvalitnění výkonů rozhodčích včetně větší profesionalizace," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král, který se spolu s ředitelem extraligy Josef Řezníčkem zúčastnil části schůze komise rozhodčích.

„Chápeme, že procházejí generační obměnou a vyrovnávají se s novými pravidly. Na druhé straně nemůžeme přehlížet nejednotnosti ve výkladu pravidel, nesprávné posuzování zákroků holí a podobných přestupků, kompenzace vyloučených nebo familierní komunikaci s hráči. Počítáme přitom také se součinností klubů, které musí ve stejném duchu usměrnit hráče a trenéry," dodal Král.

Reklama