Hlavní obsah

Brno - Liberec 5:2Stav série 4:0Triumf po 51 letech! Brno se ocitlo v nebi, Kometa slaví titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Kvapil 1 : 0
23. Krenželok 1 : 1
27. Mallet 2 : 1
29. Haščák 3 : 1
33. Valský 3 : 2
34. Erat 4 : 2
59. Krejčík 5 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Opět na výsluní. Kalich očekávání byl naplněn a Brno zaplavila euforie štěstí. Pohár pro mistra hokejové extraligy má svého nového majitele. Kometa porazila Liberec 5:2 a ovládla finálou sérii v poměru 4:0 na zápasy. Tygři vyfasovali hokejového kanára. Modrobílé oslavy mohou nyní propuknout. Brno slaví ligový triumf po 51 letech a má v držení putovní patnáctikilový pohár T. G. Masaryka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martin Erat z Brna se raduje z výhry a zisku titulu.

Článek
Fotogalerie

Atmosféra na Zelném trhu v Brně po triumfu Komety

Fanoušci Komety v Brně.

Fanoušci Brna slavili ligový titul naposledy v roce 1966, další exploze radosti vypukla 19. dubna roku 2017. Brňané si připsali do své kroniky celkově dvanáctý titul.

Neohrožená jízda. Čtrnáct soubojů v play off, jen dvě porážky. Ve čtvrtfinále Kometa vymazala 4:0 na zápasy Spartu. V semifinále přehrála 4:2 Hradec Králové. Ve finále dostal Liberec hokejového kanára - bez kompromisů 4:0.

Liberecký trenér Filip Pešán proházel před utkáním útoky, to měl být lék na letící Kometu. Tygři ve třech zápasech finále vstřelili jen šest branek, soupeř téměř dvakrát tolik. I když hosté museli, nedokázali uspět a obhajoba loňského titulu skončila ve finále, kde Liberec tvrdě narazil, ani jednou nevyhrál.

První třetina bez gólu

Opatrný začátek z obou stran, šlo o hodně. Až ke konci zahajovací třetiny se hráči osmělili k výraznějšímu pohybu a akcím. Ve třinácté minutě hráli domácí první přesilovou hru a obrana hostí v čele s brankářem Jánem Lašákem měli práci. Protějšek s maskou Marek Čiliak měl daleko klidnější období. Nakonec oba zvládli první třetinu s čistým kontem.

Pár sekund uběhlo z prostřední dvacetiminutovky a domácí fanoušci pomalu zvedali ruce nad hlavu. Liberecký gólman byl překonán, puk byl za jeho zády, ale ze vzduchu ho ještě před brankovou čárou odpálil Adam Jánošík.

Posledních 10 mistrů extraligy
2007/08 - Slavia Praha
2008/09 - Energie Karlovy Vary
2009/10 - Eaton Pardubice
2010/11 - Oceláři Třinec
2011/12 - ČSOB Pojišťovna Pardubice
2012/13 - Škoda Plzeň
2013/14 - PSG Zlín
2014/15 - Verva Litvínov
2015/16 - Bílí tygři Liberec
2016/17 - Kometa Brno

V čase 22:22 už domácí příznivci slavili gól. Přečíslení dva na jednoho využil Marek Kvapil. Euforie? Jen 15 sekund. Lukáš Krenželok našel místo a trefil puk pod horní tyčku. Od této chvíle jako by špunt svázanosti z důležitosti tohoto klání z hráčů spadl.

Gólový kolotoč hráče nastartoval

Tyčka v přesilovce, to byla další Kvapilova vizitka. Další střela se už zařadila mezi platné pokusy, domácí poslal do vedení ve 27. minutě Alexandre Mallet. Za 72 sekund přišla další rána pro Tygry. Nahozený puk od modré, dvě teče bruslí a k překvapení všech se opět měnilo skóre - 3:1. Autorem třetí trefy Komety se stal Marcel Haščák.

V polovině utkání dostal Liberec šanci v početní výhodě, tu dokázal nakonec využít a Jakub Valský a snížil na 2:3.

Mistři, mistři, mistři

Pokud tohle měla být živá liberecká voda, tak za pár sekund přispěchal s mrtvou Martin Erat a dal Kometě opět dvougólový náskok - 4:2, což byl čas pro druhého brankáře hostí, do utkání naskočil Roman Will. Ten dochytal druhou třetinu s čistým štítem.

Do třetí třetiny vjeli domácí s ledovým klidem, s přehledem si hlídali skóre a pečlivě pozorovali ubíhající čas. Oni o krok blíže k titulu, hosté k definitivní finálové porážce.

Liberec zkusil čtyři minuty před koncem třetiny hru bez brankáře, ale jedno vyloučení ho připravilo o šanci na zvrat. Obránce Jakub Krejčík poté trefil prázdnou bránu a vyrazil tečku tomuto finále. Extraliga má nového krále, na stupeň nejvyšší se zaslouženě dostala Kometa Brno.

"Mistři, mistři, mistři," skandovali fanoušci vytoužená slova.

Finále play off hokejové extraligy - 4. zápas:
Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 5:2 (0:0, 4:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. M. Kvapil (J. Hruška, M. Erat), 27. Mallet (J. Hruška, O. Němec), 29. Haščák (J. Krejčík, O. Němec), 34. M. Erat (J. Hruška), 59. J. Krejčík (M. Erat, J. Hruška) - 23. L. Krenželok (Mojžíš, Lašák), 33. Valský (R. Šimek, Radivojevič). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:1. Diváci: 7700 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:0.
Brno: Čiliak - O. Němec, J. Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, Trška, od 60. navíc L. Zábranský ml. - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Mallet, H. Zohorna, Havránek - Haščák, L. Čermák, Zaťovič - Vondráček, Dočekal, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.
Liberec: Lašák (34. Will) - R. Šimek, Jánošík, Plutnar, Derner, Mojžíš, Pyrochta - Lakatoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Valský, Bližňák, Svačina - Ordoš, J. Stránský, Radivojevič - A. Dlouhý, Vantuch, Bartovič. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2017

  • Předkolo

  • Vítkovice - logo Vítkovice Plzeň - logo Plzeň
    2 : 3
  • Chomutov - logo Chomutov Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Třinec - logo Třinec Chomutov - logo Chomutov
    2 : 4
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Litvínov - logo Litvínov
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    0 : 4
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 2
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Brno - logo Brno
    0 : 4