Hlavní obsah

Třinecká ikona mimo sestavu. Nedokážu si představit, že bych šel jinam, říká Polanský

Třinec

Z aktivních hokejistů toho nikdo v Třinci neodehrál více. Ikona Ocelářů Jiří Polanský přišel do Třince v roce 1998 z Brna a po téměř dvaceti letech v jednom klubu se blíží k hranici osmi set odehraných zápasů. A ačkoliv je zcela fit, v sestavě není. Nehrál v pátek sté derby proti Vítkovicím, nevešel se na soupisku ani v neděli proti Pardubicím. A fandové jeho jméno několikrát za zápas vyvolávali. „Že nehrajete zápas, se stane každému, ale že jsem nehrál to sté derby, ve mně bude dlouho. Odehrál jsem toho tady spoustu a na sté derby se dívat tribuny bylo hrozné,“ svěřoval se druhý nejproduktivnější hráč třinecké historie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva útočník Třince Jiří Polanský a útočník Mladé Boleslavi Tomáš Hyka. Ilustrační snímek.

Článek

Vysvětlil vám trenér Kýhos, proč nejste v sestavě?

Důvod mi řečen nebyl, alespoň ne nějaký smysluplný. Mrzí mě každé odehrané utkání, ale hlavně to páteční sté ocelářské derby. Odehrál jsem toho tady spoustu a na sté derby se dívat tribuny to pro mě bylo hrozné. Zraněný ale nejsem, nevešel jsem se do sestavy.

Kdy jste se to dozvěděl, že nebudete proti Vítkovicím hrát?

Ve čtvrtek. Hned jsem upravil svůj tréninkový plán a snažil se makat tak, abych to třeba ještě zvrátil. Ale samozřejmě jsem to nezvrátil. Tušil jsem už delší dobu, že se k něčemu takovému schyluje. A tohle bylo vyvrcholení toho, co tady s panem Kýhosem od začátku roku zažívám. Že nehrajete zápas, to se stane každému, ale že jsem nehrál to sté derby, ve mně zůstane dlouho.

Co zažíváte s trenérem Kýhosem?

Nevím, jak to popsat. Odvedl jsem tady kus práce. Za poslední dva roky, a nechci, aby to znělo nějak namyšleně, jsem dvakrát vyhrál bodování. Přesto jsem od začátku sezóny nedostal šanci v přesilové hře. Hrál jsem čtvrtou lajnu s výjimkou toho, když se někdo zranil a zaskočil jsem za něj. Jinak jsem měl tak deset minut za zápas. Věděl jsem, že jakmile se všichni uzdraví, tak mě potká tento osud třináctého útočníka.

Čím to je? Naznačil vám trenér, že byste měl přidat, zlepšit svou hru?

Asi měsíc zpátky jsem ho navštívil a ptal se ho, co mám zlepšit. Bylo mi řečeno, že nic, tak jsem trénoval dál. Myslím si, že je to v osobní rovině. Vůbec ale nechápu proč, nic jsme si neudělali. S panem Kýhosem jsem se potkal tady v Třinci poprvé, neměl jsem s ním žádnou zkušenost. Polovina sezóny je za námi a myslel jsem, že se to zlepší. Že nebudu hrát pořád ve čtvrté lajně. Bohužel je to ještě horší.

Na ledě jste se cítil jak?

Pocity nemám od začátku dobré, protože si myslím, že týmu můžu ještě něco dát. Ale respektoval jsem rozhodnutí trenéra. Jaký úkol jsem dostal, ten jsem splnil. Nejsem typ, který by se na to vykašlal, protože mu nesedí jeho role na ledě. Ale nečekal jsem, že začnu sezónu ve čtvrté pětce a že se z toho nevyhrabu. To opravdu ne.

Lidé při utkání s Pardubicemi několikrát vyvolávali vaše jméno, slyšel jste to?

Hodně si toho vážím. Ani nevím, k čemu to přirovnat. Když dáte gól tak máte radost chvilku, když vyhrajete zápas, tak máte radost s klukama večer, ale z tohohle budu mít radost dlouho. Nečekám ale, že když lidé zavolají moje jméno, že kvůli tomu trenér změní názor.

Je podle vás nějaké řešení téhle situace?

Chci hrát a bojovat za Třinec. Dokud jsem měl alespoň chvíli toho času, tak jsem bojoval, ale z tribuny nemůžu. Dokud šance byla, tak jsem hrál rád. Nebudu utíkat ani ze čtvrté pětky.

Trénujete s týmem, nebo individuálně?

S týmem, samozřejmě. To mě zase nestrašte. Ale snažím se trénovat dvakrát denně, abych simuloval ty odpolední zápasy. V neděli ráno jsem si před Pardubicemi dal výstup na Javorový a bylo to super. Běhal jsem i s kondičním trenérem. Měl jsem štěstí, že jsem v Třinci potkal spoustu skvělých hráčů, kteří se s tím, že v nějakém klubu museli skončit, už setkali. Proto vím, že jen práce je může posunout dopředu. A mně práce nevadí, takže tohle v pohodě.

Máte v Třinci dlouhodobou smlouvu, jak přemýšlíte o své budoucnosti?

Mám ji spojenou s Třincem. Chci trénovat a hrát. Ovšem pokud někoho nepřesvědčíte hokejem, tak ho nebudu přesvědčovat osobně. To nezvládnu. Chápu, že někdo může být někomu sympatičtější, než jiný. Ale s tímhle jsem se nesetkal.

Chystáte se za trenérem znovu?

Chci hlavně pracovat, nebudu za ním chodit a vyptávat se. Nemám agenta, který by zavolal manažerovi a přesvědčoval ho, abych hrál více. Mám tady rodinu, děti, které v Třinci vyrostly a chodí do školky. Jsme tady dlouho a mám tady veškeré zázemí. Nedokážu si představit, že bych měl jít jinam.

Je nějaká šance, že byste šel na farmu do Frýdku-Místku?

Možná jsem idealista, ale já mám svou budoucnost spojenou s Třincem. Až mi ten sen někdo přeruší, tak budu přemýšlet jinak.

Když jste ho nepřesvědčil na ledě, tak bude těžké ho přesvědčit nyní. Jak dlouho jste ochotný čekat na šanci?

Nad tím jsem nepřemýšlel, trénovat budu na tisíc procent pořád. Nevím ale, jak dlouho to vydržím. Nikdy jsem v takové situaci nebyl. Tohle je otázka, na kterou neumím odpovědět.

Co na vaši situaci říkají spoluhráči?

Zažil jsem tady několik výborných hráčů, kteří museli odejít a byli to výborní kamarádi. Ta kabina to vždy nějak vstřebá, nebo si oddechne, že to nebyli zrovna oni. Ale takový je život, nemůžu čekat, že se Martin Adamský postaví před kabinu a bude provolávat moje jméno. To bych ani po nikom nechtěl. Bylo by to nefér vůči těm, kteří jsou momentálně v sestavě. Jakmile začnete stavět své osobní zájmy nad zájmy klubu, tak je to špatně. Své věci si musím vyřešit sám.

Reklama

Související témata: