Hlavní obsah

Hokejový vicemistr světa Hlaváč podepsal smlouvu se Spartou

PRAHA

Hokejový útočník Jan Hlaváč v úterý podepsal smlouvu s pražskou Spartou. Člen stříbrného českého týmu z mistrovství světa v Lotyšsku uzavřel podle oficiálních internetových stránek klubu roční smlouvu s opcí na další sezonu. Hlaváč, který naposledy působil v Ženevě, se ale stane oficiálně hráčem Sparty až 15. června, protože do té doby ještě může odejít v případě výhodné nabídky do NHL.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Hlaváč (uprostřed) v objetí reprezentačních spoluhráčů.

Článek

O Hlaváčově návratu do Sparty bylo jasno již delší a mluvilo se o něm dokonce už na začátku kalendářního roku, ale to měl ještě smlouvu v Ženevě. "Měl jsem podepsáno na rok. Teď jsou jen dvě možnosti: buď budu hrát na Spartě, nebo se vrátím do NHL," řekl Hlaváč již v polovině dubna v rozhovoru pro ČTK. "Sparta je můj klub, vyrůstal jsem v něm a mám k němu nějaký vztah. Navíc mi nabídli dobrou smlouvu, bude tu dobrý tým. Ani jsem o jiném klubu moc neuvažoval," citoval ho dnes klubový server.

V příštích třech týdnech bude devětadvacetiletý útočník čekat, zda opět po dvou letech nezamíří do NHL. "Kdyby přišla nějaká dobrá nabídka, tak bych odešel do zámoří," navázal Hlaváč, ale o konkrétních zájemcích prý zatím neví. "Nemluvil jsem teď s agentem, takže nevím. Uvidíme, nebudu událostem předbíhat," dodal člen elitní formace české reprezentace v Rize, kde nastupoval s Davidem Výborným a Martinem Eratem. K zisku stříbra přispěl v devíti zápasech dvěma góly a jednou asistencí.

Ve Spartě po roční pauze

Do Sparty se tak může Hlaváč vrátit po roční pauze, protože její dres oblékal v ročníku 2004/05 při výluce NHL. Dvojnásobný mistr světa v zámořské soutěži předtím strávil pět let. Za New York Rangers, Philadelphii a Carolinu odehrál celkem 356 utkání a nasbíral 189 bodů za 78 branek a 111 přihrávek. V české nejvyšší soutěži působil jen v dresu Sparty a za sedm sezón si připsal v 307 utkáních 205 bodů za 94 tref a 111 asistencí.

Českou extraligu poprvé opouštěl v roce 1999, kdy s 33 góly vyhrál tabulku střelců extraligy a stal se hrdinou i na mistrovství světa v Norsku. V Lillehammeru rozhodl vítěznou brankou v prodloužení finálovou sérii proti Finsku. Podepsal potom smlouvu s New Yorkem Rangers, kde strávil dvě sezony.

Ročník 2000/01, kdy zářil v útoku s Petrem Nedvědem a Radkem Dvořákem, byl s 64 body za 28 gólů a 36 asistencí jeho vůbec nejlepší v NHL. Potom ale odešel v rámci výměny za Erika Lindrose do Philadelphie a přes Vancouver a Carolinu se vrátil v roce 2003 do Rangers. V uplynulém ročníku si v dresu Ženevy připsal v 46 duelech 35 bodů za 13 gólů a 22 přihrávek.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice