Hlavní obsah

Hokejová Sparta věnuje duel s Brnem projektu Sparťanská krev

Praha

Úterní dohrávaný zápas 22. kola hokejové extraligy proti Brnu věnuje pořádající Sparta jubilejnímu 10. ročníku projektu Sparťanská krev. Dárci na něj mají vstup zdarma a v součtu s očekávanou velkou podporou ze strany fanoušků hostující Komety lze předpokládat, že by návštěva mohla vyšplhat až k desetitisícové hranici.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hráči Sparty se radují z gólu. Ilustrační foto.

Článek

Před utkáním proběhne v přilehlém obchodním centru Galerie Harfa rovněž zápis do Registru dárců krvetvorných buněk IKEM. "Je nutné neustále doplňovat databázi o nové dárce, jelikož lékaři volí transplantaci kostní dřeně jako léčebnou metodu stále častěji. Nalézt shodu mezi dárcem a pacientem není úplně snadné. Navíc je to v mnoha případech jediná léčebná metoda," připomněla koordinátorka akce Gabriela Hošková.

Každé tři minuty přitom na světě onemocní poruchou krvetvorby další člověk. "V posledních letech procento nalezení příbuzného dárce v rodině klesá a mnoho pacientů nalézá záchranu právě v národním nebo mezinárodním registru," vysvětlila Hošková s odkazem na webové stránky darujzivot.cz.

Sparťanská krev bývá již pevným bodem sezóny tradičního pražského klubu. Krev při ní darují příznivci, ale také sami hokejisté, trenéři, zástupci klubu i legendy jeho historie.

Reklama

Související témata: