Hlavní obsah

Každý trenér musí počítat s rizikem, uvědomuje si karlovarský kouč Tlačil před startem extraligy

Karlovy Vary

Zkušený hokejový trenér Jan Tlačil se vrátil na českou extraligovou scénu. Převzal tým Karlových Varů, které se na jaře zachránily až v baráži. A nahradil Karla Mlejnka po jeho odchodu na asistentský post v mistrovském Liberci. „Každý kouč musí počítat s rizikem,“ rozpovídal se o trenérské práci Tlačil v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: HC Energie Karlovy Vary

Karlovarský kouč Jan Tlačil.

Článek

V extralize jste jako trenér několikrát působil v Českých Budějovicích a poté v roce 2010 v Mladé Boleslavi a o dva roky později v Třinci. Pak o vás nebylo v českém hokeji příliš slyšet kvůli vašemu angažmá v zahraničí. Jak se vám dařilo?

V roce 2012 jsem odešel do Švýcarska, kde jsem byl po následné sezóně vyhlášen trenérem roku. To se dobře pamatuje a nesmírně mě to potěšilo. Ocenění od švýcarské hokejové federace si velice cením, Švýcarsko je v hokeji takříkajíc kanadskou provincií a pro Čecha je těžké tam prorazit. Možná jsem byl i trnem v oku některým tamním koučům. Většinou i hráči od nás, kteří mají svou kvalitu a přijdou ve Švýcarsku mezi Kanaďany, to mají složité.

Jak bylo pro vás obtížné rozhodování o nabídce z Karlových Varů?

Pro mě je HC Energie hokejovou organizací, která má super zázemí, funkční srdce. Samozřejmě jsem to vnímal s tím, že po návratu ze zahraničí jdu do rizika, ale to by platilo, i kdybych přebíral jakýkoli jiný celek. Můj sedmnáctiletý syn hraje hokej v karlovarské akademii. Když jsem se občas vracel z ciziny, jezdil jsem se dívat na něj, jak hraje. A sledoval jsem i extraligu v Karlových Varech. Viděl jsem i některé zápasy baráže.

S mužstvem pracujete od 18. července. Co vám ukázala dosavadní část přípravy na ledě?

Energie má mladý tým, který disponuje i spoustou hráčské energie. Potřebujeme ji usměrnit, aby se vyvíjela tím správným směrem. Je tady několik zkušených hráčů, ale chtělo by to i další posily. Přijdou okamžiky, kdy jsou nutné zkušenosti, a doplnění kádru o takové typy hráčů bychom uvítali.

Extraligu začínáte při derby na ledě Chomutova a poté hostíte mistrovský Liberec.

Je to takový dvojboj na úvod, ale nás čeká třináctiboj v každé čtvrtině základní části. Se stejným úsilím chceme jít do každého zápasu. Hodláme se na ně co nejlépe připravit, abychom hráli v soutěži důstojnou úlohu.

Reklama

Související témata: