Hlavní obsah

Sparta doma znovu vítězná, ve finále vede nad Slavií 2:1

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty jsou doma k nepřekonání. Třikrát jejich halu zkoušel dobýt Zlín, dvakrát Znojmo. Neuspěli ale stejně jako Slavia, která ve třetím finále podlehla v T-Mobile aréně Spartě 1:2 po prodloužení. Slavia vedla po gólu Sobotky, sedm minut před koncem vyrovnal Pilař a vítěznou trefu zařídil v nastaveném čase Josef Straka.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Hokejisté Sparty těsně po skončení třetího finále.

Článek
Fotogalerie

Sparta v sérii ani jednou nevedla, a tak se od úvodních minut před rekordní návštěvou sezóny (14 171 diváků) vrhla do útoku. Přes počáteční tlak domácích ale šla do vedení opět Slavia. Graňák v 5. minutě navázal oba obránce Sparty, prohodil puk na volného Vladimíra Sobotku, který trefil přesně mezi Břízovy betony.

Sobotka hrál dobrý zápas, byl to právě mladý slávistický útočník, kdo zakončoval tlak Slavie v polovině utkání. Bříza byl ale na místě, stejně jako ve většině případů. Hosté dobře napadali a nepouštěli Spartu před Fraňka. Stačila ale jedna chyba a do brejku se dostal Ton, kterého jen za cenu faulu na poslední chvíli zastavil Graňák.

Sparťanům se ale přesilovky nedařily, na rozdíl od zápasu 52. kola, kdy svého finálového soupeře rozstříleli i díky čtyřem gólům v početní výhodě 6:1. Slávisté vyhrávali většinu vhazování i osobních soubojů. Sparta pak ztrácela síly snahou získat od soupeře puk.

Pilař zařídil prodloužení

Zaplněná hala sledovala takticky vedenou bitvu, ve které se hlavně domácí těžko dostávali do šancí. Franěk příliš těžkým střelám čelit nemusel, hosté kontrolovali své vedení. Vyrovnat mohl v 52. minutě Vykoukal, hosty zachránila tyčka.

Vzápětí ale fauloval hostující Žižka Marka a po pěti sekundách početní výhodu využil tečovanou ranou od modré čáry Karel Pilař. Spartě tak poprvé ve finálové sérii vyšla přesilovka. Hosté mohli jenom litovat přílišné defenzívy, ke které se s blížícím závěrem uchýlili. A Sparta znovu v poslední desetiminutovce udeřila.

Slávisté do prodloužení nasadili ofenzivní sestavu a za přílišnou odvahu zaplatili. Ton v brejku dvou na jednoho našel Josefa Straku, který rozhodl o výhře Sparty. Čtvrtý zápas se hraje znovu na ledě Sparty v pátek.

Sparta Praha - Slavia Praha 2:1 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 53. Pilař (J. Straka, J. Hlinka), 62. J. Straka (Ton, Pilař) - 5. Sobotka (Graňák). Rozhodčí: Minář, Smeták - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 14 171. Stav série: 2:1.
Sparta: Bříza - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Pilař, Tabaček, Stehlík - O. Kratěna, J. Hlinka, Sivek - Ton, Marek, Kašpařík - Netík, J. Straka, Špaňhel - Dragoun, Langhammer, M. Růžička. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Slavia: Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Graňák, Žabka - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Vlasák, Sup - D. Hruška, Sobotka, Prorok - Vondrka, Divíšek, Dlouhý - Kopecký. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
Stav série: 2:1

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín