Hlavní obsah

Zohornu čeká v Chabarovsku hlavně létání. Spoléhá i na Koláře

Martin KézrPrávo

Patří mezi desítku českých hokejistů, které během letní pauzy zlákala nabídka z KHL. Útočník Tomáš Zohorna se upsal Chabarovsku a v sedmadvaceti letech se vydává na první dospělé angažmá do ciziny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Tomáš Zohorna v dresu české reprezentace.

Článek

Dosud hrál v letech 2005– 2007 jen za kanadský juniorský tým Drummondville. „Působení za oceánem mi tehdy pomohlo lidsky i hokejově dospět, hodně jsem zlepšil taky angličtinu. Teď jsem ale měl zájem někam se pořádně posunout," říká nejstarší ze tří bratrů, který nejvyšší domácí soutěž hrál jen v pardubickém dresu.

Angažmá v KHL, to je pro něj veliká výzva. „Ve hře byly dlouho dva kluby, nakonec došlo k dohodě s Chabarovskem. Moc se tam těším, vzhledem k poloze na Dálném východě jsem tak nějak připravený na spoustu lítání a věřím, že mi hodně pomůže i Honza Kolář," spoléhá na někdejšího pardubického obránce, kterého v Rusku čeká už čtvrtá sezóna.

Kdo šel letos z extraligy do KHL
Pavel Francouz (brankář)LitvínovČeljabinsk
Dominik Furch (brankář)SlaviaOmsk
Filip Novotný (brankář)SpartaNovokuzněck
Michal Kempný (obránce)BrnoOmsk
Vladimír Roth (obránce)TřinecNovosibirsk
Tomáš Filippi (útočník)LiberecMagnitogorsk
Tomáš Mertl (útočník)Hradec KrálovéZáhřeb
Lukáš Radil (útočník)PardubiceSpartak Moskva
Ondřej Roman (útočník)VítkoviceJekatěrinburg
Tomáš Zohorna (útočník)PardubiceChabarovsk
Nabídky zvažují i třinecký Jakub Klepiš a litvínovský Jakub Petružálek.

Působení v Chabarovsku znamená především časté změny časových pásem. „Za všemi soupeři to budeme mít daleko," uvědomuje si Zohorna a doufá, že dostane rady, jak posunům času nejlépe čelit.

„Tělo se s tím bude muset nějak srovnat, chci si najít v letadle takovou polohu, abych se dostatečně vyspal," usmívá se a netají, že do Ruska jde vydělat peníze.

Pardubicím bude chybět i lidsky

Pardubice opouští, i když tam měl platnou smlouvu. Obsahovala totiž klauzuli o uvolnění do ciziny, samozřejmě za předpokladu odstupného. „V Pardubicích jsem prožil nádherné roky, dvakrát jsme získali titul, v poslední sezóně se hodně dařilo i mně osobně. Teď se ale snažím čapnout šanci a dostat se někam dál," tvrdí Zohorna, jehož odchodem se Dynamu rozpadá předpokládaný elitní útok, který měl tvořit se Sýkorou a Rolinkem.

„Odchod Tomáše nás hodně mrzí, protože jeho přínos týmu byl výrazný. Chápu ale všechny okolnosti, které ho k tomu vedly, a rozumím i tomu, že dostal mimořádnou nabídku, která se nemusí opakovat," tvrdí sportovní manažer klubu Dušan Salfický. Šikovný útočník už dvakrát po sobě do poslední chvíle bojoval o nominaci na mistrovství světa. Dal se čekat zvýšený zájem z ciziny. „Chybět nám bude i lidsky. Dorůstal teď do věku, kdy začínal přebírat roli jednoho z lídrů kabiny, a najednou je pryč," lituje Salfický.

Zohorna ale přestup do KHL bere jako výrazný impulz. „Splnilo se mi, co jsem plánoval, kam jsem se chtěl ještě dostat. Čekám trochu jinačí styl hokeje, přece jen budu v nejlepší lize na kontinentu. Dostal jsem zase novou chuť do trénování," naznačuje.

Reklama

Související témata: