Hlavní obsah

Stíhám Jardu Jágra, směje se dvojnásobný mistr světa, jenž z Floridy opět přijel pomoct Spartě

Jan ŠkvorSport.cz

Většinu roku tráví z rodinných důvodů s manželkou a svými dětmi za Atlantikem na Floridě. Poslední dva roky si dvojnásobný hokejový mistr světa Jan Hlaváč pravidelně na konci základní části extraligy odskakuje do Česka, aby Spartě, s níž v sezóně 2006/07 získal mistrovský titul, pomohl v play off. Nejinak je tomu letos.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Hlaváč v dresu Sparty - ilustrační foto.

Článek

Je pro vás návrat do Sparty pořád emotivní?

Vrátit se kamkoliv je emotivní a sem do Sparty dvojnásob. Jsem rád, že jsme se v létě dohodli, že zase budu moct přijet. Poctivě jsem se připravoval, tak doufám, že mužstvu budu platný.

Jak těžké je s přibývajícím věkem se celý rok jen připravovat, aniž byste hrál soutěžní utkání?

Není to jednoduchý, ale moje tělo už si zvyklo, že víceméně trénuju jen na suchu. Když to takhle praktikujete delší dobu, dokážete se připravit.

Hnala vás vidina toho, že si zase můžete zahrát za Spartu?

To byla ta hlavní motivace. Říkám si, že jsem jako hráč amerického fotbalu. Ti taky hrají šestnáct zápasů za sezónu, jinak celý rok trénují. Když to děláte poctivě a v posilovně odcvičíte a venku odběháte to, co máte naplánované, tak se to dá zvládnout.

Chodil jste si na Floridě alespoň zahrát amatérská utkání?

Jo, jo, vždyť to byla má jediná šance jít na led a aspoň se chvíli sklouznout. Chodím si zahrát ve čtvrt na jedenáct večer.

Nemusel jste se občas přemlouvat, abyste takhle pozdě večer šel na led?

Není sranda sednout večer do auta a jet půlhodiny někam na zimák. Je pravda, že někdy jsem zíval, ale je to jediná možnost, jak si zahrát. Zatím to vydržím, stejně jako trénovat šest sedm měsíců sám.

Jaké máte pocity ze svého prvního extraligového duelu v této sezóně proti Litvínovu, který Sparta porazila 3:1?

Ve druhé třetině nás Litvínov párkrát zamknul v obranné třetině a docela jsem se zavařil. Od té doby už to bylo s nohama horší, byl jsem v laktátu. Musím si na to dát příště bacha. Ale celkově jsem spokojený. Po dlouhé době jsem si zahrál extraligový zápas a myslím, že jsem to zvládnul docela dobře.

Vzpomněl jste si, že když jste se do Sparty vracel před rokem, shodou okolností jste si premiéru rovněž odbyl proti Chemikům?

Napadlo mě, že je to do roka a do dne zase proti Litvínovu. Vloni jsem dal aspoň gól, historie se bohužel neopakovala. Ale nevadí mi to, opravdu jsem se na ledě cítil slušně.

Nemrzí vás, že se před play off extraligy nemůžete rozehrát v prvoligových Benátkách? Nastoupil jste za ně v rozhodujícím pátém zápase předkola proti Frýdku-Místku, jenže jste prohráli...

Je to škoda. Každý zápas navíc by pro mě byl dobrý, protože Spartu teď čeká po dobu předkola play off pauza.

Máte to nastavené tak, že tohle je vaše poslední sezóna v kariéře?

Určitě ne (rázně). Stíhám Jardu Jágra (směje se). Sice je mi čtyřicet, ale za rok odehraju okolo patnácti zápasů, takže tělo se tolik nerozbije. Cítím se spíš na sedmatřicet.

Reklama

Související témata: