Hlavní obsah

Vsetín možná nebude muset hrát baráž

VELKÁ BÍTEŠ (Žďársko)

Hokejisté Vsetína mají šanci, že si účast v hokejové extralize v příští sezóně zajistí bez boje. Představitelé extraligových celků totiž na středeční valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) ve Velké Bíteši zachovali stanovená pravidla pro účast v baráži a existuje reálná šance, že vítěz první ligy nebude moci v kvalifikačním duelu startovat.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejisté Vsetína možná baráž nebudou muset hrát - archivní foto.

Článek

Základními podmínkami pro účast v baráži jsou vítězství v play off první ligy, odpovídající stadión a dostatečné ekonomické zajištění, vedle toho ale musí mít adept na postup mezi elitu i stanovenou základnu mládeže. Sedm dní před začátkem baráže musí klub doložit, že je účastníkem extraligy nebo první ligy juniorů a dorostu, přičemž alespoň jeden z těchto celků musí hrát v nadcházející sezóně v nejvyšší soutěži.

"Původně stanovené podmínky zůstávají v platnosti," řekl ředitel soutěže Stanislav Šulc po několikahodinové diskuzi. Jednalo se prý zejména o tom, že není správné měnit stanovená kritéria v rozehrané sezoně. "Mělo se o tom jednat před sezonou," uvedl Šulc. Podle dostupných informací se při hlasování vyjádřilo pro zachování pravidel osm ze čtrnácti extraligových klubů.

Předseda argument nepřijal

Předseda Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek, který se snažil extraligové funkcionáře přesvědčit ke změně stanoviska, ale tento argument nepřijal. "Když jsem se jich zeptal, jak by hlasovali před začátkem sezony, vyšlo z toho, že by to bylo 14:0 pro zachování stávajících pravidel. V té době totiž ještě nebyl znám problém Vsetína," poukázal Kulhánek na neochotu členů APK LH změnit podmínky, na kterých se dohodli v lednu 2004.

Hlavním problémem ambiciózních celků v čele s Ústím nad Labem je skutečnost, že nemají jistotu účasti dorosteneckých a juniorských celků v nejvyšších soutěžích. Například Severočeši toto pravidlo nyní splňují, ale dorostenci jsou v extralize poslední, a pokud sestoupí, museli by junioři z první ligy postoupit výše. Přestože je tato eventualita reálná, vzhledem k rozlosování soutěží to nebude jisté před začátkem baráže, kdy to musí prvoligový klub doložit.

Zřejmě tak dojde ke změně herního plánu této soutěže. "Budeme hledat cestu, jak docílit, aby se baráž hrála," slíbil Kulhánek. Svazová aktivita podle něj ale nesouvisí pouze se situací Ústí, které je považováno za největšího favorita první ligy. "Může to být i případ jiných klubů," řekl předseda ČSLH.

Ústí mluví o diskriminaci

Vedení ústeckého lídra první ligy označilo dnešní závěry valné hromady za diskriminující a škodlivé pro český hokej. "APK ukázala, že je státem ve státě, a nerespektuje reálnou situaci v domácím hokeji," reagoval generální manažer Slovanu David Šaffer. "Pravidla, která stanovila APK o účasti mládežnických týmů, vybavení stadiónů a podobně, nesplňuje zhruba třetina extraligových klubů," dodal. Podle něj se prvoligové kluby vyjádří k závěrům APK na pondělním aktivu manažerů v Praze.

Šaffer řekl, že do modernizace ústeckého zimního stadiónu investovalo město Ústí nad Labem v uplynulých letech stamilióny korun a v HC Slovan působí 13 týmů mládeže od přípravky po juniory. Doplnil, že hokej je neoblíbenějším sportem v krajském městě na Labi a návštěvy na prvoligových zápasech jsou v průměru vyšší než u více než třetiny celků extraligy.

Letošní problémy jsou ale možná poslední, které s účastí v baráži souvisí. Zástupci APK a svazu totiž jednají o novém modelu, který by upravoval sestup a postup do nejvyšší soutěže. "Chtěli bychom najít podobné řešení, jaké je ve fotbale v podobě licencí pro kluby. Když by poté získal licenci prvoligový klub a vyhrál by soutěž, postoupil by přímo," uvedl Kulhánek, podle kterého návrh podporují všechny strany. V případě schválení, by prý mohla novinka platit již od nadcházející sezóny 2006/07.

Reklama