Hlavní obsah

Na každém rohu slyší o Francouzovi. Je to obtížné, ale i výzva, říká Janus

Litvínov

Změna na postu prvního brankáře. To je jedna z podstatných novinek v kádru mistrovského hokejového celku HC Verva Litvínov před novou sezónou. Nahradit dosavadní hvězdu extraligy a jednoho ze strůjců titulu Pavla Francouze, který odešel do KHL, se pokusí slovenský gólman Jaroslav Janus. „Dostávám novou šanci,“ svěřil se Janus.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Brankář Litvínova Jaroslav Janus.

Článek

Litvínov je pro vás třetím klubem během krátké doby. Loni jste působil ve Slovanu Bratislava v KHL a ve Spartě Praha. Jak si zvykáte na nynější působiště?

Je to změna, ale pozitivní. V Litvínově je větší klid, bydlím v nedalekém Mostě. Jsem tady už od začátku přípravy. A poznal jsem, že spousta kluků z mužstva pochází ze zdejšího regionu, znají se dlouho a hrají spolu třeba od dorostu. Nechci říkat, že je tady vysloveně rodinné prostředí, ale po hokejové stránce je chod klubu dokonale zaběhnutý.

Už jste si utřídil dojmy, v čem je největší rozdíl mezi Spartou a Litvínovem?

Ve Spartě jsou vždy nejvyšší ambice, hraje se pod velkým tlakem. Bohužel mi tamní angažmá nevyšlo. Přesto si vážím toho, že jsem mohl za ni nastupovat. Byť jsem tam byl krátce, získal jsem hokejové i životní zkušenosti. Už se k tomu nebudu vracet, jak se říká, obracím list v knize a chci se ze Sparty poučit pro působení v Litvínově. Dostávám novou šanci a příležitost.

Setkáváte se s otázkami ohledně srovnání s litvínovskou brankářskou osobností Pavlem Francouzem? A pokud ano - jak to vnímáte?

Je to obtížné. Stále se všichni kolem klubu vracejí k dřívějšímu gólmanovi. A slyším obdivné: Pavel Francouz, Pavel Francouz. Vím, že je skvělým brankářem a skončil v úspěšnosti na horních příčkách hodnocení v extralize. Ale já se cítím též dobře a zkusím na něj navázat. Působím ve výborném mužstvu s trenérem brankářů Zdeňkem Orctem, který mi velmi pomáhá. Nejen mně, ale i ostatním brankářům, se kterými pracuje. Nahradit Francouze - je to výzva pro celý brankářský tým.

Můžete charakterizovat přípravu pod Zdeňkem Orctem?

Vkládá do tréninku různé novinky, moc se mi to líbí. Všechno se přizpůsobuje herním a zápasovým činnostem. Věděl jsem o jeho metodách už v minulé sezóně, kdy stál za vzestupem Francouze, a nyní se o nich přesvědčuji v praxi.

Klíčová pro brankáře je i spolupráce s obranou. Jak si vyhovíte?

Máme tam ofenzivní beky. Kromě Kubáta, který je tím pověstný, se loni hodně zlepšili i Pavlík a Pavelka. Někdy na ně při zápasech ani nestačím křičet, aby se vraceli do defenzivy, protože jsou už vepředu (úsměv). Je dobře, že kluci prokazují sebevědomí. Pořád je ale co zlepšovat v komunikaci, při souhře před brankou i za ní. Věřím, že bude všechno fungovat.

Extraliga nabídne i souboje slovenských brankářů, kteří chytají v řadě českých klubů. Namátkou Lašák v Liberci, Hamerlík v Třinci, Čiliak v Brně a další. Jak se těšíte?

Samozřejmě to jsou kolegové, takže se vzájemně respektujeme. Mezi námi panuje i zdravá rivalita, což k hokeji patří.

Reklama

Související témata: