Hlavní obsah

Švýcarská liga je NHL blíž než ta česká, říká Réway. A nechápe Třinec

Praha

Kdyby si byl býval v listopadu nepostavil hlavu, mohl teď hrát se Spartou play off a útočit na zisk mistrovského titulu. Jenže slovenský hokejový útočník Martin Réway si tehdy vytrucoval svůj odchod, zamířil do Fribourgu hrát švýcarskou nejvyšší soutěž a nyní už má po klubové sezóně. Svého rozhodnutí však jednadvacetiletý talent nelituje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Martin Réway ještě v dresu pražské Sparty.

Článek

„Mám z toho dobrý dojem. Zahrál jsem si kvalitní soutěž, z mé strany to byl dobrý krok. Škoda, že jsme v play off vypadli už v prvním kole," vracel se Réway v rozhovoru se slovenskými médii ke čtvrtfinálové porážce 1:4 na zápasy se Ženevou.

„Švýcarská liga má svoji kvalitu, ale čekal jsem, že to bude méně náročné. Když jsem tam přišel, všechno byl velmi rychlé a hrálo se ve velkém nasazení. Souboje se tam dost dohrávají, protože tam působí hodně hráčů ze zámoří. Ale hodně mi to pomohlo, protože švýcarská liga je blíž NHL než například česká extraliga," porovnává mladík, jenž v minulé sezóně pomohl slovenským juniorům k zisku bronzových medailí na světovém šampionátu.

Za Fribourg odehrál v základní části 19 zápasů, v nichž zaznamenal osm branek a třináct asistencí. V lednu jej ale potkala velká smůla, když si v zápase přivodil otřes mozku a ze hry na měsíc vypadl. „V minulosti už jsem otřes mozku měl, ale nebylo to tak vážné. Teď jsem první dva týdny jenom ležel, nemohl jsem vůbec nic dělat, ani koukat na televizi. Snažil jsem se hodné spát a pít dost vody," popisuje Réway.

Věří, že Sparta získá titul

I ze Švýcarska stihl pečlivě sledovat českou extraligu, nejvíce pak pochopitelně svůj bývalý klub a spoluhráče. „Věřím, že Sparta získá titul. Teď nemá většího soupeře, kterého by nemohla zdolat. Ale v play off se ale může stát všechno," ví rodák z Prahy.

A podivuje se nad tím, jaký propad postihl Třinec. Loni Oceláři přišli o titul až v sedmém rozhodujícím finále, letos se ale s odřenými zády prokousali do předkola, v němž nestačili na Zlín. „V minulé sezóně Třinec jasně dominoval a moc hráčů mu po ní neodešlo. Proto nechápu, co se s Třincem stalo," kroutí hlavou Réway.

Ten minulý týden nechyběl na úvodním srazu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa, na kterém by nerad chyběl. Do toho ale řeší smlouvu pro novou sezónu, neboť kontrakt ve Fribourgu, kde bude v příští sezóně působit Roman Červenka, mu vypršel. „Nejradši bych se rozhodl až po mistrovství světa, ale bude to těžké, protože například ve Švýcarsku podepisují smlouvy s cizinci už během sezóny."

Angažmá v Evropě? Jedině KHL nebo Švýcarsko

Kam tedy povedou jeho kroky? V KHL na něj vlastní práva bratislavský Slovan, v České republice Sparta. „Možností je víc. Pokud bych měl setrvat v Evropě, půjdu jenom do KHL nebo zůstanu ve Švýcarsku. Nikde jsem neřekl, že s Fribourgem nepodepíšu novou smlouvu. Neměl bych ani problém hrát v Bratislavě Kontinentální ligu. Kdyby to bylo výhodné pro obě strany, tak proč ne?" uvažuje Réway nahlas a nezavrhuje ani zámoří.

„Pokud bych zvážil, že to pro mě bude nejlepší volba... Co se týká NHL, tak po další sezóně se v ní stanu nechráněným volným hráčem. Když o mě bude zájem, mohl bych si vybírat, který klub by pro mě byl nejlepší," říká Réway, jehož pro NHL draftoval v roce 2013 kanadský Montreal.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice