Hlavní obsah

Pořádný flastr pro Kometu! 50 tisíc za urážky Sparty a Řezníčka, hrozí i uzavření kotle

Hokejové Brno musí z rozhodnutí disciplinární komise extraligy zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc korun. Za hrubě vulgární, urážlivé či vyhrožující výrazy vůči soupeři a vedení soutěže ze strany fanoušků Komety v pátečním zápase se Spartou byl úřadující mistr potrestán 30tisícovou pokutou, dalších dvacet tisíc pak musí uhradit kvůli tomu, že pořadatelská služba v témže zápase včas, účinně a adekvátně nezasáhla vůči vulgárním, urážlivým transparentům a nepřístojnostem fanoušků. Návdavkem má navíc Brno uzavřený kotel svých fandů na jedno soutěžní utkání extraligy s podmínečným odkladem na zkušební dobu jednoho měsíce.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Fanoušci Komety vyvěsili během utkání se Spartou i tento transparent.

Článek
Fotogalerie

Jako by snad byli nepoučitelní... Za chování svých příznivců byla Kometa v probíhajícím ročníku trestána už třikrát; jednou jí bylo za vhazování předmětů na ledovou plochu uloženo napomenutí, následné pak za vulgární skandování pokutu pět tisíc a následně i dvojnásobná. Nyní ale přichází od šéfa disciplinárky Karla Holého podstatně citelnější finanční postih.

„V utkání se Spartou šlo o použití transparentů s hrubě vulgárními, urážlivými či vyhrožujícími výrazy vůči soupeři a vedení soutěže, v dalším průběhu zápasu o hrubě vulgární, urážlivé či vyhrožující skandování na adresu soupeře, rozhodčích a vedení soutěže," uvádí Holý v tiskové zprávě a zároveň upozorňuje, že brněnský kotel se neprovinil jen jednou. Naopak...

„Šlo o časy zápasu 0:30, 03:00, 05:00, 06:00, 13:19, 19:39, 33:58, 34:54, 50:47, 56:01. Ve většině případů probíhaly uvedené projevy bez zjevné souvislosti s vývojem utkání a s děním na ledové ploše," usoudil Holý.

Podmínečně uzavřený kotel

Brněnští fanoušci rozvinuli během duelu hned několik transparentů mířících na Spartu nebo ředitele extraligy Josefa Řezníčka. „Sparta zaje... je", „Smrt Spartě", „Pražský kur.." nebo „Řezníčku, ty jsi hov..." To je jen letmý výčet nápisů v kotli Komety. To vše navíc příznivci doprovázeli i vulgárními pokřiky a skandováním.

Právě opakované vulgární chování, jež bylo podle soudu disciplinárky zčásti připravené a zorganizované předem, během souboje se Spartou, i fakt, že Kometa byla v probíhajícím ročníku trestána za své fanoušky již třikrát, jí nyní přitížilo

„Proto nyní disciplinární komise extraligy potrestala Kometu Brno uzavřením tribuny E (kotel brněnských fanoušků) na jedno soutěžní utkání extraligy s podmínečným odkladem na zkušební dobu jednoho měsíce, tj. do 10. prosince 2017, a finanční pokutou ve výši 30 000 korun. Na tribuně E byly transparenty vyvěšeny a osoba, vybavená mikrofonem, z ní vulgární, urážlivé či vyhrožující skandování iniciovala a organizovala," vysvětluje Holý.

Za pochybení pořadatelské služby dvacet tisíc

Ten se zároveň zabýval porušením povinností pořádajícího klubu, kterého Kometa dopustila ve stejném utkání tím, že pořadatelská služba včas, účinně a adekvátně nezasáhla vůči vulgárním, urážlivým transparentům a nepřístojnostem fanoušků.

„Obhajobu, že klub shledal vzhledem k bezpečnosti za účinnější zasáhnout proti transparentům až po skončení třetiny, komise neuznala s tím, že pořadatelská služba nevyužila možností, které jí v tomto směru poskytují například důsledné prohlídky před vstupem nebo výzvy fanouškům, učiněné ať už přímo, prostřednictvím rozhlasu či videokostky," shledal Holý a potrestal Kometu dalším peněžitým trestem, tentokrát dvacetitisícovým.

Napomenutí pro Pardubice

Napomenutí pak disciplinární komise udělila Pardubicím, jelikož v Situační zprávě neuvedly dluh vůči Litvínovu za postoupení práv obránce Petra Chaloupky. „Při prošetření případu bylo zjištěno, že platba byla omylem provedena na jiný účet, což klub potom, co chybu objevil, napravil. Přestupku se tedy Pardubice nedopustily záměrně," podotkl Holý.

Považujete další trest pro hokejovou Kometu Brno za chování fanoušků za adekvátní?
Ano.
8,4 %
Ne. Pokutu pro Kometu považuji za moc přísný trest
50,9 %
Ne. Trest pro Kometu by měl být daleko tvrdší
40,7 %
Celkem hlasovalo 9727 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice