Hlavní obsah

Trápící se hokejisty Plzně posílil Japonec

PLZEŇ

Hokejisté Plzně se na začátku letošního ročníku extraligy neuvěřitelně trápí. Mužstvo dokázalo v osmi zápasech vstřelit pouhých jedenáct branek a krčí se na dvanáctém místě tabulky. Vedení se proto snaží vymýšlet stále nové hráčské změny, ta poslední je ale opravdu exotická. Klub angažoval japonského reprezentačního útočníka Junji Sakatu.

Foto: internet

Junji Sakata.

Článek

Jednatřicetiletý Sakata si zahrál na dvou mistrovstvích světa, reprezentoval i na Asijských hrách a olympijské kvalifikaci. Kromě japonské ligy má za sebou zkušenosti i z hraní v Británii, Švédsku, a v zámoří. Naposledy působil ve druhé francouzské lize v dresu Montpellieru, v Plzni byl na zkoušce od začátku září.

"Už i trénování v Plzni je pro mne velká zkušenost. Jsou tady samí skvělí hráči, je to klub s obrovskou historií a tradicí, moc si toho vážím," citují Sakatu oficiální internetové stránky hokejistů Plzně www.hcplzen.cz. Do Plzně se japonský hráč dostal prostřednictvím nového hlavního sponzora klubu, japonské firmy Daikin.

Začínal jako rychlobruslař

V osobě nové posily získají plzeňští velmi dobrého bruslaře, Sakata totiž začínal jako rychlobruslař. Až později přešel na doporučení kamaráda na hokej a udělal dobře. Hned v první sezóně místní soutěže byl vyhlášen nejlepším nováčkem a za osm let vybojoval s týmem Kokudo Tokio šest mistrovských titulů.

Brzy se probojoval i do národního týmu Japonska. Unikla mu sice nominace na domácí olympijské hry v Naganu, ale poté nechyběl na světových šampionátech v letech 1999 a 2001. Shodou okolností tehdy pokaždé nastoupil proti české reprezentaci, v zápase šampionátu v Norsku dokonce asistoval na jednom gólu v české síti.

Sakata se může stát třetím Japoncem, který nastoupí v tuzemské nejvyšší soutěži. V ročníku 1993/94 odehrál za Kladno 21 zápasů útočník Hirojuki Murakami a v lednu 1999 si zahrál jedno utkání za tentýž klub Masanori Kon.

Reklama

Související témata: