Hlavní obsah

Extraligová matematika přehledně. O co komu jde a co danému týmu v posledním kole stačí?

Praha

Tajenka o majiteli Prezidentského poháru pro vítěze základní části i posledním přímém postupujícím do čtvrtfinále play off už sice byla v úterý rozluštěna, přesto páteční závěrečné 52. kolo hokejové extraligy ještě slibuje pořádné drama. Rozhodne se totiž nejen o konečném postavení na čtvrtém až šestém místě, hlavně ale vyvrcholí lítý boj o poslední volné místo v předkole. Usilují o něj hned tři mančafty!

Foto: David Taneček, ČTK

Budou se takto hokejisté Plzně radovat i v pátek večer z postupu do předkola play off?

Článek

Kdo v předkole doplní Chomutov, Vítkovice a Mladou Boleslav? Trumfy v ruce před pátečním rozuzlením drží Plzeň. Západočeši mají všechno ve svých rukách. Na ledě Sparty jim k jistotě desítky stačí uhrát jeden bodík.

Aktuální tabulka v boji o předkolo:
10. Plzeň71 bodů
11. Zlín69
12. Olomouc68

Zdálo by se, že to nemusí být nereálný počin, neboť Sparta už nemůže skončit jinak než třetí. Motivaci by proto nemusela mít takovou, s jakou přijedou do Prahy Indiáni. „Řeklo by se, že Sparta o nic nehraje, ale není to úplně pravda," oponuje bývalý reprezentační útočník a dnes televizní spolukomentátor Martin Hosták.

Zbývá odehrát:
Sparta - Plzeň
Zlín - Karlovy Vary
Olomouc - Brno

„Spartě jde o pohodu a sebevědomí před play off. Plzeň to nebude mít jednoduché, ale tak nějak cítím, že minimálně potřebný bod získá," odhaduje Hosták.

Na zaváhání Škodovky čekají Zlín a Olomouc. Ševci ztrácejí na Plzeň dva body, navíc s ní mají horší bilanci vzájemných zápasů. V pátek tedy nutně potřebují doma porazit za tři body Karlovy Vary a zároveň doufat, že Západočeši vyjdou naprázdno v pražské O2 areně.

Vzájemné zápasy:
Plzeň - Zlín
Plzeň - Olomouc
Zlín - Olomouc
Pozn.: Tučně vytištěný tým má lepší vzájemnou bilanci. Pakliže by všechna tři mužstva získala shodný počet 71 bodů, z postupu do předkola by se radovala Olomouc.

„Předpokládám, že Zlín porazí Karlovy Vary, i když ty dokáží pokousat kdekoho. Jenže Plzeň si to na Spartě nenechá utéct," soudí Hosták, podle kterého jsou mizivé šance Olomouce. Kohouti by museli doma vyhrát v základní hrací době nad Brnem a rovněž spoléhat na to, že Plzeň neuhraje ani bod na Spartě a Zlín urve maximálně dva body s Karlovými Vary.

Zajímavá je i situace mezi čtvrtým až šestým místem. Čtvrtou pozici drží Litvínov s bodovým náskokem na pátý Hradec Králové, s nímž Chemici mají i lepší vzájemné zápasy. V Pardubicích tak Severočechům stačí bez ohledu na konkurenci uhrát dva body, aby měli jistotu, že čtvrtfinále začnou doma.

Aktuální tabulka mezi 4. až 6. místem:
4. Litvínov87 bodů
5. Hradec Králové86
6. Brno83

„Ne že by Pardubice závěr základní části úplně vypouštěly, ale přijde mi, že už se chtějí koncentrovat hlavně na play out a baráž, která je naprosto stěžejní s ohledem na další budoucnost klubu. Proto nevěřím, že by Litvínov v Pardubicích ztratil. Zvlášť když hraje v takové pohodě," přemítá Hosták.

Zbývá odehrát:
Pardubice - Litvínov
Chomutov - Hradec Králové
Olomouc - Brno

Mountfield musí ke čtvrtému místu uhrát v Chomutově o dva body více než Litvínov v Pardubicích. „Chomutov už nemůže skončit jinak než sedmý. Piráti potřebují být připravení na pondělí, kdy jim začíná předkolo. To je pro ně klíčové. Klidně je tedy možné, že proti Hradci nechají odpočívat hráče s drobnými šrámy. Nemusejí hrát v nejsilnější sestavě, skoro bych čekal, že nechají odfrknout brankáři Lacovi," předpovídá Hosták.

Vzájemné zápasy:
Litvínov - Hradec Králové
Brno - Hradec Králové
Pozn.: Tučně vytištěný tým má lepší vzájemnou bilanci.

Východočeši však musejí koukat i za sebe. Pakliže by totiž z Chomutova odjeli s prázdnou a Brno vyhrálo po základní hrací době v Olomouci, spadnul by Hradec na šesté místo a místo Litvínova by jej ve čtvrtfinále čekala Sparta.

„Nemyslím si, že je pro Brňany až tak důležité, jestli půjdou ve čtvrtfinále na Spartu, nebo Litvínov. Kdybych byl na místě Komety, rozhodně budu chtít nejbližší zápas vyhrát. Měli mizernou sérii, potřebovali se srovnat, což se jim po výhrách v Liberci a s Chomutovem podařilo. Kdyby to teď měli v Olomouci pokazit, dostali by se zase tam, kde nedávno byli," uzavírá Hosták.

Kdo si jako poslední tým zajistí účast v předkole?
Plzeň
56,2 %
Zlín
29,2 %
Olomouc
14,6 %
Celkem hlasovalo 4634 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice