Hlavní obsah

Uloví Žraloci hvězdu Tygrů? Hertlovi zavolám, až dá hattrick, směje se Šimek

Liberec

Byl dlouho nevýrazným typem hráče, který nastupoval v prvoligových Benátkách. V současnosti je však liberecký zadák Radim Šimek extraligovým klenotem, kolem něhož krouží kluby z NHL. Čtyřiadvacetiletého reprezentanta, který nebyl nikdy draftován, láká do svých řad tým San Jose Sharks.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký obránce Radim Šimek na srazu české reprezentace - ilustrační foto.

Článek

Nabídku odejít do zámořské soutěže jste obdržel už loni, kdy o vás usiloval Columbus. V KHL vás lanařila Kazaň, přesto jste se rozhodl zůstat v Liberci. Nelitujete toho?

Abych řekl pravdu, tak mě to určitě nemrzí. Když se ohlédnu za týmy, které se mě snažily angažovat, tak Columbus v NHL šlape, měl sérii šestnácti výher v řadě. Nevím, jestli bych se do prvního týmu dostal, třeba bych byl pořád na farmě. Kazaň má v kádru hodně obránců. Šel tam Michal Jordán a někdy se nedostane ani do sestavy. Mohl jsem být ve stejné situaci. V Liberci jsem se domluvil na nějakých podmínkách. Dostávám maximální prostor na ledě. Jsem tedy rád, že jsem se před sezónou takhle rozhodl.

O atraktivní nabídky nadále nemáte nouzi. Ocitl jste se v hledáčku San Jose. Rýsuje se vaše angažmá v NHL?

Ano, je reálné, že bych příští sezónu mohl zabojovat o místo jak v San Jose, tak v jiném týmu NHL. Pro mě je nyní prvořadé, abych byl zdravý, podával výborné výkony v Liberci, aby se nám povedlo play off a dařilo se mi v národním týmu.

Proběhly už konkrétní rozhovory s vedením San Jose?

Mluvil jsem přes skype s asistentem generálního manažera, byl u toho i hlavní evropský skaut San Jose.

Jaký jste měl z debaty pocit?

Ukázali, že zájem mají a teď je jen na mně, jak se rozhodnu. Jak jsem řekl, důležité bude, aby mi sloužilo zdraví a abych podával dobré výkony. Když s vámi ale mluví asistent generálního manažera, už to něco znamená. Už si vás jen neoťukávají. Potěšilo mě to.

Byli se na vás v Liberci osobně podívat i skauti z jiných týmů?

Byl tady pan Haščák, který dělá skauta pro New York Rangers. Viděl nějaké zápasy.

Sledujete teď San Jose v NHL trochu víc?

Ano. Věděl jsem už dřív, kteří hráči za něj nastupují. Pro mě je důležitý, že farmářský celek hraje ve stejné aréně jako Sharks. Pokud bych se neprosadil do prvního týmu, tak je dobrý, že nemusím lítat přes půlku Ameriky. Tohle by hrálo obrovskou roli při mém rozhodování.

Mluvil jste už s Tomášem Hertlem, který v San Jose působí už čtvrtou sezónu?

Ještě jsem ho nekontaktoval, ale chystám se na to. Bylo mi řečeno, že mi možná Tomáš zavolá sám. Teď po zranění dlouho nehrál, takže jsem ho nechtěl otravovat. Až dá hattrick, bude mít dobrou náladu, tak mu zavolám. (smích)

Myslíte, že by vám vyhovovalo i užší zámořské kluziště?

Já jsem takovej výbušnej a dynamickej typ hokejisty. Nejezdím nějaké ovály. Asi by mi sedělo víc než širší, ale nikdy jsem na něm nehrál, takže to nedokážu posoudit. Nicméně když se bavím s trenéry nebo skauty, tak říkají, že by mi to mohlo vyhovovat.

Jak jste na tom s angličtinou? Pilujete jazyk?

Jsem úplný začátečník, ale mám v Liberci učitele, a pokud můžu, tak chodím na angličtinu. Můj lektor Clayton neumí vůbec česky, takže když něco potřebuji, musím mluvit jen anglicky. To je pro mě ohromné pozitivum.

Cítíte, že se v angličtině zlepšujete?

Clayton mi hrozně pomáhá. Chodím k němu domů. Je to kluk z Nashvillu, takže se taky někdy bavíme o NHL.

Máte přítelkyni. Byla by s vámi v Americe od samého začátku?

Už jsem se jí snažil tohle téma nadhodit. Určitě bych chtěl, aby tam se mnou byla. Možná ne úplně od začátku, protože to bude těžký pro mě samotnýho. Spíš bych to tam okouknul, zabydlel se, sehnal byt a třeba po dvou měsících by za mnou přijela. Museli bychom se o tom ještě pobavit, ale takhle nějak, když jsem nad tím přemýšlel, by to asi bylo nejlepší.

V loňské sezóně jste si poprvé zahrál za reprezentaci a debutoval i na mistrovství světa. Letos máte namířeno do NHL, přitom ještě před třemi lety jste nastupoval za Benátky v první lize. Úplná pohádka...

Jako malej jsem sbíral kartičky hráčů NHL. Nikdy by mě nenapadlo, že po deseti letech budu mít šanci odejít do San Jose. NHL je snem každého hokejisty. Udělám všechno, abych si v ní alespoň jeden zápas zahrál.

Býval jste takovým nevýrazným typem hráče. Kde nastal zlom ve vaší kariéře?

Abych pravdu řekl, tak to bylo v sezóně, kdy tady byl pan Čada. Začal jsem v Benátkách a pak Martin Škoula řekl trenérům, ať mě zkusí dát s ním do obranné dvojice. Povedlo se mi hned v prvním zápase dát gól. Pan Čada mi dal prostor na ledě. Dával jsem góly, hrál jsem přesilovky. Na konci sezóny jsem jel týden na reprezentační kemp. Pak přišel Martin Ševc a předal mi ohromné zkušenosti. Vyhráli jsme titul, zahrál jsem si na mistrovství světa. A tuhle sezónu jsem dostal na ledě mnohem víc prostoru než loni.

Liberec má po trochu rozpačitém vstupu do sezóny znovu na dosah Prezidentský pohár. Vypadá to, že se velmi dobře dokázal vypořádat s odchody několika ofenzivních opor. Souhlasíte?

Ze začátku to nebylo úplně stoprocentní, ale myslím si, že Filip Pešán zase přivedl adekvátní náhrady za kluky, kteří odešli, a tým si sednul. Dokazujeme to výkony, i když stále nejsou optimální. Ale třeba v nedávném domácím zápase s Vary jsme ukázali, že mužstvo má sílu a charakter.

Na čem chcete před play off zapracovat?

Možná to vypadá, že hrajeme dobře do obrany, že nedostáváme tolik gólů, ale je to zapříčiněné tím, že máme výborné gólmany, kteří toho hodně pochytají. Poslední zápasy nás tlačí bota v obranném pásmu, kde bychom měli být důraznější. Nepouštět si hráče do předbrankového prostoru, to musíme zlepšit. V play off budou zápasy, kde to bude vyloženě o jedné brance a právě předbrankové prostory budou rozhodovat.

V sezóně máte náročný program. Jak si od hokeje odpočinete? Vaší zálibou je rybaření, ale jak třeba relaxujete v zimě?

Těch aktivit v zimě moc nemám. Spíš jdeme s přítelkyní do kina, koukáme se na nějaký film, nebo jdeme někam na kafe. Ale zimní koníčky extra nemám, teď moc nerelaxuju, ale už se těším, až začne jaro, roztaje led, koupím si povolenku a půjdu na ryby.

Reklama