Hlavní obsah

Francouz varoval před uspokojením a omlouval se za tweet o Polsku

Michal OsobaSport.cz

Mohli byste obejít všechny hráče litvínovské sestavy a každý z nich by spustil chvalozpěvy na výkon Pavla Francouze. Tak jako už tolikrát v sezóně. Litvínovský gólman položil základ k tomu, že Třinec poprvé v play off ve své Werk Areně padl. A pak vysvětloval i svůj tweet, který před cestou přes celou republiku vzbudil značný ohlas.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Litvínova Pavel Francouz vyráží střelu jednoho z třineckých hokejistů.

Článek

Vychytal i vyhlášené šikuly Zbyňka Irgla s Erikem Hrňou, jen v přesilovce si na něj přišel Jiří Polanský. A tak Litvínov hřeje vítězný vstup do série. „To je to nejlepší, co nás mohlo ve finále potkat. Náš cíl byl vracet se aspoň za stavu 1:1. Ale nesmíme se uspokojit, měli jsme hodně štěstí v momentech, kdy se zápas mohl lámat, zítra ho mít nemusíme," skromně podotkla litvínovská opora.

Byl trochu nervózní

V utkání působil tradičně sebejistě. „Ale trochu nervy jsem měl," neskrýval. „Ta série bude vyrovnaná, ale určitě jsme sem nejeli ustrašení, že je nemůžeme porazit," přiznával gólman, jenž trochu bojoval s kvalitou ledu. „Překvapilo mě, jak byl špatný. Asi tím, že se venku oteplilo, bylo skoro letní počasí. Ale u nás by to byl možná stejné," tušil, že litvínovský zimák by nad moderní arénou v Třinci navrch neměl.

Utkání se hrálo korektně, před brankami nedocházelo k šarvátkám a strkanicím, jak by se možná od finále dalo čekat. „My i Třinec jsme týmy, které chtějí hrát hokej. Nesnaží se simulovat, provokovat, v tom duchu by to mělo být dál. Nebude to box," kvitoval.

Francouz, který je na Twitteru aktivní a sleduje ho téměř šest tisíc fanoušků, se nevědomky postaral o rozruch už před dlouhou cestou do Třince. „Není nic lepšího než strávit sedm hodin v autobuse. Polsko, vítej!" napsal. A vlna převážně negativních reakcí na sebe nenechala čekat.

Sám si za Třinec zachytal

„Já nějak extra tu zpětnou vazbu nesleduju, ale kámoš na rozbruslení říkal, že se něco strhlo," popisoval Francouz. A tak následovala prostřednictvím sociální sítě omluva: „Ouha! Tak to jsem netušil, že se tady podobné vtípky berou až tak vážně. Pokud jsem tím někoho urazil, tak se srdečně omlouvám."

Reprezentační gólman uznal, že neodhadl reakce. „Byl to nešťastný omyl. Já to nemyslel rasisticky na místní lidi. Vždyť my takhle kluky z Třince, co máme v týmu, nazýváme, netušil jsem, že to je až taková nadávka," přiznával.

Bohaté vzpomínky na Třinec mají z litvínovského kádru útočník Rostislav Martynek a obránce Filip Pavlík, jeden zápas v dresu Ocelářů má na svém kontě dokonce i sám Francouz.

Reklama

Související témata: