Hlavní obsah

FIFA umožní v anketě o nejlepšího fotbalistu hlasovat i fanouškům

Curych

Mezinárodní fotbalová federace FIFA vyhlásí vítěze ankety o nejlepšího fotbalistu světa 9. ledna na tradičním ceremoniálu v Curychu. Poprvé do hlasování zapojí i fanoušky, kteří budou o vítězi rozhodovat společně s trenéry a kapitány reprezentací a novináři.

Foto: Albert Gea, Reuters

Hvězda Barcelony Lionel Messi.

Článek

FIFA v posledních šesti letech anketu vyhlašovala spolu s časopisem France Football jako Zlatý míč FIFA. Letos se však ankety znovu osamostatnily: France Football vyhlásí Zlatý míč 13. prosince, FIFA uspořádá galavečer s názvem "The Best - Nejlepší" o necelý měsíc později.

V předchozích ročnících se do hlasování zapojovali trenéři a kapitáni reprezentačních celků a novináři. Nyní se k nim přidají i fanoušci. Výsledky jejich internetové ankety budou započítány jako čtvrtina všech hlasů. Zároveň oblíbenec fanoušků dostane vedlejší cenu.

Vedle nejlepšího hráče a oblíbence fanoušků budou vyhlášeni také nejlepší hráčka, nejlepší trenéři, cena fair play, jedenáctka roku a nejhezčí gól.

FIFA v následujících dnech oznámí seznam kandidátů. Hlasování odstartuje 4. listopadu a bude ukončeno 22. listopadu. Následně 2. prosince FIFA zveřejní tříčlennou zúženou nominaci na vítěze.

Reklama