Hlavní obsah

Svůj bývalý tým nešetřili. Buchtele Pardubice dodělal, jeho psycholog je naopak nalomil

Praha

Netají se tím, že zápasy proti Pardubicím jsou pro ně prestižnější. Aby ne, vždyť hokejoví útočníci Tomáš Rolinek s Janem Buchtelem působící už druhou sezónu ve Spartě právě v dresu Východočechů v minulosti nakoukli do seniorské extraligy a svůj bývalý klub mají ve svých srdcích. V neděli šly ale veškeré sympatie stranou a Rolinek s Buchtelem soupeře nešetřili - oba se jedním vstřeleným gólem podíleli na výhře Pražanů 4:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Buchtele ze Sparty oslavuje čtvrtý gól během utkání s Pardubicemi ve 23. kole extraligy.

Článek

„Lhal bych, kdybych říkal, že proti Pardubicím to pro mě nejsou úplně jiné zápasy než ty ostatní. Stejně tak to má Buchta, který to vždycky hodně prožívá," přiznával Rolinek a Buchtele s ním musel souhlasit. „Chci se proti nim předvést, jsem víc namotivovaný. Vždycky se na ty zápasy těším, dokážu se na ně připravit."

Čtyřiadvacetiletý Buchtele od úvodních minut hýřil aktivitou, jenže gólově se dlouhou dobu nemohl prosadit. Hned na začátku zápasu trefil tyč, v první třetině pak při vlastním oslabení selhal v samostatném úniku. Hlavu ale nevěšel. I díky Rolinkovi. „Na střídačce jsem měl svého psychologa, který mě vždycky zvedal," děkoval svému spoluhráči. „Celý zápas mi dodával energii, sílu a povzbuzení. Proto nebylo zas tak těžké na ty šance zapomenout," smál se Buchtele.

Trefy se nakonec dočkal v 54. minutě, když po parádním pasu dalšího ex-pardubického hráče v dresu Sparty Ďalogy už v druhém sólovém nájezdu zamířil přesně mezi Kristanovy betony. „Když Ďalo nakopne svou motorku, dokáže přejet celé hřiště. Teď mě ale viděl najetého za obránci a zkusil mi to prohodit. Vyšlo to a jsem rád, že moje asi desátá střela v zápase skončila v bráně. Ale já celý zápas věřil, že se to nakonec podaří," znovu se rozesmál Buchtele a přiznal, že proti svému bývalému klubu opět vypsal před zápasem prémie. „S každým vstřeleným gólem se mi to navíc prodražuje..."

Rolinek stylově oslavil jubilejní 500. zápas v extralize

To Rolinek na svůj gól dlouho čekat nemusel. Už v deváté minutě využitou přesilovkou otevřel skóre utkání. Stylově tak oslavil svůj jubilejní pětistý zápas v české nejvyšší soutěži. „Ale nic to pro mě neznamená, je to jenom číslo. Měl bych zápasů mnohem víc, kdybych nestrávil několik sezón v Rusku," mávnul rukou sparťanský kapitán.

Víc si váží toho, že Holešovičtí prolomili sérii tří domácích proher. „Měli jsme to před zápasem v hlavách. Chtěli jsme vyhrát za každou cenu, i kdybychom měli puk sníst. Hodně cenné tři body," liboval si Rolinek. Sparta v posledních dvou duelech vstřelila deset branek a pomáhá jí i fakt, že rozhodčí začali po veřejné kritice více trestat fauly.

„Je to jenom dobře. Aspoň teď hráči vědí, že když udělají faul hokejkou nebo sáhnou na soupeře rukama, rozhodčí to písknou. Když to budou dodržovat i v dalších zápasech, bude to jenom ku prospěchu věci. Hráči si rychle zvyknou," chválí Rolinek změnu. „Pro nás je to lepší. Snažíme se hrát útočný hokej, soupeř nás hodně fauluje a my pak máme přesilovky, které nám od začátku sezóny celkem jdou."

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín