Hlavní obsah

OBRAZEM: Žlutočerný Litvínov přivítal nadšeně hokejové mistry. Ti to vzali přes Václavák

Litvínov se v pátek ráno oblékl do žlutočerné. V barvách svého klubu přivítaly zhruba dva tisíce fanoušků své zlaté hochy. Vysněný Masarykův pohár přivezli hokejisté z Třince na Zimní stadión Ivana Hlinky před sedmou hodinou ranní, cestou se dokonce zastavili slavit na pražském Václavském náměstí. Na extraligové šampióny čekal rozjásaný dav mužů, žen i dětí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Fanoušci slavili v ulicích Litvínova premiérový mistrovský titul celou čtvrteční noc.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Litvínova oslavují mistrovský titul.

Ručinský kouří vítězný doutník.

První lidé mířili na stadión přímo z restaurací, kde trávili noc po čtvrtečním vítězství Litvínova v rozhodujícím sedmém utkání finále na ledě Třince 2:0. "Je to úžasný. Čtyřicet let fandím, konečně jsem se dočkal," řekl cestou na stadión pětapadesátiletý Pavel.

Pod Krušnými horami čekali na hokejový titul 56 let. "Tohle je pravděpodobně z mého pohledu nejlepší sezóna, kterou jsem prožil," řekl po návratu do rodného města čtyřiačtyřicetiletý útočník Martin Ručinský, kterého lidé vyvolávali stejně často jako jméno Pavla Francouze.

Právě litvínovského brankáře označilo nejvíce fandů za nejlepšího hráče týmu. Stejně jako trenér Radim Rulík, který dorazil na stadión už za rozbřesku a hned se stal cílem podpisu chtivých fandů. "Jsou skvělí, nemám slov, jsem opravdu unešený. Nejsem ten hlavní strůjce úspěchu, ale fanoušky neodmítnu," řekl Rulík. Podle něj nelze vyzdvihnout jednoho z hráčů. "Ale Pavel Francouz, to je number one," uvedl.

Cestou se stavili na Václavském náměstí

Novopečení mistři dorazili do Litvínova po dlouhé cestě z Třince, během níž se zastavili i v Praze a prošli se v noci s pohárem po Václavském náměstí.

V pět hodin ráno vstávali kvůli svým idolům sedmiletý Samuel Kvapil a jeho o dva roky starší bratr Daniel. "Chceme je vidět. Hrajeme taky hokej," řekli školáci s taškami na zádech. Všechna utkání prý viděli do poslední minuty. Na otázku, kdo je podle nich nejlepší, odpověděli shodně: "Francouz".

Slova díků zněla z úst fandů i hokejistů. A bylo proč. Skalní příznivci klubu byli během finálové série tři noci na nohou. Nejprve dvakrát před pokladnou stadiónu, kde čekali ve frontě na lístky, a potřetí už v nočních podnicích slavili do rána triumf. "Pohár patří všem," prohlásil Ručinský. Při ovacích zaznělo i jméno Ivana Hlinky, tragicky zesnulé legendy nejen litvínovského hokeje.

Po deváté hodině už před stadiónem zůstalo jen několik značně zmožených fanoušků. Další se trousili městem, kde v pátek údajně jedna z pekáren nabízí levnější housky a pečivo. Přestože město pohltily hokejové oslavy, ne každý byl unešen. "Mě hokej nezajímá. Nemám práci, kdyby mi ji někdo dal, byl bych asi víc nadšený," řekl před obchodem na náměstí čtyřicetiletý Pavel.

Pětadvacetitisícové město bude v oslavách pokračovat v sobotu od 16:00 na náměstí.

Reklama

Související témata: