Hlavní obsah

Třinecký Orsava si za zákrok na Robara dvakrát nezahraje

Praha

Jakub Orsava dostal trest od disciplinární komisí extraligy, která mu zakázala nastoupit do dvou utkání. Třinecký hokejový útočník se provinil v pátečním duelu zákrokem na mladoboleslavského Mitju Robara. Vynechá tak dnešní druhý duel na domácím ledě i úterní třetí souboj v Mladé Boleslavi. Do hry se může vrátit ve středečním čtvrtém klání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Útočník hokejistů Třince Jakub Orsava (vpravo) se snaží prosadit před obráncem Mladé Boleslavi Baldwinem

Článek

Disciplinárka Orsavův zákrok na Robara ze 40. minuty, při kterém třinecký forvard vrazil slovinského beka zezadu na mantinel, řešila základě podnětu mladoboleslavského klubu. Sudí Jan Hribik a Robin Šír Orsavu v zápase nevyloučili.

„Zákrok byl veden na protihráče, který krátce předtím odehrál kotouč a vzhledem k tomu, že ho mezitím nikdo nepřevzal, byl podle pravidel ledního hokeje v jeho držení. Hráč se před zákrokem vedeným ve vysoké nájezdové rychlosti neodrazil a ruce měl u těla," uvedl předseda disciplinární komise Karel Holý v tiskové zprávě.

„Zákrok byl ovšem veden v nebezpečné vzdálenosti od hrazení, přičemž protihráč měl minimální možnost se zásahu ubránit nebo vyhnout. Hráč si přitom musel být vědom, že vzhledem ke způsobu, jakým byl zákrok veden, může s největší pravděpodobností dojít k čelnímu pádu protihráče na hrazení s rizikem vážného zranění," doplnil k odůvodnění trestu. Suspendován na dva zápasy byl Orsava za naražení zezadu a při výši trestu mu pomohlo, že nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Disciplinární komise se zbývala i Orsavovým zákrokem na beka Matěje Stříteského z 29. minuty stejného utkání. I v tomto případě byl podle Holého zákrok byl veden na protihráče, který byl podle pravidel v držení puku.

„Hráč vedl zákrok ve vysoké nájezdové rychlosti, a to čelně, takže protihráč měl dostatek času, aby vyhodnotil vlastní postavení a možnost, že bude napadán. Hráč se před zákrokem s cílem dosažení jeho vyšší intenzity neodrazil a ruce měl u těla, přičemž z dostupných záběrů není zřejmé, že by při zákroku došlo k zásahu hlavy nebo krku," vysvětlil Holý, proč bylo řízení v tomto případě zastaveno.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.