Hlavní obsah

Kubina zaplatí Bolinovi odškodné 400 tisíc

OSTRAVA

Hokejista Pavel Kubina byl Krajským soudem v Ostravě uznán vinným ve sporu o ochranu osobnosti a nemajetkovou újmu se sudím Petrem Bolinou. Kladenský arbitr by se měl dočkat kompenzace ve výši 400 tisíc korun a reprezentační obránce se mu musí omluvit v médiích.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina na tréninku české hokejové reprezentace ve Vídni

Článek

Spor je následkem Kubinových prohlášení po sedmém semifinále play-off extraligy sezóny 2004/05 mezi HC Hamé Zlín a HC Vítkovice, kdy se hosté cítili být poškozeni. Jak citovala soudkyně Lenka Severová, Kubina měl podle vyjádření v médiích nazvat Bolinu "úplatným zmrdem" a "že bezprostředně ohrožuje český hokej." K tomu přihlédla ve svém rozsudku, ač miliónovou náhradu škody, kterou navrhovala Bolinova strana, nakonec neakceptovala.

"Pavel Kubina jako zkušený hráč a kapitán by měl zvládnout své chování," tvrdila při čtení rozsudku Severová. Hokejista musí zaplatit náhradu nákladů strany žalobce v plné výši stejně jako soudní výlohy státu. Navíc se dle rozsudku musí omluvit v MF Dnes, deníku Sportu a na webových stránkách sport.cz, idnes.cz, hokej.cz a deniksport.cz za to, že o sudím Bolinovi "nepravdivě uvedl, že přijal úplatek a úmyslně tak poškodil mužstvo HC Vítkovice."

Souhlasíte s trestem pro Pavla Kubinu za výroky vůči sudímu Bolinovi?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Kubina má 15 dnů na to, aby se odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci a podle informací Práva tak učiní. Na české poměry rekordní sumu totiž nepovažuje obhajoba za přiměřenou. "Je to neadekvátní částka. Doporoučím klientovi, aby se odvolal," potvrdil právní zástupce hráče Lubor Bernatík. Obžaloba naopak příliš neskrývala radost. "Požadovaný milión byl stropem. Ještě to proberu s klientem, ovšem já jsem se zněním omluvy a výší kompenzace spokojena," uvedla právní zástupkyně Boliny Jana Macháčková.

Před měsícem vypovídali u Krajského soudu v kauze jako svědci novináři, včera došlo na hokejisty Vladimíra Vůjtka mladšího, Marka Malíka a Václava Varaďu. Dostavili se rovněž hokejoví sudí Milan Minář, Stanislav Barvíř, Václav Český, sportovní ředitel HC Vítkovice Steel Jan Falter a rodinní příslušníci sudího Boliny. Kubina už dříve dostal za své vyjádření do disciplinární komise Asociace profesionálních klubů výjimečný trest na 15 zápasů zákazu činnosti v extralize a pokutu ve výši 200 tisíc korun.

Reklama

Související témata: