Hlavní obsah

Podle odborníků extraliga gradovala, ale poznamenávají ji odchody

PRAHA

Hokejová extraliga podle odborníků sice trpí neustálými odchody hráčů do zahraničí, nicméně i po skončení výluky NHL a při absenci hvězd světové velikosti nabídla řadu atraktivních zápasů a od konce základní části a v bojích v play off o titul gradovala. Fanoušky držela v napětí i vyrovnanost soutěže, kterou dokumentoval boj o play off až do posledního kola i vyřazení vítěze základní části z Liberce od osmých Českých Budějovic.

Článek

Příkladem byl i vzestup Sparty ze dna tabulky na šestou pozici dlouhodobé soutěže a pak jízda za titulem.

"Finále se mi velice líbilo, soutěž gradovala v play off. Extraliga byla vyrovnanější než dříve, i téměř všechny výsledky v play off byly těsné. Spartě se vyplatilo, že vsadila na své bývalé hráče, a ukázala, že má pro play-off dobré mužstvo," řekl v sobotu legendární kanonýr Milan Nový. "Je ale na soutěži patrný neustálý odchod hráčů do zahraničí. S tím ale mají problémy i ve Finsku, ve Švédsku a v dalších zemích," prohlásil bývalý útočník Kladna a Jihlavy, který drží rekord v nejvyšší soutěži se 474 vstřelenými góly.

Letošní ročník měl kvalitu

"Na letošní extralize sice bylo znát, že v ní chyběli na rozdíl od předcházející sezóny hráči z NHL, ovšem i letošní ročník měl kvalitu. V základní části, kdy byla Sparta v pozadí, se o ni postaraly například Liberec a Slavia Praha. Jedinou výjimkou byl Vsetín," řekl trenér Stanislav Neveselý, který stál v roli kouče u jedenácti titulů Dukly Jihlava a reprezentační tým přivedl v roce 1985 spolu s Luďkem Bukačem k titulu mistrů světa. "Gradaci měly i souboje v play-off," poznamenal Neveselý, kterého v zápasech vyřazovací části nadchly zejména výkony Českých Budějovic.

"Finále mezi Spartou a Slavií bylo správným vyvrcholením. Souboj těchto dvou klubů nabídl správnou řežbu, která hokeji dodává dramatičnost. Taková divácká kulisa se bude těžko opakovat," uvedl Neveselý, kterého zaujaly i osobnosti v obou týmech. U Sparty vyzvedl Břízu, Tona a Marka, v mužstvu Slavie jej zaujali zkušení hráči Beránek s Prorokem. "Velkou ztrátou v závěru byla absence zraněného Tomáše Vlasáka," dodal Neveselý.

Nastavená pravidla se musejí respektovat

Součástí extraligy je i baráž, na kterou má Neveselý dva pohledy. "Z filosofického hlediska by baráž neměla být a stejně jako ve fotbale by měl být přímý postup a sestup. Jenže k tomu se musí kluby vyjádřit nyní, a nikoliv řvát proti baráži dva týdny před jejím zahájením. Druhý pohled je ten, že pokud jsou už pravidla nastavená, tak je musí všichni respektovat. A Vsetín vyhrál ve spravedlivém boji účast v příštím ročníku extraligy," tvrdí Neveselý, který oslaví 17. května sedmdesáté narozeniny.

Bývalý útočník Miroslav Fryčer, který léta působil v klubech NHL, s triumfem Sparty spíše nepočítal. "Před finále jsem sázel na Slavii, ale sérii rozhodli gólmani. Petr Bříza to odchytal skutečně fantasticky a hlavně on Spartu dovedl k titulu," uvedl Fryčer, v současnosti hokejový skaut.

Podle něj udělalo vedení holešovického klubu dobře, když na post trenéra angažovalo Františka Výborného. Právě on prý mužstvo nastartoval. "Bříza a Franta Výborný tým stmelili," mínil Fryčer. "S Výborným do mužstva přišel nový impulz. Trenér ho na play-off dokázal perfektně připravit a mohlo v tom svou roli sehrát, že v kádru je řada bývalých sparťanů se vztahem ke klubu," řekl. "I když play-off má své zásady a specifika, určitě jsem nečekal, že Sparta dojde tak daleko. Ale mohlo zapůsobit, že už neměla co ztratit. Vždyť se tak tak a na poslední chvíli dostali do osmičky," dodal Fryčer.

Reklama