Hlavní obsah

Vyhecovaný duel Hradce s Libercem měl dohru! Disciplinárka zkoumala hned pět momentů

Praha
Aktualizováno

Šlo o vyhecovaný zápas, vždyť úterní extraligový souboj Hradce Králové s Libercem, který nakonec domácí hokejisté Mountfieldu třemi góly otočili a vyhráli 3:2, nedohráli po trestech na pět minut a do konce utkání kanadský útočník Východočechů Alexandre Picard ani forvard Bílých Tygrů Petr Jelínek. A spoustu práce nakonec měla i disciplinární komise, jež se zabývala hned pěti momenty! Nejvíce potrestala Michala Dragouna, forvard Hradce dostal stopku na jeden duel, navíc musí zaplatit pokutu ve výši deseti procent svého měsíčního platu.

Foto: David Taneček, ČTK

Jaroslav Bednář z Hradce Králové (vlevo) diskutuje s rozhodčím Vladimírem Pešinou.

Článek

Hradecký klub bezprostředně po skončení zápasu dával najevo svou nespokojenost s výkonem sudích a hlavního rozhodčího Vladimíra Pešinu se rozhodl do konce sezóny vetovat. Mountfieldu se například nepozdával menší trest a zároveň osobní desetiminutový pro útočníka Michala Dragouna za jeho naražení na mantinel Branka Radivojeviče.

Disciplinární komise extraligy ale naopak Dragouna ještě dodatečně potrestala. „Zákrok byl veden na protihráče, který se nacházel v držení kotouče, a to zezadu, mimo zorný úhel soupeře. Dragoun přitom v konečné fázi intenzitu zásahu zvýšil a neučinil nic, aby důsledky střetu pro protihráče, který se ne vlastní vinou ocitl ve zranitelné pozici, minimalizoval, případně aby se střetu zcela vyhnul, i když bylo zřejmé, že kotouč získat nemůže," vysvětluje předseda disciplinárky Karel Holý.

Jak dopadli Picard, Gregorc a Jelínek?

Hned ve dvou případech pak Holý zkoumal počínání Picarda. Za teatrální přihrání pádu po faulu soupeře přijde o deset procent základní měsíční odměny, v druhém případě ale dodatečnému postihu uniknul. Šlo o atak na Filipa Pyrochtu, kterého zvednutím hole udeřil do rozkroku, za což byl vyloučen do konce utkání.

„S přihlédnutím k nižší intenzitě zákroku a skutečnosti, že protihráč při něm neutrpěl žádné zranění, považuju trest uložený v utkání za dostatečný a řízení s Alexandrem Picardem zastavuji," uvedl Holý.

Dodatečnému postihu se nakonec vyhnuli obránce Hradce Blaž Gregorc i liberecký útočník Petr Jelínek. Slovinský zadák podle rozhodnutí Holého svůj pád na led nepřihrál. Jelínek obdržel trest na pět minut a do konce utkání za vražení na hrazení Martina Pláňka.

„Zákrok nevedl ve vysoké nájezdové rychlosti, neodrazil se před ním s cílem dosažení vyšší intenzity ani primárně nezasáhl oblast hlavy a krku protihráče. Aktivní pohyb rukou, kterého se dopustil, byl potrestán vyšším trestem, přičemž k důsledkům střetu přispělo mimo jiné to, že protihráč krátce před střetem přibrzdil a pootočil osu těla ze správného bočního postavení, čímž zásadně snížil možnost vlastní obrany a došlo tak k jeho pádu na hrazení, bohužel i s následným zraněním," vysvětluje Holý, proč disciplinární řízení s oporou Severočechů zastavil.

Pokuta pro Pardubice

Pokutu deset tisíc korun obdržely od ředitele extraligy Josefa Řezníčka Pardubice, jelikož útočník Východočechů Nicholas Johnson nastoupil v první třetině úterního duelu v Mladé Boleslavi bez jmenovky na dresu. Podle pravidel soutěže může hráč nastoupit bez jmenovky pouze v prvních dvou utkáních za příslušný klub.

Reklama

Související témata: