Hlavní obsah

Zraněný Ton doufá, že by si v sezóně mohl ještě zahrát

Pro nejproduktivnějšího hráče letošního extraligového ročníku Petra Tona z pražské Sparty v pátek zřejmě skončila sezóna, útočník si v Litvínově přivodil komplikovanou zlomeninu levé ruky. Přestože jej podle dostupných informací čeká několikaměsíční pauza, Ton neztrácí optimismus a věří, že při příznivé léčbě by se v této sezóně ještě ve sparťanském dresu mohl objevit.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejista Sparty Petr Ton (uprostřed).

Článek

"Snažím se na to koukat pozitivně. Nemá cenu se trápit a přemýšlet nad nejhorším. To ještě nikomu nepomohlo. Když se Sparta dostane do play-off a půjde daleko, třeba bych si ještě zahrát mohl," řekl dvaatřicetiletý Ton v rozhovoru pro ČTK.

Momentálně však ještě leží ve střešovické nemocnici, kde se v pátek večer podrobil hodinu a půl dlouhé operaci zlomené vřetenní kosti. "Normálně to trvá asi hodinu, ale sportovce prý dělají déle. Díky svalům a šlachám to bylo trochu složitější," řekl Ton, jenž ze stadionu Ivana Hlinky putoval sanitkou na rentgen do Mostu a poté okamžitě taxíkem do Prahy.

Myslel, že zraněná je druhá ruka

Nejlepšímu střelci soutěže, který patřil i k adeptům na reprezentační dres na letošní mistrovství světa v Lotyšsku, se stal osudný moment v deváté minutě duelu proti Litvínovu. Ve vlastním oslabení se řítil sám na brankáře Martina Altrichtra, při blafáku do levé strany se dostal do kontaktu s gólmanovou hokejkou a narazil do mantinelu za litvínovskou brankou.

"Byla to nešťastná náhoda. Jeho hokejku jsem viděl, ale koukal jsem na puk a sledoval, jestli půjde pod tyč nebo mimo a přitom jsem šlápl na hokejku," popsal Ton akci, při které se zranil. Svůj pád už několikrát vidět i v televizi. "Jak došlo ke zlomenině levé ruky, ale nevím. Spíše to vypadalo, že budu mít něco s pravou," přiznal. Před nárazem do mantinelu si totiž instinktivně dal ruce před sebe.

Altrichter mu zavolal

V sobotu dokonce o všem telefonicky mluvil i s Altrichtrem. "Potěšilo mě, že zavolal. Nic mu ale určitě nevyčítám. Nechtěl mi nic udělat. Jak říkám, hokejku jsem viděl dopředu," řekl Ton, kterého by z nemocnice měli pustit v pondělí, nebo v úterý. Hned poté začne s léčbou. "Budu chodit na kontroly a uvidí se, jak na tom budu," plánoval. S doktory se zatím ani nebavil o době léčby. U normálního člověka prý ale trvá dva až tři měsíce. "U sportovců se to ale kolikrát urychlí," doufal Ton v rychlejší návrat.

Dvaatřicetiletého odchovance kladenského hokeje zranění mrzí z několika důvodů. Dařilo se mu osobně, v extralize zatím nasbíral 45 kanadských bodů, zvedla se i hra celé Sparty. "Z osobního hlediska to byla dobrá sezona a byl jsem prospěšný i Spartě, která nyní bojuje o play off. Je to škoda," litoval Ton. Snahu pražského týmu o postup do elitní osmičky nyní bude sledovat jen z tribuny.

Reklama

Související témata: