Hlavní obsah

Juniorský mistr světa se loučí. Pivko ukončil v 35 letech kariéru

V této sezóně odehrál za Pardubice jediný zápas, několik měsíců se potýkal s únavovým syndromem a přidaly se i potíže s kolenem. Hokejový útočník Libor Pivko, juniorský mistr světa z roku 2000, si proto řekl: "Dost". A v 35 letech ze zdravotních důvodů ukončil kariéru.

Foto: Aleš Krecl

Libor Pivko strávil poslední extraligovou sezónu v pardubickém dresu

Článek

"Důvodem mého ukončení kariéry je zdraví. Už mě nepustí dál, přidalo se k tomu koleno. Na aktivní hraní to už zkrátka není. Hodně mě to mrzí končit takto v 35 letech," uvedl Pivko v tiskové zprávě pardubického klubu.

Za Pardubice, kam přišel po minulé sezóně z Komety Brno, nastoupil v tomto ročníku v jediném utkání - 20. února se představil ve Vítkovicích. Předtím nastoupil naposledy na konci dubna minulého roku ve finále proti Zlínu, s nímž Kometa prohrála 1:4 na zápasy.

Po návratu na led jej potkala další smůla. "Mrzí mě, že jsem nemohl hrát doma. Když jsem hrál ve Vítkovicích, věřil jsem, že to půjde, ale pak se ozvalo koleno, tři čtyři dny jsem se nemohl skoro ani hýbat," řekl útočník, který v české extralize sehrál za Opavu, Havířov, Zlín, Pardubice a Kometu Brno dohromady 453 zápasů a připsal si 251 bodů za 112 branek a 139 asistencí.

I lékaři řekli ne

"Konzultoval jsem svou situaci s lékaři a ti mi řekli jasné ne. Že hokej pro mě už není. Mrzí mě, že jsem se nemohl rozhodnout sám jako třeba nedávno Petr Čajánek, ale takto nuceně," doplnil Pivko.

Na kontě má také jeden zápas v NHL za Nashville, který jej draftoval v roce 2000 ve třetím kole jako 89. hráče v pořadí. Pivko strávil v letech 2003 až 2006 v zámoří tři sezóny a působil na farmě v Milwaukee. V roce 2004 získal v nižší AHL Calder Cup.

Tři sezóny strávil také v KHL, kde hrál nejdříve za Nižněkamsk a pak za Dinamo Minsk. Předloni se vrátil do české extraligy, ale převážnou část sezóny vynechal kvůli zranění kolena. V základní části stihl jen šest utkání, play off pak odehrál celé.

U hokeje by rád zůstal

O konci kariéry Pivko už nějakou dobu uvažoval a nyní bude řešit, co dál. "Už jsem se rozmýšlel, hokej dělám přece jen třicet let, těžko se mohu vrátit k vystudovanému oboru. Když to půjde a někdo bude mít zájem, rád bych u něj zůstal," řekl Pivko, který v roce 2010 získal s Pardubicemi v extralize titul.

Na kontě má i 16 startů v reprezentaci a tři branky. "Rád vzpomínám na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, které jsme vyhráli. To byl obrovský úspěch. Jen v nejlepším se ohlížím za roky v Pardubicích. Prošel jsem díky hokeji kus světa, bohužel všechno jednou končí," řekl.

"Lední hokej mi obohatil život, naučil jsem se anglicky v zámoří, rusky při angažmá na východě. Získal jsem spoustu zkušeností do života, člověk nemůže všem věřit. Když vás plácají po zádech, tak ne všichni to s vámi myslí dobře," dodal Pivko.

Reklama

Související témata: