Hlavní obsah

Není co slavit, říkali liberečtí rekordmani. Vyrůbalík šokoval nečekaným gestem

Olomouc

Hned dva milníky překonali hokejisté Liberce vítězstvím v Olomouci. Osmatřicátou výhrou v sezóně vylepšili historické maximum, které od minulého kola drželi společně s Pardubicemi, když ty svých 37 výher vybojovaly v sezóně 2002/2003. Bílí Tygři zároveň vylepšili klubový rekord v počtu nastřádaných bodů během sezóny (109). Navíc se výrazně přiblížili zisku Prezidentského poháru pro vítěze základní části soutěže. Pomohlo jim i málovídané gesto domácího beka Martina Vyrůbalíka.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér Liberce Filip Pešán při utkání v Olomouci.

Článek
Fotogalerie

„Není však co slavit. Nejdůležitější část sezóny teprve přijde. Vždycky je to ale krásný pocit, když dosáhnete nějaké mety," tvrdil po utkání střelec klíčového prvního gólu Jaroslav Vlach. „Hráli jsme ve čtyřech, Ondra Vitásek skvěle držel hru, já si na led naskočil ze střídačky, puk, co mi přišel, jsem zkusil nahodit na bránu a nějak to se štěstím do ní propadlo," popsal pak svoji trefu jinak sváteční střelec Bílých Tygrů.

Z dosažených rekordů nepropadal euforii ani liberecký kouč Filip Pešán. „Je to samozřejmě skvělá reklama pro klub. Nejeli jsme je ale do Olomouce lámat. Jeli jsme vyhrát a nastolit režim ve hře, neboť v posledních zápasech nám to trochu haprovalo. To se podařilo a tak můžeme být spokojeni," prohlásil trenér Liberce.

Poté zdůraznil, že výhra se nerodila lehce. „Naštěstí jsme byli trpěliví celých šedesát minut, obětaví a přesto aktivní. Co domácí vymysleli, pochytal skvělý Marek Schwarz," dodal Pešán.

Komplikace pro Olomouc

Hanáci si porážkou zkomplikovali boj o čtvrtfinále play off. Nenahrály jim totiž výsledky soupeřů. Mladá Boleslav je v tabulce přeskočila, sedmý Chomutov a osmý Zlín ztrátu na ně snížily. „Takový je hokej. Budeme to mít ještě složité. Liberec je nesmírně kvalitní, my máme hodně zraněných a nejsme tým, který bude porážet každého. Inkasovali jsme po chybách, ale to nás nemrzí. Mrzí nás zahozené šance. Mít ke třiceti střelám a nedat ani jeden gól, je hodně špatné. Bohužel, to nás provází celou sezónu," připomínal lodivod Kohoutů Zdeněk Venera.

Diváci se ale v Olomouci i přes málo gólů měli na co dívat. Kromě samotné hry mohli ocenit i mimořádný projev fair-play, kterým se ve 24. minutě prezentoval domácí zadák Martin Vyrůbalík. Sudí v té chvíli signalizoval trest pro Jana Stránského za podražení jednoho z olomouckých hráčů a Hanáci mohli hrát v pěti proti třem. Domácí kapitán se po přerušení hry však přiznal, že „viníkem" je on. Z dvojnásobné početní výhody tak sešlo.

„Byla to normální věc. Hned jsem věděl, že to faul nebyl. Nějak jsme se zamotali a byla to moje hokejka, díky které jeden z našich upadl. Nepřemýšlel jsem ani chvilku. Vysvětlil jsem to rozhodčímu a pak i naší lavičce. Trenér říkal, pohoda. Už v první třetině se stalo něco podobného. Faul, nefaul a vyloučen byl jejich hráč. Bylo to sporné. Něco podobného znovu by nebylo fér," popsal málovídaný jev pětatřicetiletý obránce.

Co udělal, ocenili i oba trenéři. „Taková gesta hýbou českým hokejem. Klobouk dolů," uvedl Pešán. „Vidím to stejně. V první chvíli jsme to nechápali, ale když nám řekl, co a jak, všichni jsme to vzali. Nikdo mu nenadával. Naopak," řekl Venera.

Překoná Liberec rekord Pardubic v počtu získaných bodů v základní části (111 bodů)?
Ano
89,6 %
Ne
10,4 %
Celkem hlasovalo 3849 čtenářů.

Reklama

Související témata: